στοπ

Ούτε σκέψη για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ούτε σκέψη για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς

Η ΟΛΜΕ διατηρεί σταθερή την άποψή της ενάντια στην επαναφορά του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Η θέση της ομοσπονδίας εδράζεται σε ισχυρά επιχειρήματα που αφορούν τόσο την αδικία προς τους ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικούς, όσο και την αναποτελεσματικότητα του ίδιου του μέτρου.

Αδικία προς τους αναπληρωτές/τριες:

  • Χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν αφιερώσει χρόνια καλύπτοντας πάγια κενά στην δημόσια εκπαίδευση, αποκτώντας πολύτιμη προϋπηρεσία και αποδεικνύοντας την ικανότητά τους στην πράξη.
  • Η αξιολόγηση μέσω γραπτού διαγωνισμού αγνοεί την πλούσια εμπειρία και τις δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί στην πράξη, εστιάζοντας σε μια μεμονωμένη στιγμή και τυχαία θέματα.
  • Η θέσπιση γραπτού διαγωνισμού θέτει σε κίνδυνο το μέλλον και τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών/τριων, οι οποίοι έχουν επενδύσει χρόνο, χρήμα και κόπο στην καριέρα τους.

Μελέτη ΚΕΜΕΤΕ 2010 / Σύστημα διορισμού στη Δημόσια Εκπαίδευση – Διαγωνισμός ΑΣΕΠ – Το “έργο” το έχουμε ξαναδεί!!!!

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ένα χρόνο πριν, στις 18/07/2023, στην πρώτη και μοναδική εντέλει συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ και των αιρετών του ΚΥΣΔΕ με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Πιερρακάκη, την (πρώην) Υφυπουργό, κα Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Κατσαρό συζητήθηκαν όλα τα θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ΟΛΜΕ κατέθεσε εγγράφως όλα τα αιτήματα του κλάδου, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τις αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ.
Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν και τοποθετήθηκα και εγώ (ενάντια στους σχεδιασμούς του Υπουργείου) ήταν και το ζήτημα του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ.
Η ΟΛΜΕ εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της σε μία τέτοια προοπτική, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και ότι αποτελεί ανεπίτρεπτο αιφνιδιασμό. Επισημάνθηκε ότι οι αναπληρωτές/τριες έχουν χρησιμοποιηθεί από το κράτος επί σειρά ετών για να καλυφθούν πάγια κενά και δεν είναι δυνατόν ξαφνικά να αμφισβητείται η ικανότητά τους να υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση. Έχουν πολλαπλώς πιστοποιημένες ικανότητες τόσο λόγω των πτυχίων όσο και της προϋπηρεσίας τους, που με τεράστιο κόστος, οικονομικό, κοινωνικό και οικογενειακό απέκτησαν. Η επίδοση σε έναν γραπτό διαγωνισμό δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μία στιγμιαία αποτύπωση σε συγκεκριμένα θέματα, εν αντιθέσει με τα πτυχία και την προϋπηρεσία, που αποτελούν αντικειμενικά και διαχρονικά πειστήρια της επάρκειάς τους. Είναι αδιανόητο να απαξιωθούν και να εκμηδενιστούν αυτά, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν «πιάσουν» τη βάση, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε καθαρά τυχαίους παράγοντες (ασθένειες, εγκυμοσύνες, οικογενειακές υποχρεώσεις κλπ). Είναι επίσης αδιανόητο να καλούνται να συμμετάσχουν σε γραπτό διαγωνισμό κάθε 2 χρόνια για να διεκδικήσουν μία θέση 10μηνης σύμβασης.
Ο υπουργός απάντησε ότι αναγνωρίζει την προσφορά των εκπαιδευτικών και ότι δεν θέλει να τους/τις αδικήσει, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή άμεσα, ζήτησε συγκεκριμένη πρόταση για το σύστημα διορισμού από την ΟΛΜΕ και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός και ότι θα προηγηθεί διάλογος πριν από οποιαδήποτε νομοθέτηση.
Τον Ιούλιο του 2023, με κλειστά σχολεία, το Υπουργείο, θα έλεγα, έβαλε στον “πάγο” την επαναφορά του γραπτού ΑΣΕΠ, μετά και τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου.
Σήμερα, στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε στους ιθύνοντες στο ΥΠΑΙΘΑ να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.
Θοδωρής Κατσωνόπουλος
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω