Εν τω μεταξύ η ΔΟΕ ξέχασε να συμπεριλάβει μία από τις πιο ιστορικές στιγμές εκπαιδευτικού κινήματος στο νέο τόμο με την Ιστορία της
Η διδασκαλική ομοσπονδία(ΔΟΕ) έχει ξεκινήσει την καταγραφή της ιστορίας της, μέσω μία μεγάλης συγγραφικής δουλειάς και της έκδοσης αρκετών τόμων. Στον τρίτο τόμο λοιπόν εξετάζεται η ιστορική περίοδος μεταξύ 1974-2000 και όπως διαβάζουμε στο άρθρο του προέδρου του Α Συλλόγου Αθηνών και συγγραφέα, Δημήτρη Μαριόλη στην e-lesxi.gr : “Καμία απολύτως αναφορά δεν γίνεται στο κίνημα των εξεταστικών του 1998, ένα από τα πιο πρωτότυπα, μαζικά, μαχητικά και συγκρουσιακά εκπαιδευτικά κινήματα με μαζική συμμετοχή φοιτητών, νεολαίων και εργατικών σωματείων σε όλη τη χώρα. Με δεκάδες εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και φοιτητές τραυματίες ή συλληφθέντες, έναν παρά λίγο νεκρό φοιτητή, έναν διαδηλωτή που πυροβολήθηκε από την αστυνομία σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Ένα κίνημα στο οποίο οφείλεται το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί διορίστηκαν με την επετηρίδα και μετά το 1998, ότι ακόμα και σήμερα, 25 χρόνια μετά, η προϋπηρεσία υφίσταται, έστω και σε αυτό το απαράδεκτο σύστημα διορισμών που λέγεται προσοντολόγιο. Σιωπή λοιπόν, κι αυτό παρά το ότι η βασική πηγή των συντακτών του τόμου είναι το Διδασκαλικό Βήμα το οποίο με πρωτοσέλιδά του αναφέρεται στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες του Ιουνίου του 1998.”
Υπάρχουν και άλλες παρατηρήσεις για τον 3ο αυτό τόμο στο κείμενο του κ. Μαριόλη, όπως π.χ. ότι σε ολόκληρο τόμο δεν αναφέρεται ούτε μία φορά το όνομα συγκεκριμένων παρατάξεων του ΔΣ της ομοσπονδίας, ότι παραλείπονται τα ονόματα συγκεκριμένων μελών ΔΣ της εποχής και εμφανίζεται ως 10μελής η σύνθεση του συμβουλίου της ομοσπονδίας, αντί για 11 μελής, όμως το ότι απουσιάζει μια τόσο ιστορική στιγμή για την ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος, ενώ υπήρχε άφθονος χώρος εκατοντάδων σελίδων για να παρουσιαστεί εκτενώς, είναι πραγματικά άξιο απορίας.
Σε κάθε περίπτωση το κείμενο βασίζεται στο άρθρο με αναλυτικές πληροφορίες που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ. Μακάρι όλα αυτά να αναγράφονταν κάπου και ο συντάκτης της κριτικής αυτής απλά να μην τα εντόπισε κατά την ανάγνωσή του, ή να προστεθούν με κάποιον τρόπο στο μέλλον ίσως υπό τη μορφή μιας συμπλήρωσης, όμως λίγες ελπίδες τρέφουμε και για τα δύο ενδεχόμενα.