ηφαιστειοο scaled E-WALL

Εγκύκλιος / Καύσωνας και Σχολεία: Οδηγίες για Πανελλαδικές και Λειτουργία Σχολείων

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Εγκύκλιος / Καύσωνας και Σχολεία: Οδηγίες για Πανελλαδικές και Λειτουργία Σχολείων

Το υπουργείο Παιδείας, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα, έχει εκδώσει εγκύκλιο με οδηγίες προς τους προέδρους των Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, η διεξαγωγή των εξετάσεων δεν θα επηρεαστεί.

Μέτρα προστασίας των μαθητών/μαθητριών από τον καύσωνα

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ 

Οδηγίες για Πανελλαδικές Εξετάσεις:

 1. Κλιματισμός: Όλα τα Εξεταστικά Κέντρα θα πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά σε λειτουργία. Αν δεν υπάρχουν κλιματιστικά, οι Δήμοι θα πρέπει να προμηθεύσουν ανεμιστήρες.
 2. Δροσερές Αίθουσες: Οι μαθητές θα εξετάζονται στις πιο δροσερές αίθουσες.
 3. Αντιμετώπιση Διακοπών Ρεύματος: Οι πρόεδροι των Εξεταστικών Κέντρων θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Μαθήματα Ειδικότητας για Μαθητές ΕΠΑΛ

Αύριο, Τρίτη 11 Ιουνίου, οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) που είναι υποψήφιοι για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα ειδικότητας στο πλαίσιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024. Τα μαθήματα αυτά είναι:

 • Υγιεινή
 • Προγραμματισμός Υπολογιστών
 • Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης
 • Στοιχεία Μηχανών

Πανελλαδικές 2024: Μαθητής “είδωλο” με τεράστιο σταυρό για την βοήθεια του Θεού στις εξετάσεις

Οδηγίες για Γυμνάσια και Λύκεια:

 • Ομαλή διεξαγωγή ενδοσχολικών και απολυτηρίων εξετάσεων.

Οδηγίες για Δημοτικά Σχολεία:

 • Σύσταση για αποφυγή του μαθήματος της Γυμναστικής.

Κλείσιμο Σχολείων λόγω Καύσωνα:

Οι καιρικές προγνώσεις προβλέπουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, φτάνοντας τους 43 βαθμούς Κελσίου, κυρίως την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Ενδέχεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία (Παρασκευή 14 Ιουνίου). Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει επίσημη απόφαση για αυτό μέχρι στιγμής.

Η απόφαση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων λαμβάνεται από το υπουργείο Παιδείας, ενώ σε τοπικό επίπεδο την αρμοδιότητα έχει ο Δήμαρχος, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια.

Η τελευταία φορά που τα σχολεία έκλεισαν λόγω καύσωνα ήταν το 2021, όταν η απόφαση αυτή είχε ληφθεί για δύο ημέρες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Κλειστά Σχολεία και Τροποποιήσεις Λειτουργίας λόγω Καύσωνα

Συνθήκες καύσωνα: Παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ για την θερμική καταπόνηση παιδιών και εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα σε ιδιωτικές μονάδες εκπαίδευσης που λειτουργούν χωρίς όρους ασφάλειας και υγιεινής

Η θερμική εισβολή που ήδη ταλανίζει μεγάλο τμήμα της χώρας, γεννά κινδύνους για τον κόσμο της εργασίας. Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει και στην εκπαίδευση, αν και σπάνια γίνονται αναφορές στο δικό μας χώρο σε σχέση με την θερμική καταπόνηση μαθητών και διδασκόντων.

Στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά μεγάλοι σε μονάδες που λειτουργούν χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις όροι ασφάλειας και υγιεινής. Μιλάμε κυρίως για ιδιωτικά νηπιαγωγεία, σε κάποια εκ των οποίων, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες που έχουμε λάβει τα τελευταία χρόνια από συναδέλφους, δεν λειτουργούν κλιματιστικά, είτε επειδή δεν υπάρχουν, είτε επειδή έχουν χαλάσει και δεν έχουν επισκευαστεί, είτε επειδή δεν τα λειτουργούν για λόγους …οικονομίας! Επίσης, είναι ακόμη χειρότερη η κατάσταση στα απολύτως αρρύθμιστα Κέντρα Μελέτης που κανείς δεν έχει ελέγξει τα κτήρια για επαρκή αερισμό, φωτισμό και κλιματισμό. Το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο τις επόμενες εβδομάδες στα περίφημα summer camps που λειτουργούν ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και Κέντρα Μελέτης, καθώς με βάση διεθνή μετεωρολογικά μοντέλα οδεύουμε προς ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) και Γραμματέα της ΥΑΕ στη ΓΣΕΕ Ανδρέα Στοϊμενίδη και συζήτησαν το σοβαρότατο αυτό ζήτημα. Επειδή η θερμική καταπόνηση σε εκπαιδευτικούς χώρους αφορά σε χιλιάδες ανθρώπους και κυρίως παιδιά, έγινε αναφορά στα μέτρα που θα πρέπει η πολιτεία και οι διοικήσεις των μονάδων εκπαίδευσης να λαμβάνουν σε πολύ θερμές ημέρες:

 • Οι αίθουσες θα πρέπει να έχουν επαρκή αερισμό και κλιματισμό.
 • Εκπαιδευτικοί και παιδιά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πηγές ενυδάτωσης (ψύκτες, βρύσες)
 • Ο προαυλισμός θα πρέπει να γίνεται μόνο σε σκιερά μέρη και να αποφεύγεται τελείως, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς υπό σκιάν.
 • Επειδή τις ημέρες αυτές πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν προγραμματίσει εκδρομές και υπαίθριες εκδηλώσεις, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν σε συνθήκες ασφάλειας ή θα πρέπει να ακυρωθούν.

Επίσης, η ΟΙΕΛΕ και η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασίας (ΥΑΕ) συμφώνησαν ότι θα προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, ώστε να προστατευθούν παιδιά και εργαζόμενοι σε παραβατικούς χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης και να διωχθούν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των μονάδων. Για το λόγο αυτό καλούμε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να μας αναφέρουν περιπτώσεις μη τήρησης των όρων ασφάλειας και υγιεινής σε σχέση με την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνσης στο mail [email protected] ή στα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω