Ποια είναι η αντίληψη που έχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες για την έκταση του φαινομένου της διαφθοράς
Σύμφωνα και με τον ιστότοπο dikastiko.gr, την πρώτη πεντάδα των «πρωταθλητών» της διαφθοράς, πριν τον τομέα της Δικαιοσύνης, κατατάσσουν οι πολίτες τα ΜΜΕ, την πολιτική, την πολεοδομία, τον δημόσιο τομέα και τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και την Αυτοδιοίκηση.
Ποια είναι η αντίληψη που έχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες για την έκταση του φαινομένου της διαφθοράς
Διαφθορά κυρίως στην πολιτική, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στη Δικαιοσύνη «βλέπουν», σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι πολίτες
Ειδικότερα, τα ΜΜΕ θεωρούνται διαφθαρμένα από το 85,5% των ερωτηθέντων, εικόνα που έρχεται να επιβεβαιώσει την κατρακύλα της ελευθεροτυπίας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επιπλέον, το 66,7% χαρακτήρισε μεγάλο και πολύ μεγάλο το πρόβλημα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη, με το 29,1% να απαντά πως είναι μέτριο ή μικρό και μόλις το 2% ότι δεν υπάρχει.
Στον αντίποδα, λιγότερο εκτεταμένα πιστεύουν οι πολίτες ότι είναι τα φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Εκκλησίας, της Αστυνομίας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, ενώ καλύτερη εικόνα έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, όπου μόνο το 26% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά σε μεγάλο βαθμό.
Τις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας για τη διαφθορά κατέγραψε έρευνα που παρουσιάστηκε στο 2ο φόρουμ της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα την «Aκεραιότητα, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Το 80,8% των ερωτωμένων απάντησε ότι στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά σε πολύ μεγάλο ή μεγάλο βαθμό. Μόνο το 17,2% πιστεύει ότι η διαφθορά στη χώρα είναι μέτρια. Να σημειωθεί ότι στις ηλικίες 25-39 ετών το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά στην Ελλάδα εκτινάσσεται στο 89,7%.
Κατάχρηση εξουσίας
Το πιο σημαντικό πεδίο διαφθοράς για το 54% των ερωτωμένων είναι η κατάχρηση θέσης, όταν δηλαδή κάποιος που κατέχει μια θέση στη δημόσια διοίκηση τη χρησιμοποιεί για να προσποριστεί ίδια οφέλη ή να ωφελήσει τρίτο πρόσωπο. Η αξιοποίηση κομματικών προσβάσεων με στόχο την επίτευξη παράνομων προσωπικών στόχων ή στόχων τρίτων (ευνοιοκρατία) έρχεται δεύτερη ως πεδίο διαφθοράς (με ποσοστό 19,2%), ενώ η κακή διαχείριση των κοινοτικών πόρων συγκεντρώνει ποσοστό 15,5%.
Σημαντικές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων – Πού θα φτάσουν βενζίνη και diesel
Η ψηφιακή μετάβαση
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός (λειτουργία gov.gr, η άυλη συνταγογράφηση, λειτουργία e-efka) έχει βοηθήσει στην πρόοδο σε σχέση με τη διαφθορά πιστεύει το 52,7% (ναι/μάλλον ναι), ωστόσο το 46,4% απαντά πως δεν βοήθησαν (όχι/μάλλον όχι). Στις δύο πρώτες θέσεις όσον αφορά τους λόγους που συντηρούνται τα φαινόμενα διαφθοράς είναι οι πελατειακές σχέσεις και η ευνοιοκρατία και η ατιμωρησία, ενώ ακολουθούν η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην τρίτη θέση και η αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών στην τέταρτη.
Γ. Χαρούλης: Με το λαδι που πούλησε αγόρασε μουσικά όργανα στο Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου
Δημόσιο: Αναθεωρημένο σύστημα αξιολόγησης, με το νέο έτος στη δημόσια διοίκηση
Οι αριθμοί
8/10 θεωρούν ότι υπάρχει διαφθορά σε μεγάλο/πολύ μεγάλο βαθμό.
85% θεωρούν ότι υπάρχει διαφθορά σε μεγάλο/πολύ μεγάλο βαθμό στα ΜΜΕ.
84,7% θεωρούν ότι υπάρχει διαφθορά σε μεγάλο/πολύ μεγάλο βαθμό στην πολιτική.
71,3% θεωρούν (ναι/μάλλον ναι) ότι η διαφθορά είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη.