5ad83855 46dc 4a43 90b6 5f5a2d3f66f5

Εργατικό Ατύχημα Προ των Πυλών: Καταγγελίες για Επικίνδυνες Συνθήκες στη Δ’ Αθήνας / ΕΝΕΡΥΠ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ Δ΄ΑΘΗΝΑΣ

κ. Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχη, κ. Διοικητή,

Με το παρόν έγγραφο μας στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων – εργαζομένων στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης της Δ΄ Αθήνας και καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας και την εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων Υπηρεσιών. Τονίζουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Προειδοποιούμε ότι  η ημέρα που θα έχουμε σοβαρό εργατικό ατύχημα δεν αργεί. Κάθε ώρα που περνάει χωρίς να λαμβάνετε μέτρα για όσα κατά καιρούς σας έχουν αναφερθεί ως ελλείψεις, επικίνδυνες φθορές κλπ θέτει τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των συναδέλφων μας σε μεγάλο κίνδυνο.

Ακόμα και χθες, 15/7/2024 βρέθηκαν αποκολλημένα κομμάτια σοβά από τη μετόπη της ταράτσας στον εξωτερικό διάδρομο της εισόδου της υπηρεσίας (όπως και στη ράμπα αναπήρων και στα σκαλοπάτια). Ο κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων και των πολιτών που προσέρχονται στις υπηρεσίες του κτηρίου είναι μεγάλος.

Περιστατικά σαν και αυτό, τα οποία άπτονται της καταλληλόλητας – επικινδυνότητας του μισθωμένου από την Περιφέρεια Αττικής κτηρίου, ιδιοκτησίας ΜΤΠΥ, συμβαίνουν τακτικά. Υπενθυμίζουμε το ατύχημα στις 21/10/2022, στο οποίο η συνάδελφος μας παρασύρθηκε στο κλιμακοστάσιο από πτώση του παραθύρου μέχρι τον κάτω όροφο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι κακώσεις που υπέστη την κράτησαν για τουλάχιστον 3 μήνες εκτός εργασίας και ακινητοποιημένη στο κρεβάτι της.

Η αξιολόγηση στην πράξη: Βιολόγος διδάσκει Χημεία, σύμβουλοι αξιολογούν χωρίς μαθητές!

Η αδιαφορία, η αδράνεια, η αναβλητικότητα, η αναποφασιστικότητα, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, δεν σας απαλλάσσει από το μερίδιο ευθύνης σας, που είναι εκ των πραγμάτων τεράστιο.

 

Οι υπάλληλοι εργάζονται σε ένα κτήριο επί της οδού Λ. Συγγρού 165 στη Ν. Σμύρνη,  όπου στεγάζονται οι Υπηρεσίες των ΔΔΕ, ΔΠΕ και του 1ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. της Δ΄ Αθήνας, με 200 υπαλλήλους και μεγάλη προσέλευση κοινού, μαθητών και ΑΜΕΑ.

Δημοφιλή!!  Πάγια Θέση ΠΑΣΑΔ: Μόνιμοι Διορισμοί & Δίκαιη Κατανομή για Όλους τους Εκπαιδευτικούς

Ακατάλληλο και παλαιό, με προβλήματα στην ηλεκτρική εγκατάσταση, με απουσία εξόδου κινδύνου, σε κατάσταση διάλυσης με τα κουφώματα να αποκολλώνται και να γίνονται επικίνδυνα, με συνεχείς βλάβες στους ανελκυστήρες (ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες τις περισσότερες ημέρες δεν λειτουργούν), με ανεπαρκή και κοστοβόρα εγκατάσταση ψύξης / θέρμανσης (λόγω των συνθηκών καύσωνα ήδη από τον προηγούμενο μήνα, οι υπάλληλοι υποφέρουν. Ο κλιματισμός απλά υπολειτουργεί (και σε καμία περίπτωση δεν δροσίζει). Όσο για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο. Και μόνο η μη εφαρμογή και η τεράστια απόκλιση από τα όσα ορίζονται στη με αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/99709/796 (ΦΕΚ 5045Β/1-11-2021) με θέμα: «Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας» καθιστά το κτήριο ακατάλληλο και την έως σήμερα λειτουργία του παράνομη και παράτυπη.

Ύστερα από έλεγχο που διενήργησε το Τμήμα Πυρασφάλειας της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, έστειλε έγγραφο στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γνωρίζοντάς τους ότι το αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης χρήζει συντήρησης, ότι πυροσβεστικός σταθμός εργαλείων και μέσων βρέθηκε ελλιπής και ότι στις πυράντοχες πόρτες των ορόφων που οδηγούν στο κλιμακοστάσιο υφίσταται κενό 2 εκατοστών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός είκοσι ημερών επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο για παραβάσεις της νομοθεσίας της πυροπροστασίας. Η ΔΔΕ προώθησε το έγγραφο στις 10-6-2024 στις αρμόδιες υπηρεσίες. Καμία απάντηση δεν έχει λάβει μέχρι τώρα.

Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση: Υπεράνθρωπες προσπάθειες Νηπιαγωγών σε αντίξοες συνθήκες

Για ακόμα μία φορά επισημαίνουμε τα κάτωθι:

  1. Ο διαθέσιμος χώρος για τα γραφεία των υπαλλήλων είναι ανεπαρκής, καθώς ο αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων έχει αυξηθεί (μόνιμοι διοικητικοί, αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και με διάθεση. Το υφιστάμενο κτήριο δεν διαθέτει τους ανάλογους χώρους γραφείων για νέους υπαλλήλους, αλλά ούτε καν για τους υπάρχοντες
  2. Σε όλο το κτήριο υπάρχουν ετοιμόρροπα παράθυρα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή υπαλλήλων λόγω απειλούμενης αποκόλλησής τους όπως επίσης και κομμάτια σοβά.
  3. Δεν υπάρχει δεύτερη κλίμακα για να χρησιμοποιηθεί ως Έξοδος Διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.
  4. Υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας λόγω λιμναζόντων βρόχινων υδάτων στον υπόγειο χώρο όπου βρίσκονται ο καυστήρας, η δεξαμενή πετρελαίου και εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια.
  5. Το κεντρικό σύστημα κλιματισμού είναι πεπαλαιωμένο και λειτουργεί υποτυπωδώς σε όλους τους χώρους εργασίας. Δεν υπάρχει επιλογή διαβάθμισης θερμοκρασίας και δεν κατανέμεται ο θερμός ή ψυχρός αέρας ισομερώς στα διάφορα γραφεία. Οι υπάλληλοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν άλλου είδους μέσα θέρμανσης – ψύξης με αποτέλεσμα να καίγονται ασφάλειες, τροφοδοτικά Η/Υ κλπ.
  6. Οι ανελκυστήρες παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες και σημειώνονται εγκλωβισμοί. Επισημαίνουμε ότι οι ανελκυστήρες χρησιμοποιούνται και από εργαζόμενους με κινητικά προβλήματα, αλλά και από μαθητές ΑΜΕΑ δεδομένου ότι το ΚΕΔΑΣΥ στεγάζεται στον 5ο όροφο του κτηρίου.
  7. Ειδικά για τα ΑΜΕΑ (επισκέπτες, μαθητές, εργαζομένους) χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις με διαμόρφωση εξωτερικού χώρου (θέσεις πάρκινγκ), επιδιόρθωση ράμπας, δημιουργία οδηγού τυφλών στο πλακόστρωτο, αλλαγή φοράς ανοίγματος πόρτας εισόδου, δημιουργία τουαλετών ΑΜΕΑ, ειδικές παρεμβάσεις σε ασανσέρ (γραφή Braille σε πλήκτρα), διαδρόμους για τυφλούς κλπ.
Δημοφιλή!!  Επιτακτική Ανάγκη για Διορισμούς στον Κλάδο Φυσικής Αγωγής ΠΕ11: Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. - Αναμένουμε Δικαιοσύνη και Υλοποίηση των Εξαγγελιών

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση μεταστέγαση των υπηρεσιών σε κατάλληλο κτήριο το οποίο να παρέχει τις στοιχειώδεις και προβλεπόμενες από τους κανονισμούς ασφαλείας και υγείας συνθήκες εργασίας για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας και την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων εκπαιδευτικών και πολιτών. Οι υπάλληλοι επιθυμούν να είναι παραγωγικοί και βέβαια  δεν πρέπει  να τίθεται η Ασφάλεια και η Υγεία τους σε κίνδυνο. Ζητάμε σωστές συνθήκες εργασίας ώστε να επιτελέσουν το έργο τους απρόσκοπτα.

 

Παρακαλούμε να εξετάσετε άμεσα την δυνατότητα να μεταφερθούν οι Υπηρεσίες της Δ΄ Αθήνας σε κατάλληλο κτήριο.

 

Η ΕΝ.ΕΡ.Υ.Π. και οι εργαζόμενοι απαιτούμε:

 

  • ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΗ!
  • ΤΗ ΜΗ ΑΝΑNEΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ Μ.Τ.Π.Υ.!
  • ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΤΠΥ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!
Δημοφιλή!!  Περισσότεροι Νηπιαγωγοί, Καλύτερη Εκπαίδευση: Τα Οφέλη της Ενίσχυσης των Προσλήψεων

 

Σας καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί!

 

 

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                              Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ                                                             ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω