βουλη E-WALL

Στεγαστικό πρόβλημα Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας: Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Στεγαστικό πρόβλημα Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας: Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς

  • Το Μουσικό Γυμνάσιο Χαλκίδας στεγάζεται σε ακατάλληλο κτήριο, με έλλειψη χώρων, προβλήματα υποδομής και υποβάθμιση του παρεχόμενου παιδαγωγικού έργου.
  • Η κατασκευή νέου κτηρίου ξεκίνησε το 2019, με προγραμματισμένη παράδοση το 2022, αλλά έχει υποστεί αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, με τελευταία προθεσμία τον Δεκέμβριο του 2024.
  • Η σχολική κοινότητα διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη κατάσταση, με κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
  • Κατατίθενται ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τα μέτρα που θα ληφθούν για την άμεση ολοκλήρωση και παράδοση του νέου κτηρίου, θέτοντας σαφές και οριστικό χρονοδιάγραμμα.

Ελευθερία του Τύπου: Στον πάτο της Ε.Ε. – Στην 108η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα!

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Συνεχίζεται το στεγαστικό πρόβλημα του Μουσικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις (ΛΤ) Χαλκίδας “Νίκος Σκαλκώτας”

Το στεγαστικό πρόβλημα του Μουσικού Γυμνασίου με ΛΤ Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας» παραμένει ανοιχτό και πιεστικό, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η μετεγκατάστασή του στο νέο κτήριο που κατασκευάζεται για τον σκοπό αυτό, παρά τις επαναλαμβανόμενες σχετικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Χαλκιδέων.

Το Μουσικό Γυμνάσιο Χαλκίδας, συστάθηκε το 2013-2014 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το σχολικό έτος 2014-2015. Έκτοτε επιτελεί το παιδαγωγικό του έργο με μεγάλη επιτυχία και, μάλιστα, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και υπερήφανος γι’ αυτό, διότι ίδρυσα το σχολείο κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υφυπουργός Παιδείας. Παρακολουθώ λοιπόν την πορεία του με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το μοναδικό Μουσικό Σχολείο στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με μαθητές που προέρχονται όχι μόνο από την πόλη της Χαλκίδας, αλλά και από άλλες περιοχές της Εύβοιας, όπως το Βαθύ, τα Ψαχνά, την Νέα Αρτάκη, την Ερέτρια, την Κάρυστο, την Σκύρο, αλλά και της Βοιωτίας, όπως την Θήβα, το Σχηματάρι, τα Οινόφυτα και το Δήλεσι.

Δημοφιλή!!  Προβλήματα στην εφαρμογή του ν. 4800/2021 για τις εγγραφές/μετεγγραφές μαθητών/τριών - Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης

Το σχολείο εξακολουθεί να στεγάζεται σε κτήριο που είχε ανεγερθεί για τις ανάγκες στέγασης βρεφονηπιακού σταθμού στο Καλοχώρι – Παντείχι. Το κτήριο αυτό είχε υποδειχθεί από την τότε Δημοτική Αρχή και είχε επιλεγεί ως μεταβατική στεγαστική λύση για το σχολείο, μέχρι την κατασκευή νέου. Ωστόσο, η παράταση της λειτουργίας του σχολείου στο συγκεκριμένο κτήριο έχει πλέον ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες του σε αίθουσες για την πραγματοποίηση των μουσικών μαθημάτων και να υποβαθμίζεται το παρεχόμενο παιδαγωγικό έργο, παρά τις ευσυνείδητες προσπάθειες του εκπαιδευτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, η έλλειψη χώρων έχει ως συνέπεια –όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου–, να αναγκάζονται οι μαθητές να μεταφέρουν με τα χέρια τους βαριά μουσικά όργανα, λόγω έλλειψης μονωμένων τάξεων, αλλά και να σιτίζονται «στο πόδι», λόγω έλλειψης τραπεζαρίας. Επιπλέον, έχει ως συνέπεια τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων και τον συνακόλουθο αποκλεισμό πολλών ταλαντούχων μαθητών, που δεν έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε αυτό, καθώς και την εμφάνιση σημαντικών οργανικών κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η μετεγκατάσταση του Μουσικού Γυμνασίου στο νέο κτήριο έχει προγραμματιστεί από το 2019, ωστόσο η παράδοση του σχετικού έργου αναβάλλεται συνεχώς. Η Κυβέρνηση, η Περιφερειακή και η Δημοτική Αρχή, μοιράζουν αφειδώς ανεκπλήρωτες υποσχέσεις στην σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, μεταθέτοντας η μία την ευθύνη στην άλλη για τις καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού («Περίληψη Διακήρυξης») για την ανάθεση του έργου «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΤΟ Ο.Τ 69Α ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ)» δημοσιεύτηκε από τον Δήμο Χαλκιδέων στις 01/08/2019, ενώ η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 και στις 19 του ίδιου μήνα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Στις 01/09/2020 υπεγράφη η υπ’ αριθ. 25821/1-9-2020 (20SYMV007245641 2020-09-01) Σύμβαση κατασκευής του έργου, με προϋπολογισμό 7.285.000 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), 5.875.000 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το νέο σχολικό συγκρότημα κατασκευάζεται στην περιοχή της Νέας Αρτάκης, με Αναθέτουσα Αρχή τον Δήμο Χαλκιδέων και Ανάδοχο την τεχνική εταιρεία «ΑΤΕΣΕ ΑΕ». Η διάρκεια των έργων είχε εκτιμηθεί σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, δηλαδή η ολοκλήρωσή του αναμενόταν στις 28-02-2022. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.

Δημοφιλή!!  Σχολική βία: "Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα κοινωνικά προβλήματα", καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Το ακριβές αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή σχολικού κτηρίου, συνολικού εμβαδού 2.190,68 μ2, χωρητικότητας 300 μαθητών, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Χαλκιδέων στη Νέα Αρτάκη, συνολικού εμβαδού 5.512,55 μ2. Ωστόσο, η ολοκλήρωση και παράδοση του έργου δεν έλαβε χώρα στις 28/02/2022, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Σύμβαση, αλλά έλαβε αλλεπάλληλες παρατάσεις (αρχικά για 28/02/2023 και στη συνέχεια για 28/02/2024), κατόπιν αιτήσεων του Αναδόχου, με τελευταία την παράταση που δόθηκε για 08/12/2024.
Ως αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από τις συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις, αλλά και από την σχεδόν παντελή έλλειψη σχετικής ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Μουσικού Γυμνασίου έχουν ξεκινήσει μια σειρά κινητοποιήσεων. Η πλέον πρόσφατη μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου, με μεγάλη επιτυχία και δυναμική συμμετοχή πλήθους αλληλέγγυων φορέων, στην οδό Αβάντων και την πλατεία Ταχυδρομείου στην Χαλκίδα.

Δημοφιλή!!  Ε.Ε και Σχολείο: Μύθοι και Αλήθειες | Κεντρικός ομιλητής - Νίκος Σοφιανός

Συμπερασματικά:

Επειδή το Μουσικό Γυμνάσιο με ΛΤ Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας» είναι ίδρυμα παροχής μουσικής παιδείας με υπερτοπική σημασία, αφού καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της ΠΕ Εύβοιας, αλλά και περιοχών της ΠΕ Βοιωτίας.
Επειδή η συνέχιση λειτουργίας του σχολείου στο κτήριο στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα προκαλεί πλήθος προβλημάτων και προσκομμάτων στην εκπλήρωση της παιδαγωγικής και εκπολιτιστικής αποστολής του.
Επειδή οι συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση και παράδοση του νέου κτηρίου του Μουσικού Σχολείου έχει προκαλέσει μεγάλη και δικαιολογημένη απογοήτευση στην σχολική κοινότητα, η οποία αντιδρά με σχετικές κινητοποιήσεις.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους η αποπεράτωση και παράδοση του νέου κτηρίου του Μουσικού Γυμνασίου με ΛΤ Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας»;
2. Στη βάση ποιου συγκεκριμένου και οριστικού χρονοδιαγράμματος θα πραγματοποιηθεί αυτή;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω