Zeta Makri Ζέττα Μακρή

Ζέττα Μακρή για τους πίνακες κατάταξης ΑΣΕΠ / Ειδικής και Γενικής Αγωγής

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ζέττα Μακρή για τους πίνακες κατάταξης Ειδικής και Γενικής Αγωγής

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σε γραπτή απάντησή της στη Βουλή, διευκρίνισε το πλαίσιο που διέπει την ισχύ και τη διαδικασία ανανέωσης των πινάκων κατάταξης εκπαιδευτικών Ειδικής και Γενικής Αγωγής. Σύμφωνα με τον νομοθέτη, οι πίνακες αυτοί ισχύουν έως τη λήξη του δεύτερου σχολικού έτους που ακολουθεί τη δημοσίευσή τους και δεν επιδέχονται νέων στοιχείων κατά τη διάρκεια ισχύος τους (άρθρο 56).

Οι εκπαιδευτικοί που περιλαμβάνονται στους πίνακες αυτούς μπορούν να διορίζονται σε μόνιμες θέσεις ή να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές. Η διαδικασία κατάταξης είναι σύνθετη, περιλαμβάνοντας επιμέρους ενέργειες από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., το Α.Σ.Ε.Π. και τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Η Μακρή τονίζει ότι η διατήρηση των πινάκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξασφαλίζει την ακεραιότητα και διαφάνεια της διαδικασίας, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων με την έγκαιρη στελέχωσή τους.

Για την Ειδική Αγωγή, οι τελικοί πίνακες που δημοσιεύθηκαν το 2023 θα ισχύουν μέχρι το τέλος του σχολικού έτους 2024-2025. Παράλληλα, αναμένεται η έκδοση των τελικών πινάκων των προκηρύξεων Γενικής Εκπαίδευσης 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023 από το Α.Σ.Ε.Π., καθώς και η έναρξη της διαδικασίας για τους υποψηφίους της Γενικής Εκπαίδευσης των κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ.

Εκκαθαρισμένοι πίνακες εκπαιδευτικών: Τι πρέπει να προσέξετε

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ / ΕΒΠ – ΠΛΗΡΟΥΣ & ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΑΜΩ ΩΡΑΡΙΟΥ (ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ)!

Εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών | Διδακτικό και εργασιακό ωράριο, Εφημερία αναπληρωτών, άδειες, υπερωρίες κ.α

«Απάντηση στην Αναφορά με αριθμ. πρωτ.1775/30-4-2024»

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα: Το σύστημα διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών, μελών ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διέπεται από τις διατάξεις του Κεφ. Ε’ (άρθρα 53-67) του ν.4589/2019 (ΦΕΚ Α΄ 13) και έχει τεθεί υπό την αρμοδιότητα του Α.Σ.Ε.Π. Ειδικότερα, το Α.Σ.Ε.Π. προκηρύσσει και διενεργεί κάθε δύο σχολικά έτη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, κατά κλάδο και ειδικότητα, των υποψηφίων εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. (άρθρο 54).

Δημοφιλή!!  Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί αποκλείονται από το διορισμό για 3 ημέρες

Η κατάταξη διενεργείται βάσει μοριοδοτούμενων κριτηρίων (ακαδημαϊκών, κοινωνικών και προϋπηρεσίας), όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 57-58, αρχικά σε προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες και, κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων των υποψηφίων, σε τελικούς αξιολογικούς πίνακες που καταρτίζονται από το Α.Σ.Ε.Π. και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (άρθρο 61).

Οι πίνακες κατάταξης ισχύουν έως τη λήξη του δεύτερου σχολικού έτους που έπεται της λήξης του σχολικού έτους κατά το οποίο έλαβε χώρα η δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ, κατά τη διάρκεια ισχύος τους, δεν τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία (άρθρο 56). Οι ενταγμένοι στους εν λόγω πίνακες εκπαιδευτικοί μπορεί να διορίζονται, κατά τη διάρκεια ισχύος των πινάκων, σε θέσεις μονίμων ή να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση (άρθρα 62-63).

Επιπρόσθετα, με την υπ’ αριθμ. 37693/Ε1/08-03-2019 (ΦΕΚ Β΄ 864) Κ.Υ.Α., όπως τροποποιήθηκε και ισχύει1, ρυθμίστηκε η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών, με τα οποία αποδεικνύονται τα προσόντα των υποψήφιων για κατάταξη εκπαιδευτικών, η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών από τις Διευθύνσεις και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καθώς και καταχώρισης των προσόντων στους ηλεκτρονικούς φακέλους των εκπαιδευτικών που τηρούνται στο Ο.Π.ΣΥ.Δ.

2. Περαιτέρω, οι διατάξεις επιβάλλουν τη διασταύρωση των προσόντων που τηρούνται στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με αυτά που επικαλούνται οι υποψήφιοι ενώπιον του Α.Σ.Ε.Π. κατά τη συμμετοχή τους στις οικείες προκηρύξεις της Αρχής.3 Υπό το ανωτέρω πρίσμα, καθίσταται σαφές ότι η έκδοση των αξιολογικών πινάκων του ν. 4589/2019 συνιστά μια σύνθετη διαδικασία, αποτελούμενη από επιμέρους διαδοχικές ενέργειες, τόσο εκ μέρους του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και του Α.Σ.Ε.Π. όσο και εκ μέρους των υποψήφιων εκπαιδευτικών, μέσα σε αποκλειστικές προθεσμίες, για την έναρξη, δε, καθεμιάς από αυτές απαιτείται η ολοκλήρωση της προηγούμενης.

Δημοφιλή!!  Ανάλυση Διορισμών Εκπαιδευτικών από τον Πατρέα: Λογιστικά Ζητήματα, Αδικίες και "Κανιβαλισμός"

Συνεπώς, υποψήφιοι που δεν συμμετείχαν εξαρχής στη διαδικασία κατάταξης, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο Α.Σ.Ε.Π. μέσα στην αποκλειστική προθεσμία της οικείας προκήρυξης και δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα προσόντα τους στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και, ακολούθως, δεν κατετάγησαν στους πίνακες που καταρτίστηκαν από το Α.Σ.Ε.Π., οφείλουν να αναμένουν να συμμετάσχουν σε επόμενη διαδικασία κατάταξης.

Ομοίως, εκπαιδευτικοί που συμπεριελήφθησαν στους αξιολογικούς πίνακες και απέκτησαν νέα προσόντα ή προϋπηρεσία ή μόρια από κοινωνικά κριτήρια μετά τη δημοσίευση αυτών δεν δύνανται να τα αξιοποιήσουν παρά μόνο σε επόμενη διαδικασία κατάταξης. Η εκάστοτε διαδικασία κατάταξης εκκινεί σε εύλογο χρόνο με σκοπό την έγκαιρη κατάρτιση των αξιολογικών πινάκων κατάταξης των υποψήφιων εκπαιδευτικών.

Η διατήρηση των αξιολογικών πινάκων ως ισχύουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προφανώς, προβλέφθηκε από τον νομοθέτη προκειμένου να διασφαλίζονται, αφενός, η ακεραιότητα και η διαφάνεια της διαδικασίας, αφετέρου, η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων με την έγκαιρη στελέχωσή τους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης Β΄ και οι τελικοί επικουρικοί αξιολογικοί πίνακες (της παραγράφου 4 του άρθρου 58 του ν.4589/2019) υποψήφιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π. 3ΕΑ/2022, 4ΕΑ/2022 και 5ΕΑ/2022 δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο και Ιούλιο 2023 (στα ΦΕΚ Γ΄ 1618/26.6.2023, Γ΄ 1845/18.7.2023 και Γ΄ 1680/29.6.2023, αντιστοίχως) και επομένως θα ισχύουν έως τη λήξη του έτους 20242025, ενώ αναμένεται από την Αρχή του Α.Σ.Ε.Π η έκδοση και δημοσίευση των τελικών αξιολογικών πινάκων των προκηρύξεων της Γενικής Εκπαίδευσης 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023.

Επίσης, στο χρονικό αυτό σημείο, αναμένεται από το Α.Σ.Ε.Π. η εκκίνηση της διαδικασίας για τους υποψηφίους της Γενικής Εκπαίδευσης των κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ.

Δημοφιλή!!  Πίνακας Υποψηφίων Εκπαιδευτικών με Πολλαπλά Πτυχία (2ο, 3ο, 4ο)

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω