b9aba386 97a2 48f3 8644 36ce0d2c308b jpg E-wall

Ό,τι θέλουν κάνουν με την αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ – Πέρσι αναγνώρισαν, αλλά φέτος απορρίπτουν τον ίδιο τίτλο

Η κωμικοτραγική κατάσταση με την αναγνώριση των μεταπτυχιακών

Θα ήταν πραγματικά αστείος ο τρόπος λειτουργίας της διοίκησης σε ορισμένα θέματα, όπως το προκείμενο, αν δε δημιουργούσε τόσο σοβαρά προβλήματα στους εκπαιδευτικούς και αν δεν οδηγούσε στην παλινόρθωση ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας. Ας περάσουμε όμως στην ουσία του ζητήματος. Η αναγνώριση της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων από τα υπηρεσιακά συμβούλια στις διευθύνσεις εκπαίδευσης είναι απαραίτητη διαδικασία, ώστε οι εκπαιδευτικοί να λάβουν την μισθολογική ανέλιξη των δύο μισθολογικών κλιμακίων λόγω του μεταπτυχιακού τους. Με ποια κριτήρια όμως γίνεται αυτή η αναγνώριση;

Χωρίς κριτήρια είναι απάντηση. Δεν υπάρχουν ρητά διατυπωμένα κριτήρια σε κάποιο νόμο, εγκύκλιο, οδηγία, κάτι τέλος πάντων, σύμφωνα με τα οποία τα υπηρεσιακά συμβούλια καλούνται να κρίνουν τη συνάφεια ενός τίτλου με την εκπαίδευση. Απλά κρίνουν σύμφωνα με τη γνώμη τους και αν απορρίψουν κάποιο master κάποιου εκπαιδευτικού, τότε εκείνος κάνει ένσταση και μπορεί να προσφύγει σε αρμόδια επιτροπή του υπουργείου η οποία επανεξετάζει το αίτημα. Στο μεταξύ βέβαια χάνει εκατοντάδες ευρώ από τη μισθοδοσία του, καθώς μέχρι να δικαιωθεί-αν δικαιωθεί-πληρώνεται με χαμηλότερο κλιμάκιο και στα αναδρομικά που ίσως πάρει μετά υπάρχει η γνωστή, τρελή φορολογία των αναδρομικών.

Το αποτέλεσμα είναι τα υπηρεσιακά συμβούλια να κάνουν κυριολεκτικά ότι θέλουν. Η παρακάτω περίπτωση είναι χαρακτηριστική. Τα ΠΥΣΠΕ Α και Γ Αθήνας τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναγνωρίσει κανονικά το μεταπτυχιακό της συναδέλφου, αλλά το ΠΥΣΠΕ της Β Αθήνας φέτος το απορρίπτει, χωρίς καν να δίνει σημασία στις παλαιότερες αποφάσεις των άλλων ΠΥΣΠΕ. Προσοχή, μιλάμε για τον ίδιο τίτλο σπουδών έτσι! Που για κάποιον εξωφρενικό λόγο ο νομοθέτης απαιτεί για τους αναπληρωτές να κρίνεται κάθε χρόνο και όχι μία φορά άπαξ. Λες και είναι δυνατόν φέτος να είναι συναφής ο τίτλος με την εκπαίδευση, αλλά του χρόνου να μην είναι! Και όπως αποδεικνύει η κωμικοτραγική πραγματικότητα πράγματι αυτό συμβαίνει για το ΠΥΣΠΕ της Β Αθήνας, αλλά και για άλλα υπηρεσιακά συμβούλια. 

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του συλλόγου Εκπαιδευτικών Αμαρουσίου:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Σχετικά με την μη αναγνώριση συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της συναδέλφου μας κας Σωτηριάδου Εύας από το Π. Υ. Σ. Π. Ε. της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας»

Η συνάδελφος – μέλος του σωματείου μας κα Σωτηριάδου Εύα, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ΠΕ 70 του 1ου Δημ. Σχ. Πεύκης, κατέθεσε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας αιτούμενη την αναγνώριση συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της το οποίο απέκτησε από Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας) και σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 20/ 5 – 12 – 2023 πράξη του Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας δεν αναγνωρίστηκε η συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της με τίτλο «Διοίκηση επιχειρήσεων» όπως της γνωστοποιήθηκε με το υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ.14.1/13931 έγγραφο του Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας, με θέμα: « Συνάφεια μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών».

Η συνάδελφος μας κοινοποίησε έγγραφα αναγνώρισης του ίδιου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της από το Π. Υ. Σ. Π. Ε. της Γ΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας αλλά και από το Π. Υ. Σ. Π. Ε. της Α΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας που εκδόθηκαν τα προηγούμενα σχολικά έτη και επιπρόσθετα κατέθεσε ένσταση (αρ. πρ. 14430/18 – 12 – 2023) κατά της ως άνω απόφασης του Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας ζητώντας να ακυρωθεί η υπ’ αριθμ. 20/5 – 12 – 2023 πράξη του Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας, περί απόρριψης συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με τίτλο «Διοίκηση επιχειρήσεων» αναπληρώτριας εκπαιδευτικού ΠΕ 70, γνωστοποιούμενης διά του υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ. 14.1/13931 εγγράφου της Π. Υ. Σ. Π. Ε Β΄ Αθήνας, με θέμα: «Συνάφεια μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών» και να επικυρωθεί η ένστασή της.

Γιατί όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με αφορμή την απόρριψη της αίτησης αναγνώρισης συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της συναδέλφου Σωτηριάδου Εύας από το Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας, το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου θεωρεί ότι:

  •  Πρέπει η μόρφωση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών να απευθύνεται σε όλους/-ες, στο πλαίσιο των ΑΕΙ, με ισότιμη πρόσβαση, δωρεάν, με άδεια από τα καθήκοντά τους και χωρίς τη λογική της διαφοροποίησης/κατηγοριοποίησης εκπαιδευτικών με βάση το προσοντολόγιο.
  •  Η κατοχή ενός υψηλότατου ακαδημαϊκού διαπιστευτηρίου όπως είναι ο μεταπτυχιακός ή ο διδακτορικός τίτλος σπουδών, πιστοποιεί ότι ο/η κάτοχός του διαθέτει τις απαιτούμενες επιστημονικές προϋποθέσεις και την συνακόλουθη επιστημονική επάρκεια και ότι δύναται να εργαστεί επιτυχώς κατά τον γενικό κανόνα των αυστηρώς οριζόμενων επιστημονικών και ερευνητικών προδιαγραφών.
  • Η απόδοση των ευεργετημάτων (πλασματικά Μ. Κ. κ.λπ.) στους/στις κατόχους των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών προϋποθέτει την αναγνώριση της σχετικής τους «συνάφειας» με το εκπαιδευτικό έργο. Ωστόσο επειδή στο επιστημονικό πεδίο άσκησης του εκπαιδευτικού έργου συναντώνται σχεδόν το σύνολο των γνωστικών πεδίων και τομέων είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να προσδιοριστεί με αυστηρούς επιστημολογικούς όρους η έννοια της «συνάφειας» και για αυτό κάθε διαπίστευση επιστημονικής εξειδίκευσης και ερευνητικής επάρκειας μεταπτυχιακού επιπέδου θα πρέπει να κρίνεται «συναφής» και να μην απορρίπτεται εξ αιτίας του περιεχομένου της ή του ιδεολογικού της προσανατολισμού.
  • Ένα Π. Υ. Σ. Π. Ε. με ποια επιστημονική αρμοδιότητα κρίνει τη συνάφεια ενός μεταπτυχιακού τίτλου; Επιπλέον, τι εννοούμε όταν λέμε συνάφεια; Διδακτική συνάφεια; Ερευνητική συνάφεια; Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που θέτει κριτήρια; Η μορφωτική συγκρότηση του υποκειμένου είναι μη συναφής με την άσκηση της εργασίας του; Στον βαθμό που δεν έχουν διασαφηνιστεί αυτά τα ερωτήματα, η κρίση για τη συνάφεια των μεταπτυχιακών/διδακτορικών τίτλων είναι εντελώς υποκειμενική.

Σύμφωνα με την παραπάνω προσέγγιση και υπό την πίεση των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών τα Π. Υ. Σ. Π. Ε. ακολουθούσαν ως πάγια τακτική να αναγνωρίζουν ως «συναφή» το σύνολο των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Η πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα το Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας με την απόρριψη αρκετών αιτήσεων συναδέλφων, κύρια αναπληρωτών, παραβιάζει την πάγια ακολουθούμενη τακτική και είναι ενδεικτική της επιστροφής του Υπηρεσιακού Συμβουλίου στην εποχή της αδιαφάνειας και της αυθαιρεσίας. Η ενδεχόμενη δε υπερψήφιση τέτοιου είδους αποφάσεων από «αιρετό του κλάδου», συνιστά κατάφωρη παραβίαση της διαχρονικής αποστολής του θεσμού του αιρετού που είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των συναδέλφων/-ισσών και όχι να αναζητά ως άλλος Ιαβέρης προσκόμματα για την απόρριψή της αναγνώρισης της συνάφειας των τίτλων σπουδών τους. Επίσης, στο πλαίσιο της εξίσωσης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών/-τριών συναδέλφων με εκείνα των μονίμων θεωρούμε επιβεβλημένο η συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων να κρίνεται οριστικά με την κατάθεσή τους στην υπηρεσία και όχι κάθε σχολικό έτος.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου:

  1. Καταδικάζει την απόρριψη της αναγνώρισης συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων από το Π. Υ. Σ. Π. Ε. της Β΄ Αθήνας.
  2. Απαιτεί την επανεξέταση όλων των περιπτώσεων απόρριψης αιτήσεων συνάφειας.
  3. Απορεί με ποια κριτήρια το Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας απέρριψε το αίτημα της συναδέλφου Ε. Σ. ενώ τα προηγούμενα σχολικά έτη, το Π. Υ. Σ. Π. Ε. Γ΄ Αθήνας και το Π. Υ. Σ. Π. Ε. Α΄ Αθήνας είχαν αναγνωρίσει τη συνάφεια του τίτλου σπουδών της.
  4. Ερωτάται το υπηρεσιακό συμβούλιο εάν υπήρξαν περιπτώσεις τίτλων σπουδών που δεν αναγνώρισε αλλά στη συνέχεια, η επιτροπή ενστάσεων έκανε δεκτή την αναγνώρισή τους.
  5. Ερωτάται το Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας να μας αναφέρει αναλυτικά τους τίτλους μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών στους οποίους αποφασίστηκε να δοθεί η συνάφεια.

Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για κάθε ζήτημα που τίθεται στο Π. Υ. Σ. Π. Ε. της Β΄ Αθήνας. Ο έλεγχος των διαδικασιών και των αποφάσεων του υπηρεσιακού συμβουλίου, η απαίτηση για απόλυτη διαφάνεια και ισονομία αποτελούν σταθερές επιλογές μας και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτές. Εν κατακλείδι το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου καλεί την Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας και το Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας να επικυρώσουν την ένσταση της συναδέλφου μας αναγνωρίζοντας την συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της, όπως ακριβώς αναγνωρίστηκε αυτή και από τα αντίστοιχα Π. Υ. Σ. Π. Ε. της Γ΄& Α΄ Διεύθυνσης Π. Ε. Αθήνας.

Δημόσιο: Επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ και νέες αυξήσεις μισθών από το 2027 – Όσα προβλέπονται

Δημόσιο: Επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ και νέες αυξήσεις μισθών από το 2027 – Όσα προβλέπονται

Μισθοί, συντάξεις και φόροι: Όλες οι αλλαγές από το 2027 – Ποιοι κερδίζουν και τι προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους ...
ενισχυτική διδασκαλία

Πλήρης αθώωση των έξι μελών της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου – Η συνδικαλιστική δράση δεν ποινικοποιείται

ΟΛΜΕ - Πλήρης αθώωση των μελών του ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου! Η συνδικαλιστική δράση δεν ποινικοποιείται! Το ΔΣ της ...
Κινητό τηλέφωνο με ειδοποίηση

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Ρεκόρ 15ετίας στη στελέχωση – Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Βλάσης

Ανακοίνωση Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνου Βλάση ΣΔΕ: Στην ώρα τους για 2η χρονιά – Φέτος με τη ...
ΤΑΞΗ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ

Σχολεία: 5.770 σε Α΄ προτεραιότητα για περαιτέρω προσεισμικό έλεγχο – Ζητούνται άμεσα μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται από την ΟΛΜΕ, 149 σχολεία χρειάζονται άμεσες κτιριακές παρεμβάσεις. Ζητούνται ολοκληρωμένοι προσεισμικοί έλεγχοι σε ...
Β΄ Ξένη Γλώσσα: Αντιδράσεις στην Κέρκυρα για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις υποχρεωτικές αλλαγές γλώσσας

Β΄ Ξένη Γλώσσα: Αντιδράσεις στην Κέρκυρα για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις υποχρεωτικές αλλαγές γλώσσας

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καταγγέλλει τις ελλείψεις εκπαιδευτικών Γερμανικής Γλώσσας και ζητά έκτακτη φάση προσλήψεων για την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών ...
σχολειο

Σχολεία χωρίς Μουσική, Εικαστικά και Θέατρο: Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία της 21ης Οκτωβρίου

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Μουσικής, Θεάτρου και Εικαστικών καταγγέλλουν ότι χιλιάδες μαθητές στερούνται ισότιμης πρόσβασης στα καλλιτεχνικά μαθήματα λόγω των κενών ...
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Εξετάσεις πιστοποίησης ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΔΥΠΑ 2026: Οι ημερομηνίες, οι ειδικότητες και τα εξεταστικά κέντρα

ΕΟΠΠΕΠ – ΔΥΠΑ: 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου οι εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Διεξαγωγή Εξετάσεων Πιστοποίησης Αποφοίτων ΕΠΑ.Σ. και ...
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μισθοί 2027: Μόλις 1,4% η πραγματική αύξηση – Η παραγωγικότητα ανεβαίνει ταχύτερα από τις αποδοχές

Στο 1,4% εκτιμάται η πραγματική αύξηση των αποδοχών το 2027, την ώρα που η παραγωγικότητα της εργασίας προβλέπεται να ενισχυθεί ...
Πρόσληψη αναπληρωτή φιλολόγου ΠΕ02 πλήρους ωραρίου σε Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία – Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ

Πρόσληψη αναπληρωτή φιλολόγου ΠΕ02 πλήρους ωραρίου σε Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία – Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ

Πρόσληψη εκπαιδευτικών κλ. ΠΕ02, ΙΔΟΧ, πλήρους ωραρίου, από τον ενιαίο πίνακα προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στις Τάξεις Υποδοχής Ι και ΙΙ– ...
Προσλήψεις 89 μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και εκπαιδευτικών ΠΕ87.02-Νοσηλευτικής για το διδακτικό έτος 2026-2027

Προσλήψεις 89 μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και εκπαιδευτικών ΠΕ87.02-Νοσηλευτικής για το διδακτικό έτος 2026-2027

Προσλήψεις 89 μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και εκπαιδευτικών ΠΕ87.02-Νοσηλευτικής  για το διδακτικό έτος 2026-2027. Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων ...
Ενισχυτική Διδασκαλία 2026-2027: Ξεκινούν οι διαδικασίες για Γυμνάσια και ειδικά μαθήματα – Έως 29 Οκτωβρίου οι προπαρασκευαστικές ενέργειες

Ενισχυτική Διδασκαλία 2026-2027: Ξεκινούν οι διαδικασίες για Γυμνάσια και ειδικά μαθήματα – Έως 29 Οκτωβρίου οι προπαρασκευαστικές ενέργειες

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε οδηγίες για την οργάνωση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας Γυμνασίου και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων (Ε.Δ.Ε.Μ.) για ...
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί - Τι ισχύει για οργανικές θέσεις, αποσπάσεις και μεταθέσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί – Τι ισχύει για οργανικές θέσεις, αποσπάσεις και μεταθέσεις

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον διορισμό και τις μεταθέσεις των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Ο διορισμός στην εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό ...
Κύλιση στην κορυφή