SOS / Αναπληρωτές: Νέες Διαδικασίες για την κάρτα ανεργίας & το ταμείο ανεργίας!!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ενημέρωση για αναπληρωτές και τις διαδικασίες για την κάρτα ανεργίας / ταμείο ανεργίας

Έφτασε πάλι εκείνη η μέρα που αρκετοί συνάδελφοί μας απολύθηκαν (είτε για πρώτη φορά είτε για ακόμη μία φορά) και ετοιμάζονται να κάνουν τις διαδικασίες για την κάρτα ανεργίας ή/και το ταμείο ανεργίας.

 

Νεότερη ενημέρωση / Η ΔΥΠΑ ενημερώνεται αυτόματα για λύση σύμβασης αναπληρωτών και δεν απαιτείται υποβολή εγγράφων από τον άνεργο παρα μόνο της αίτησης.
Τα δικαιολογητικά αναζητούνται πλέον ηλεκτρονικά με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω εμπλοκή, ωστόσο στην πραγματικότητα, τα διάφορα ΚΠΑ συμπεριφέρονται διαφορετικά ανάλογα με τους υπαλλήλους τους. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα τα βρουν ηλεκτρονικά, ενώ άλλοι θέλουν να υποβληθούν στον ιστότοπο. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να τα ανεβάσουν όλα, αν θέλουν να νιώθουν πιο σίγουροι, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό, και αν χρειαστούν κάτι, θα σας καλέσουν, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όσοι επιδοτούνται για πρώτη φορά, από την άλλη, θα πρέπει να επισυνάψουν τα πάντα.
Για ΔΥΠΑ / ΟΑΕΔ χρειάζονται μόνο δύο κλικ: μετά την εισαγωγή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες πατάμε έκδοση δελτίου ανεργίας και στη συνέχεια πάμε στην αίτηση για ένταξη στην επιδότηση. Δεν χρειάζεται να υποβάλουμε κανένα δικαιολογητικό πέρα από το iban σε περίπτωση που δεν το έχουμε υποβάλλει στο παρελθόν.
Σας παρουσιάζουμε το κείμενο που στάλθηκε από το ΚΠΑ2  Ηρακλείου Κρήτης σχετικά με τις διαδικασίες αυτές: 

 

Αναπληρωτές / Τα βήματα για κάρτα ανεργίας & αίτηση για το επίδομα ανεργίας!!

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας επισημάνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις της περσινής χρονιάς (πρώτη χρονιά υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το επίδομα τακτικής ανεργίας}, ώστε να αποφευχθούν φέτος.
Μετά την λήψη και της τελευταίας σύμβασης, ο άνεργος εκδίδει ηλεκτρονικά πρώτα δελτίο ανεργίας και μετά υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση για το επίδομα τακτικής ανεργίας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσει στην διόρθωση των προσωπικών του δεδομένων και στην διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του.
Στην αίτηση για το επίδομα τακτικής ανεργίας καταχωρεί τα προστατευόμενα μέλη, προσθέτοντας όλα τα στοιχεία που ζητά η ηλεκτρονική φόρμα (πχ ΑΜΚΑ).
Πριν την υποβολή και ολοκλήρωση της αίτησης, σε εμφανές σημείο ζητείται η επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών, τα οποία είναι:
1. Βεβαίωση Ενσήμων εργοδότη (τελευταίο δίμηνο)
2. Ασφαλιστική Ικανότητα (μόνο για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη)
3. Εκκαθαριστικό της εφορίας (μόνο για τους νέους επιδοτούμενους)
4. Φωτοτυπία της 1 ης σελίδας του βιβλιαρίου της τράπεζας που να φαίνεται καθαρά ο αριθμός !ΒΑΝ και στο οποίο το όνομα σας θα είναι πρώτο όνομα στο λογαριασμό.
Σημείωση: Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας επισυνάπτεται μόνο εάν τα στοιχεία αυτής έχουν τροποποιηθεί, ώστε να ελεγχθούν και να καταχωρηθούν από εμάς τα ορθά στοιχεία.
ΠΡΟΣΟΧΗ
  1. Οι αναπληρωτές καθηγητές επιλέγουν το ΚΠΑ2 της μόνιμης κατοικίας τους και όχι το ΚΠΑ2 που αντιστοιχεί σύμφωνα με τη διεύθυνση εργασίας.
  2. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα τακτικής ανεργίας είναι 60 ημέρες από την ημερομηνία απόλυσης και η επιδότησή τους αρχίζει από την 7η ημέρα, εάν η εγγραφή γίνει μέσα στις πρώτες 7 ημέρες. Εάν η αίτηση υποβληθεί μετά το 7ήμερο τότε η επιδότηση αρχίζει από την ημεορμηνία υποβολής της αίτησης.
  3. Η πρώτη παρουσία είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί δύο μήνες μετά την αίτηση και έχει περιθώριο 1 μήνα. Τα διαστήματα αναγράφονται απευθείας μετά την ηλεκτρονική ολοκλήρωση της αίτησης.
  4. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για το τακτικό επίδομα ανεργίας είναι 60 ημέρες από την ημερομηνία απόλυσης και η επιδότησή τους ξεκινάει από την 7η ημέρα αν η αίτηση γίνει μέσα στις πρώτες 7 ημέρες, αν η αίτηση γίνει μετά την 7η ημέρα τότε η επιδότηση ξεκινάει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
  5. Το επίδομα ανεργίας ανέρχεται πλέον σε 479 ευρώ, με αύξηση 10% για κάθε εξαρτώμενο παιδί.
  6. Οι δικαιούχοι ανεργίας θα λάβουν επίσης δώρο Χριστουγέννων.
  7. Εάν ο δικαιούχος έχει υποβάλει εγκαίρως δηλώσεις παρουσίας, κάθε μηνιαίο επίδομα κατατίθεται αυτόματα στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει επιλέξει ο δικαιούχος.
  8. Τα μηνιαία επιδόματα πιστώνονται μία φορά την εβδομάδα, την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.
  9. Χωρίς πρόσθετη ενέργεια, το καλυπτόμενο πρόσωπο εξασφαλίζει την καταβολή των δύο (2) πρώτων μηνιαίων επιδομάτων κατά την υποβολή της αίτησης.
Υ.Γ: Μη βιαστείτε να κάνετε τις διαδικασίες της κάρτας ανεργίας και της τακτικής επιδότησης. Χρειάζεται ηρεμία και προσοχή. Επίσης τις πρώτες ημέρες, και ειδικά τις ώρες αιχμής, η ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ θα πέφτει συνέχεια καθώς προσπαθούν πολλά άτομα ταυτόχρονα να συνδεθούν. Οπότε λίγη υπομονή και όλα θα γίνουν σωστά.

ΔΥΠΑ: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τους αναπληρωτές για λήψη ταμείου ανεργίας – Δικαιολογητικά – προθεσμία !!

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]
Avatar photo

Ιωάννης Τάσιου

➡️Αναπληρωτής για χρόνια στη γενική αγωγή σαν ΠΕ70. Διορισμένος από το 2021 στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου. ➡️Πτυχιούχος του δημοσίου Πανεπιστημίου Κύπρου (UCY) - Επιστημών της Αγωγής - Δημοτική Εκπαίδευση. ➡️Κάτοχος ΜΑ Εκπαιδευτική Ηγεσία και Πολιτική του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. ➡️Φοιτητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (HMU) - Διοίκηση Επιχειρήσεων (κατεύθυνση στον Τουρισμό).

Κύλιση προς τα επάνω