Οι εκπαιδευτικοί έχουν ωράριο δεν είναι σκλάβοι – Μετά το πέρας του ολοημέρου δεν μπορεί να καταχωρούνται απουσίες
Με αναλυτική ανακοίνωση-καταγγελία ο σύλλογος εκπαιδευτικών Α Αθήνας “ο Αριστοτέλης” προσπαθεί να βάλει επιτέλους ένα φρένο στον βομβαρδισμό με 500 διαφορετικές φόρμες, πλατφόρμες και γραφειοκρατίες που καταφέρνει κάθε τόσο να σκαρφίζεται η εκπαιδευτική ηγεσία. Δείτε αναλυτικά:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”
Θέμα: Σχετικά με την συμπλήρωσης πλατφόρμας από ΔΙΠΕ Α’ Αθήνας από 6/12 με θέμα: «Επιβεβαίωση ενεργειών» – Καταγγελία και οδηγίες
Καταγγέλλουμε την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων μας που εισάγει η νέα επινόηση του περιφερειακού διευθυντή ΠΕ και ΔΕ Αττικής και της ΔΙΠΕ Α’ Αθήνας. Να υπενθυμίσουμε στους «αρμοδίους» ότι δεν ζούμε στην εποχή της δουλείας! Οι εκπαιδευτικοί έχουν ωράριο! Εργασιακό και διδακτικό ωράριο κατοχυρωμένο από τον νόμο 1566/1985 και τις μετέπειτα τροποποιήσεις του. Παρ’ όλα αυτά την Παρασκευή 6/12 ήρθε στα σχολεία email από την ΔΙΠΕ Α’ Αθήνας στο οποίο καλούνται τα σχολεία να μπουν σε ηλεκτρονική φόρμα μέχρι αύριο Τρίτη 10/12 1μμ και να συμπληρώσουν αν έχουν υλοποιήσει οδηγίες του ΥΠΑΙΘΑ (αξιολόγηση σχ. μονάδας, μέντορες-συντονιστές, εργαστήρια δεξιοτήτων, ΕΚΛ κά).
Έναν νέο τρόπο πανοπτικού ελέγχου, σκέφτηκε το ΥΠΑΙΘΑ και η ΔΙΠΕ για να ελέγχει τα σχολεία, παραβιάζοντας κάθε κατοχυρωμένο εργασιακό δικαίωμα με τις ερωτήσεις και απαντήσεις ΝΑΙ ΟΧΙ που υποχρεώνει να γραφτούν! Αφού πρώτα έχει διαλύσει τα σχολεία με την γραφειοκρατία και έχει ξεγυμνώσει από υποδομές, χρηματοδότηση και εκπαιδευτικούς και το μόνο που το ενδιαφέρει είναι η εφαρμογή της αξιολόγησης και η κατάργηση τμημάτων μέσα στη χρονιά! Γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η ερώτηση με την καθημερινή καταχώρηση των απουσιών στο ολοήμερο πρόγραμμα. Να θυμίσουμε λοιπόν, ότι το ολοήμερο ολοκληρώνεται 4:00μμ ή 5:30μμ και δεν είναι δυνατόν να καταχωρούνται απουσίες μετά το πέρας του ολοημέρου. Υποθέτουμε ότι το υπουργείο και οι διευθύνσεις έχουν επίγνωση ότι δεν μπορούν να καταχωρούνται απουσίες και ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί να κάνουν μάθημα. Υποθέτουμε ότι έχουν επίσης, επίγνωση ότι δεν υπάρχει στα σχολεία γραμματειακή υποστήριξη για τέτοιο όγκο γραφειοκρατίας! Οπότε θεωρούμε τις ερωτήσεις σκωπτικές και σε αυτές μόνο σκωπτικές απαντήσεις θα τους αντιστοιχούσαν.
Καλούμε τη ΔΙΠΕ Α’ Αθήνας στην άμεση απόσυρσή τους! Το ίδιο και για τις ερωτήσεις για τον σχολικό προγραμματισμό και τους μέντορες κλπ που είναι διατυπωμένες με τέτοιον τρόπο ώστε δεν μπορούν να συμπεριλάβουν την Απεργία Αποχή της ΔΟΕ και του Αριστοτέλη. Μέχρι να αποσυρθούν ή να επαναδιατυπωθούν, Καλούμε λοιπόν τα σχολεία να απαντήσουν στην φόρμα με τον εξής τρόπο:
- ·Για όσες σχολικές μονάδες ΔΕΝ έχουν ορίσει μέντορα/συντονιστ(ρια)η γιατί οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετέχουν στην απεργία-αποχή της ΔΟΕ, τότε στην φόρμα οι διευθυντές/ντριες θα απαντήσουν στην ερώτηση που αφορά αυτό το πεδίο επιλέγοντας «ΟΧΙ» και γράφοντας στις παρατηρήσεις ότι «Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετέχουν στην απεργία αποχή της ΔΟΕ από 10/10/2022»
- Για όσες σχολικές μονάδες έχουν αναρτήσει την Απεργία Αποχή του Αριστοτέλη στον συλλογικό προγραμματισμό σύμφωνα με τις οδηγίες του σωματείου γιατί συμμετέχουν σε αυτή, τότε στο σχετικό πεδίο της φόρμας επιλέγουν «ΝΑΙ» και στις παρατηρήσεις γράφουν την δήλωση της απεργίας-αποχής που έχουν αναρτήσει στο ΙΕΠ.
- Επαναλαμβάνουμε σε ΥΠΑΙΘΑ και ΔΙΠΕ Α΄ Αθήνας ότι δεν αφορά αμέλεια και ολιγωρία των Διευθυντών/ντριών, Προϊσταμένων και των εκπαιδευτικών ο μη ορισμός μεντόρων/συντονιστών και η μη συμμετοχή στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας, αλλά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία αποχή και μάλιστα με απόφαση γενικών συνελεύσεων και συλλογικών οργάνων! Να μην τολμήσει ούτε το ΥΠΑΙΘΑ, ούτε ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπ/σης και η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας να πειράξουν καμία/κανέναν απεργό. Υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το απεργιακό μας δικαίωμα!
Η αξιολόγηση-διάλυση του δημόσιου σχολείου και της εργασιακής μας ζωής δεν θα περάσει!
ΟΧΙ στην υποχρεωτική ανάθεση υπερωριών – Στερούν εργασία από νέους εκπαιδευτικούς – Νομικό πλαίσιο