austin distel DS1hZ4xzD7M unsplash scaled e1700074591728

Δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τα εργαστήρια δεξιοτήτων – Δεν προκύπτει καμία υποχρέωση συμμετοχής σε αυτή την ιδιότυπη διαδικασία

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πολλοί συνάδελφοι ρωτούν τις τελευταίες μέρες “τι κάνουμε με τα εργαστήρια δεξιοτήτων;” και με το σχετικό έγγραφο που ήρθε και “παρακαλεί” τους εκπαιδευτικούς να αποστείλουν συμπληρωμένα ερωτηματολόγια αποτίμησης του προγράμματος “εργαστήρια δεξιοτήτων”. Όπως αναγράφει και αναλύει πολύ σχολαστικά στην ανακοίνωση του και ο σύλλογος εκπαιδευτικών Αμαρουσίου, από πουθενά δεν προκύπτει υπηρεσιακή υποχρέωση για συμπλήρωση του εν λόγω ερωτηματολογίου, αντίθετα η μόνη μας υποχρέωση ήταν να καταγράψουμε σε πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων τους τίτλους των θεμάτων που θα μας απασχολούσαν, ανά τάξη, το οποίο πρακτικό και απέστειλαν στις διευθύνσεις τα σχολεία . Ακόμα αναφέρει ότι δεν πρέπει να συμπληρωθούν τέτοιες φόρμες καθώς ουσιαστικά αποτελούν μια ιδιότυπη εφαρμογή της αξιολόγησης και ότι ανοίγεται επικίνδυνος δρόμος για την τυποποίηση, την αξιολόγηση και τον άμεσο έλεγχο της διδακτικής πράξης από όλους τους φορείς που αναφέρονται στην Υ. Α. (ΦΕΚ 3791, τ. Β΄, 13/8/2021). Θυμίζουμε ότι αναφερόμαστε στα ερωτηματολόγια που αναφέρει η εγκύκλιος: Αποτίμηση διδακτικής ενότητας με τίτλο Εργαστήρια Δεξιοτήτων_ κατά το σχολικό έτος 2022_2023 . Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Θέμα: « Σχετικά με τα ερωτηματολόγια για τα εργαστήρια Δεξιοτήτων»

Καλούμε να μη συμπληρωθούν καθώς αποτελούν μια ιδιότυπη εφαρμογή της αξιολόγησης και δεν προκύπτει από πουθενά υποχρέωσή μας για συμπλήρωση και αποστολή τους στο ΥΠΑΙΘ και το ΙΕΠ.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου από την πρώτη χρονιά εισαγωγής των εργαστηρίων δεξιοτήτων (Ε.Δ.) στο ωρολόγιο πρόγραμμα, που φέρνουν μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες άσχετες με την εκπαιδευτική διαδικασία, τοποθετήθηκε πως ανοίγεται επικίνδυνος δρόμος για την τυποποίηση, την αξιολόγηση και τον άμεσο έλεγχο της διδακτικής πράξης από όλους τους φορείς που αναφέρονται στην Υ. Α. (ΦΕΚ 3791, τ. Β΄, 13/8/2021)

Δημοφιλή!!  Φροντιστήρια γράφουν σχολικά βιβλία: Σκανδαλώδης επιλογή ή ευκαιρία για εκσυγχρονισμό

Ωστόσο, επισημάναμε πως όλο το επιπρόσθετο υλικό του Ι. Ε. Π. για τα εργαστήρια δεξιοτήτων δηλαδή όσα περιγράφονται στον Οδηγό για τα σχέδια δράσης, τα σεμινάρια, τα σενάρια μαθημάτων, τα υποδείγματα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ καθώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ στην Υπουργική Απόφαση. Το Ι. Ε. Π. δημιούργησε αυτό το υλικό προκειμένου να «απορροφήσει» κονδύλια και να «προετοιμάσει» τους εκπαιδευτικούς για τα σχέδια δράσης της αξιολόγησης. Η μόνη μας ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ήταν να καταγράψουμε σε πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων τους τίτλους των θεμάτων που θα μας απασχολούσαν, ανά τάξη, το οποίο αποστείλαμε στη Δ/νση Π. Ε. Β΄Αθήνας.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου, κάλεσε τους/τις συναδέλφους να συνεχίσουν τις διδακτικές μεθόδους και πρακτικές που έως τώρα χρησιμοποιούσαν, δίνοντας έμφαση στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών τους. Καλέσαμε τους/τις συναδέλφους/-ισσες να μην υλοποιήσουν το portfolio τάξης/τμήματος που αποτελεί αξιολογική διαδικασία των μαθητών/τριών και θα τους/τις ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης των μαθητριών και των μαθητών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Το υλικό που συγκεντρώσαμε είναι υλικό των μαθητών μας και προορίζεται μόνο γι’ αυτούς και τους γονείς τους και κανέναν άλλο. Καλέσαμε τους συναδέλφους/-ισσες, να μην εμπλέξουν στα εργαστήρια δεξιοτήτων φορείς άσχετους κι εχθρικούς με την εκπαίδευση όπως ιδιωτικές εταιρείες, Μ. Κ. Ο., Δήμους κ.λπ. και να μην αναρτήσουν πρόγραμμα, στόχους, σχέδια εργασίας, αναλυτικό περιεχόμενο κ.λπ. στην ιστοσελίδα του σχολείου. Καλέσαμε τους συναδέλφους να δουλέψουν βιωματικά και ανακαλυπτικά με τα παιδιά με απλά προγράμματα σύμφωνα με τις μορφωτικές τους ανάγκες. Να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να συνδεθεί η δουλειά μας με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την κατηγοριοποίηση των σχολικών μας μονάδων.

Δημοφιλή!!  Νέα εγκύκλιος οδηγεί σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, αλλά διατάξεις της δε μοιάζουν να συμφωνούν με τη νομοθεσία

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, που στα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του συλλόγου μας, στα πλαίσια και της μεγάλης μάχης ενάντια στην αξιολόγηση που συσπείρωσε την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων και των σχολικών μονάδων, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες αναταποκρίθηκαν στα καλέσματα του Συλλόγου, υλοποίησαν τις συλλογικές αποφάσεις και δεν επέτρεψαν να μετατραπούν τα εργαστήρια δεξιοτήτων σε δούρειο ίππο της αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης σχολείων – μαθητών – εκπαιδευτικών.

Αντίστοιχα λοιπόν και σε συνέχεια όλων των παραπάνω καλούμε και τώρα τους/τις συναδέλφους να αγνοήσουν και να μην συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια που εστάλησαν από το ΥΠΑΙΘ αναφορικά με την εφαρμογή των Ε.Δ. κατά τη σχολική χρονιά 2022 – 2023, διότι αυτά αποτελούν ιδιότυπη εφαρμογή της «αξιολόγησης» των νόμων 4692/2020 και 4823/2021 με τους οποίους διαφωνούμε κάθετα, μπλοκάρουμε την εφαρμογή τους και παλεύουμε για την κατάργησή τους, αλλά και επιπρόσθετα γιατί δεν προκύπτει από πουθενά με βάση την Υπουργική Απόφαση η υποχρέωση μας για τη συμπλήρωση και αποστολή των ερωτηματολογίων αυτών προς το ΥΠΑΙΘ και το ΙΕΠ. Παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστκή κάλυψη για όλα τα παραπάνω σε όλους και όλες τους /τις συναδέλφους και τις σχολικές μονάδες.

Πειθαρχική διαδικασία σε εκπαιδευτικό επειδή εξέφρασε άλλη άποψη από το διευθυντή του σε σύλλογο διδασκόντων
Διαδικαστικά απόλυσης αναπληρωτών και ανάληψης υπηρεσίας νεοδιόριστων-μετατεθειμένων-αποσπασμένων-αδειούχων

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω