giulia may 8JFMYz a8Xo unsplash scaled E-WALL

Η Ειδική Εισφορά ΤΠΔΥ 1%: ΤΙ ΑΦΟΡΑ / ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ειδική Εισφορά 1%: ΤΙ ΑΦΟΡΑ / ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Η Ειδική Εισφορά 1% θεσπίστηκε με το άρθρο 38 του Νόμου 3986/2011 και αφορούσε τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Συγκεκριμένα:

  • Ποιους αφορούσε:
    • Ασφαλισμένους στο ΤΠΔΥ
    • Υπαλλήλους μη ασφαλισμένους στο ΤΠΔΥ
    • Προσωπικό ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία Ενόπλων Δυνάμεων
  • Πόσο ήταν: 1% επί των τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων
  • Πού πήγαιναν τα χρήματα:
    • Για ασφαλισμένους ΤΠΔΥ: Υπέρ ΤΠΔΥ
    • Για μη ασφαλισμένους στο ΤΠΔΥ: Υπέρ ΟΑΕΔ
    • Για προσωπικό Μετοχικών Ταμείων Ενόπλων Δυνάμεων: Υπέρ των Ταμείων

Κατάργηση:

Η Ειδική Εισφορά 1% καταργήθηκε με το άρθρο 84 του Νόμου 4997/2022, που ψηφίστηκε στις 25 Νοεμβρίου 2022 και τέθηκε σε ισχύ από την ίδια ημερομηνία.

Δημοφιλή!!  Εγκύκλιοι Μετατάξεων Εκπαιδευτικών 2024-2025

Επιστροφή χρημάτων:

  • Πιθανή αχρεωστήτως καταβολή: Λόγω καθυστέρησης στην ενημέρωση, ενδέχεται να υπήρξαν κρατήσεις 1% από 25/11/2022 έως 27/12/2022.
  • Διαδικασία: Για την επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου 44/2023 του e-ΕΦΚΑ.

unnamed 8 E-WALL

Ενημέρωση για την Επιστροφή της Καταργηθείσας Κράτησης 1% υπέρ Τ.Π.Δ.Υ.

Το άρθρο 38 του Νόμου 3986/2011 καθορίζει την ειδική εισφορά ασφαλισμένων του ΤΠΔΥ

β) Καθιερώνεται ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) πέραν των προβλεπομένων, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου. Για όσους υπαλλήλους του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης περίπτωσης δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ η εισφορά υπολογίζεται σε ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, υπέρ του ΟΑΕΔ., ενώ για το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η εισφορά αυτή αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων.

Δημοφιλή!!  Απάντηση στην Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Ζέττα Μακρή, για το ζήτημα της αποκατάστασης των εκπαιδευτικών επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να ρυθμίζεται ο τρόπος υπολογισμού, είσπραξης και απόδοσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
Η συγκεκριμένη διάταξη καταργήθηκε με το 4997/2022 (δημοσιεύτηκε 25/11/1022).

Σε συνέχεια αυτών, η Γενική ΓραμματείαςΚοινωνικών Ασφαλίσεων γνωστοποίησε σε όλες τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δημοσίου την διακοπή της ανωτέρω κράτησης με εγκύκλιο με τίτλο «Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% της περ. β της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011» στις 27/12/2022.
Στα μισθολογικά σημειώματα εμφανίζεται με τον κωδικό 4013605.

Κατα τη γνώμη μου, το διάστημα από την ψήφιση του νόμου μέχρι την ενημερωτική εγκύκλιο ήταν ένας μήνας. Αυτό είναι το μοναδικό διάστημα μας το οποίο ενδέχεται να έχουν υπάρξει κρατήσεις εκ παραδρομής.

Ψάχνετε για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Το Toolify.ai σας έχει καλυμμένους!

Δημοφιλή!!  Οδηγίες για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (ΤΥ) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2024-2025 σε δημοτικά σχολεία

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

Μάριος Μαγιολαδίτης

Ο Μάριος Μαγιολαδίτης είναι μαθηματικός με μεταπτυχιακά διπλώματα στα Θεμέλια της Πληροφορικής (Παν. Κρήτης) και την Ειδική Αγωγή (Παν. Λευκωσίας - Παν. Πατρών) είναι διαχειριστής της σελίδας(Εκπαιδευτικοί Βθμιας (ΓΕΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΙΚΗΣ Εκπαίδευσης) και πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Κύλιση προς τα επάνω