pexels pixabay 207636 scaled E-WALL

Κατάργηση Πανελλαδικών εξετάσεων / Εξορθολογισμός και ενίσχυση του Λυκείου ή γιγάντωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Άρθρο Προέδρου ΟΙΕΛΕ: «Κατάργηση Πανελλαδικών εξετάσεων. Εξορθολογισμός και ενίσχυση του Λυκείου, ή γιγάντωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων;»

Η ενδεχόμενη κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων που δημοσιοποιήθηκε εχθές σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα,  θα είναι η επόμενη μεγάλη συζήτηση για την Παιδεία μετά την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η ΟΙΕΛΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει ζητήσει την κατάργηση του θεσμού. Κυρίως διότι έχει αχρηστεύσει πλήρως μια ολόκληρη εκπαιδευτική βαθμίδα (το Λύκειο) κι έχει μετατρέψει μαθητές σε εργαλεία μιας μηχανιστικής διαδικασίας που έχει ελάχιστα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μην έχει απολύτως καμία εμπλοκή η τριτοβάθμια στην επιλογή των υποψήφιων φοιτητών. Από την άλλη μεριά, με όλα τους τα προβλήματα, οι Πανελλαδικές είναι θεσμός που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, λόγω της διαφάνειας και της αυστηρής εποπτείας (ασχέτως αν έχουν υπάρξει και κάποιες, λίγες, περιπτώσεις αλλοίωσης). Είναι μια διαδικασία που το φτωχό παιδί μπορεί να ανταγωνιστεί και να κερδίσει το παιδί μιας πλούσιας οικογένειας, έστω κι αν έχει λιγότερα εφόδια.

Ακούγεται ότι βασικός μοχλός πίσω από την κατάργηση των Πανελλαδικών θα είναι η καθιέρωση ενός ισχυρού Εθνικού Απολυτηρίου. Συμφωνούμε, αρκεί, πρώτον, η κτήση του να μην γίνει μέσω ενός εξαντλητικού εξεταστικού συστήματος που θα αντικαταστήσει τις Πανελλαδικές με ένα σετ πολλών μικρών Πανελλαδικών που θα εξαφανίσουν κάθε ίχνος παιδαγωγικής διαδικασίας που έχει απομείνει στο Λύκειο. Και δεύτερον, είναι απολύτως κρίσιμο η όποια διαδικασία να γίνεται υπό αυστηρό δημόσιο έλεγχο. Αν αφεθεί η εποπτεία των εξεταστικών διαδικασιών στις σχολικές μονάδες, μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει σε πολλά ιδιωτικά, αλλά και σε δημόσια σχολεία. Το γεγονός ότι η προηγούμενη Υπουργός κ. Κεραμέως αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση της ΟΙΕΛΕ και 45 Εργατικών Κέντρων από όλη τη χώρα να υπάρξει δημόσιος έλεγχος στις ενδοσχολικές εξετάσεις των ιδιωτικών σχολείων μετά την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που μπορούν πλέον να απολυθούν ελεύθερα μέσα στη χρονιά κατ’ απαίτηση των γονέων, δεν γεννά καμιά αισιοδοξία.

Η πολιτική της ΝΔ για την Παιδεία από το 2019 κι έπειτα, έχει προκαλέσει εύλογα την καχυποψία των πολιτών. Η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που έκοψε 25.000 παιδιά ετησίως από την ανώτατη εκπαίδευση (τα οποία σε μεγάλο βαθμό οδηγήθηκαν σε ιδιωτικές δομές) και απειλεί με λουκέτο δεκάδες επαρχιακά τμήματα ΑΕΙ, η απομάκρυνση της κρατικής εποπτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η άναρχη εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι κινήσεις που έχουν αναμφίβολα συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο και φανερώνουν συγκεκριμένη πρόθεση. Την ενίσχυση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων μέσω της μετατροπής της πρόσβασης στη γνώση από αγαθό σε προνόμιο όσων έχουν οικονομική δυνατότητα. Πολλοί ήδη βλέπουν πίσω από την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων την πρόθεση κατάργησης κάθε διαδικασίας όπου ένας πληβείος θα μπορούσε να αμφισβητήσει την «ανωτερότητα» ενός πορφυρογέννητου.

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο

Για το λόγο αυτό, κι επειδή η αλλαγή στο σύστημα πρόσβασης θα είναι μια αλλαγή με πολύ κρίσιμο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα, χρειάζεται πλατύς διάλογος με όλους τους φορείς. Χρειάζεται, όπως ζητήσαμε χωρίς ανταπόκριση μέχρι στιγμής, η επανεκκίνηση του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Κάθε πολίτης πρέπει να δει καθαρά τις θέσεις και τις προτάσεις κομμάτων και εκπαιδευτικών συλλογικοτήτων. Και να διαπιστώσει ποιες από αυτές εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της χώρας και της νέας γενιάς και ποιες εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

Γραπτός ΑΣΕΠ: Πώς είναι δυνατό ένας τετράωρος διαγωνισμός να θεωρείται πιο αξιόπιστος από 6, 8 και 10 χρόνια σπουδών;

 Δρ Γ. Χριστόπουλος

Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ

Γραμματέας Εκπαίδευσης ΓΣΕΕ

Google Play Store badge EN.svg E-WALL
Κατεβάστε την εφαρμογή μας για άμεση ενημέρωση

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω
[email protected]

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!

Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία. Σύντομα θα ολοκληρώσω και το δεύτερο μεταπτυχιακό στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Η αφοσίωσή μου στην ανάπτυξη τεχνολογικών μέσων στην εκπαίδευση είναι προφανής, και επιδιώκω να συνδυάσω αυτήν την εμπειρία με την οργανωτική και διοικητική μου κατάρτιση για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Tα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω