Η ανάγκη για ένα νέο Λύκειο και ένα σύγχρονο εθνικό απολυτήριο
«Όλα είναι έτοιμα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις», διαβεβαίωσε η Υπουργός Παιδείας , μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή NewsRoom, υπογραμμίζοντας ότι ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός εργάζεται εδώ και μήνες για την ομαλή διεξαγωγή μιας διαδικασίας που αφορά χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα.
Η υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοπιστία του θεσμού των Πανελλαδικών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το υπάρχον σύστημα «έχει αγγίξει τα όριά του». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τη συζήτηση για το νέο Λύκειο και το εθνικό απολυτήριο μέσα από έναν ευρύ εθνικό διάλογο, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων.
Σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη, στόχος δεν είναι μόνο η αναζήτηση μιας εναλλακτικής μορφής εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά κυρίως η συνολική αναβάθμιση του χαρακτήρα του Λυκείου. «Δεν εστιάζουμε μόνο στο τέλος της διαδρομής», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι το ζητούμενο είναι ένα σχολείο που θα προσφέρει ουσιαστική γνώση, καλλιέργεια δεξιοτήτων και καλύτερη προετοιμασία των μαθητών για το μέλλον τους. Σοκ στις Τιμές Φοιτητικής Κατοικίας: Η Κατάσταση σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη
Η ίδια επανέλαβε ότι έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των Πανελλαδικών, σημειώνοντας ότι, παρότι πρόκειται για ένα διαχρονικά αξιόπιστο και αδιάβλητο σύστημα, οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν πλέον αλλάξει. Παράλληλα, διευκρίνισε πως οποιεσδήποτε αλλαγές προκύψουν από την επιτροπή διαλόγου δεν θα επηρεάσουν τους σημερινούς μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση γύρω από τις μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόμενη επίσης στην τραγική απώλεια των δύο μαθητριών στην , η υπουργός έστειλε μήνυμα στήριξης προς τις οικογένειες, τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι η ψυχική υγεία των παιδιών αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της πολιτείας.
Όπως σημείωσε, από το 2019 μέχρι σήμερα έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα δημόσια σχολεία, ενώ σε περιπτώσεις ανάγκης ενεργοποιούνται και οι υποστηρικτικές δομές των ΚΕΔΑΣΥ. «Η στήριξή μας δεν είναι συγκυριακή», ανέφερε, καλώντας τους μαθητές να μιλούν ανοιχτά στους εκπαιδευτικούς, στους ειδικούς και στις οικογένειές τους.
Η δημόσια συζήτηση για το μέλλον των Πανελλαδικών και του Λυκείου φαίνεται πλέον να εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση. Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν η χώρα μπορεί να πετύχει μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με διάρκεια, αξιοπιστία και ευρεία αποδοχή, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας γενιάς.





