ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ

Διαδικασία Τοποθέτησης σε Λειτουργικά Κενά Εκπαιδευτικών / Νομικό Πλαίσιο

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Διαδικασία Τοποθέτησης σε Λειτουργικά Κενά

Η διαδικασία τοποθέτησης εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά στην Ελλάδα διέπεται από διάφορες διατάξεις και ακολουθεί συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας.

Διαδικασία τοποθέτησης σε λειτουργικά κενά

Στις διατάξεις του άρθρου 14, παρ. 9 του Π.Δ.50/1996, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 12, παρ. 2 του Π.Δ.100/1997, προβλέπεται ότι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι, ενώ κατέχουν οργανική θέση πλεονάζουν λόγω μεταβολών των σχολικών μονάδων, χαρακτηρίζονται λειτουργικά υπεράριθμοι και τοποθετούνται, κατά προτεραιότητα, σε λειτουργικά κενά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με Α.Π.:137644/Ε1/03-09-2015, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μετά και την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων σε οργανικά κενά εξακολουθούν και παραμένουν στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ τοποθετούνται σε λειτουργικά κενά μετά τους λειτουργικά υπεράριθμους.

Στη συνέχεια τοποθετούνται οι αιτούντες απόσπαση εντός ΠΥΣΠΕ και οι αποσπασμένοι από άλλα ΠΥΣΠΕ. Οι τοποθετήσεις τους γίνονται με τη μοριοδότηση των αποσπάσεων και συγκρίνονται μεταξύ τους. Οι ανήκοντες στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης  (βλ. σύνδεσμο: ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ)  προηγούνται έναντι των λοιπών εκπαιδευτικών σε αυτές τις τοποθετήσεις.

Σχετικά με τις τοποθετήσεις των κατά προτεραιότητα αποσπασμένων εκπαιδευτικών (εξαιρούνται όσοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης) η προτεραιότητα στις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ αφορά αποκλειστικά στις συγκεκριμένες αποσπάσεις, όπου οι εκπαιδευτικοί αυτοί συγκρίνονται μόνο μεταξύ τους. Σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με τους οργανικά ανήκοντες και τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ, καθώς κατ’ έννοια και σκοπό οι οργανικά ανήκοντες προηγούνται των αποσπασμένων εκπαιδευτικών.

Δημοφιλή!!  Μισθοδοσία Μόνιμων Εκπαιδευτικών & Αποζημίωση μη ληφθείσας αναπληρωτών

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται βάσει του άρθρου 2 του Π.Δ.144/1997, όπου αναφέρεται ότι:

«1. Οι διοριζόμενοι τοποθετούνται προσωρινά σε σχολικές μονάδες της περιοχής διορισμού με απόφαση των προϊσταμένων των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου (άρθρο 46 παρ. 6 Ν. 2413/1996). Για το σκοπό αυτό οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων ανακοινώνουν τις κενές θέσεις των σχολείων και καλούν τους νεοδιορισθέντες να υποβάλουν δήλωση προτίμησης προσωρινής τοποθέτησης σε ένα ή περισσότερα σχολεία της περιοχής διορισμού.

  1. Σε περίπτωση που οι ίδιες θέσεις ζητούνται από περισσότερους υποψήφιους προτιμώνται κατά σειρά όσοι έχουν τις περισσότερες μονάδες τοποθέτησης από οικογενειακούς λόγους, συνυπηρέτηση και εντοπιότητα, όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις που ισχύουν για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις εκπ/κών.
  2. Οι ανωτέρω εκπ/κοί τοποθετούνται οριστικά σύμφωνα με την διαδικασία των μεταθέσεων μέσα στην ίδια περιοχή και τις διατάξεις του άρθρου 46 παράγραφο 6 του Ν.2413/1996.».

Σχετικό για τις προσωρινές τοποθετήσεις των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών είναι και το έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. στον σύνδεσμο: http://takisroumpis.gr/?p=19601.

Δημοφιλή!!  ΥΠΑΙΘΑ: Υπολογισμός Χρόνου Απόσπασης ως Υπηρέτηση Οργανικής Θέσης για Νεοδιοριζόμενους Εκπαιδευτικούς με Αναπηρία

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 16 του ΦΕΚ 6273/2021, στα εναπομείναντα λειτουργικά κενά τοποθετούνται οι αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικοί με απόφαση των Διευθυντών/ντριών Εκπαίδευσης.

Τάκης Ρουμπής

Μισθολόγιο μόνιμων εκπαιδευτικών από 1-1-24

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω