Ημερολόγιο ενεργειών 1

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε  το ΚΜΟΠ με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την ΕΠΑΝΟΔΟ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε  το ΚΜΟΠ με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την ΕΠΑΝΟΔΟ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το ΚΜΟΠ και η ΕΠΑΝΟΔΟΣ την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στο Impact Hub Athens με τίτλο «Νέοι και Παραβατικότητα: Κοινωνική επανένταξη και ο ρόλος των επαγγελματιών»Περισσότερα από 130 άτομα – σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, φοιτητές αλλά και πολίτες – συγκεντρώθηκαν για να διερευνήσουν τα αίτια που οδηγούν στην παραβατικότητα των νέων, καθώς και στα βασικότερα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρώην καταδικασθέντες κατά την κοινωνική τους επανένταξη. Παρουσιάστηκαν επίσης προγράμματα κατάρτισης που προωθούν τη μετάβαση ανηλίκων / νέων με υψηλό κίνδυνο παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, καθώς και στρατηγικές σχετικά με την προστασία και την ενδυνάμωση τους. Οδηγός για εκπαιδευτικούς / Έμφυλη βία στο διαδίκτυο

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του ΚΜΟΠ και της ΕΠΑΝΟΔΟΥ για την ενίσχυση στοχευμένων δράσεων που θα αφορούν φυλακισμένους και αποφυλακιζόμενους (ή αποφυλακισμένους) ενήλικους και ανήλικους παραβάτες. Το Μνημόνιο υπέγραψαν η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Δήμητρα Λυγούρα, η Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ, Δρ. Αντωνία Τορρένς, και η Γενική Διευθύντρια της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, κ. Φωτεινή Μηλιώνη.

Στην έξαρση του φαινομένου της παραβατικότητας των νέων αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Δήμητρα Λυγούρα, τονίζοντας την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες της πολιτείας, ώστε να προσφέρει μια πιο ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση στους ανήλικους και νέους παραβάτες με απώτερο σκοπό την επανένταξή τους στην κοινωνία. Σημείωσε επίσης τον διαχωρισμό των λέξεων ‘παραβατικότητα’ και ‘εγκληματικότητα’ για να αποφευχθεί ο στιγματισμός των ανήλικων / νέων παραβατών και να διευκολυνθεί η κοινωνία στο να υιοθετεί τακτικές πρόληψης. Μίλησε για εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που υλοποιούνται στα σωφρονιστικά ιδρύματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα δίνει αγάπη σε αυτά τα παιδιά και πίστη για να τα καταφέρουν με εργαλεία που εμείς θα τους προσφέρουμε».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, κ. Χρήστος Κουρούτζας, αναφέρθηκε στον κοινό στόχο της εφαρμογής ενός μοντέλου επανένταξης και στην εστίαση σε ζητήματα που συνδέονται με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχολησιμότητα. Μίλησε επίσης για τις  ποικίλες δράσεις του οργανισμού για τη στήριξη των παραβατών και των οικογενειών τους, καθώς και στα προγράμματα και τις συνεργασίες για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία.

Δημοφιλή!!  Η Πραγματική Ζωή ενός αθλητή - Η Ψευδαίσθηση της Δόξας: Τι Συμβαίνει Όταν Σβήνουν τα Φώτα των Γηπέδων

«Το συγκροτημένο πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ουσία και όχι στα χαρτιά είναι αυτό που μας συνδέει», είπε η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Εμπειρογνώμων του Ο.Η.Ε., Δρ. Βασιλική Αρτινοπούλου. Στη συνέχεια παρέθεσε σύγχρονες προσεγγίσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της παραβατικότητας, σημειώνοντας πως υπάρχουν 16 εθνικά σχέδια δράσεις και στρατηγικές για τα επιμέρους ζητήματα. «Η πολιτική βούληση υπάρχει. Πάσχουμε όμως στην υλοποίηση της», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε τέλος την ανάγκη να αναπτυχθούν περισσότερες συνέργειες μεταξύ πολιτείας, κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικών φορέων γιατί: «μόνο με την ένωση δυνάμεων μπορούμε να επιφέρουμε αλλαγή».

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, η Γενική Διευθύντρια της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, κ. Φωτεινή Μηλιώνη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου συμπαράστασης κρατουμένων «Ο Ονήσιμος», κ. Ιωάννης Παπασαραντόπουλος, και η Νομικός-Εγκληματολόγος και Επιμελήτρια Ανηλίκωνκ. Δρ. Πάρη Ζαγούρα, παρουσίασαν τις δράσεις των οργανισμών και εμβάθυναν στα αίτια της νεανικής παραβατικότητας καθώς και στις δυσκολίες και προοπτικές κοινωνικής επανένταξης των νέων.

«Τα παιδιά είναι θυμωμένα. Εκφράζουν την εικόνα της κοινωνίας και οι φυλακές αντικατοπτρίζουν αυτή την εικόνα επίσης», δήλωσε η Δρ. Ζαγούρα αναφερόμενη στην έξαρση της βίας μεταξύ νέων. Ανέφερε επίσης πως πρέπει να καταστήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ενδιαφέρουσα ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν κίνητρο για διαπαιδαγώγηση και για αυτό οφείλουμε να διδάξουμε και τους γονείς. «Είναι υποκριτικό να θεωρούνται υπεύθυνα τα παιδιά χωρίς να δίνουμε ευθύνη στους ενήλικες», δήλωσε.

Δημοφιλή!!  Καταγγελία για σεξιστικές απειλές και σωματική βία από αστυνομικούς σε μαθητή - "Φορτώνουν" ψευδείς κατηγορίες για να τον τρομοκρατήσουν

Στην κρίση αξιών της εποχής, την οποία βιώνουν και τα παιδιά, αναφέρθηκε ο κ. Παπασαραντόπουλος, τονίζοντας:  «Δεν υπάρχει τιμωρία πλέον κι αυτό δημιουργεί στα παιδιά την ανάγκη να κάνουν κάτι παραβατικό για να αναδειχθούν». «Πρέπει να ξαναβρούμε και να στηρίξουμε τις αξίες μας.» Ενδοοικογενειακή βία και Ποινική διαμεσολάβηση / Νόμος 3500

Με τη σειρά της η κα. Μηλιώνη υπογράμμισε το κοινωνικό πρόβλημα της παραβατικότητας. «Τα παιδιά στη φυλακή είναι ταλαιπωρημένα από πολλές απόψεις. Η φυλακή συχνά είναι η διέξοδός τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερες εκπαιδευτικές δράσεις μέσα στις δομές. Αναφέρθηκε τέλος σε θετικές ιστορίες κρατουμένων των οποίων η φυλακή ανέκοψε την παραβατική τους πορεία και τους δημιούργησε κίνητρα για μάθηση και γνώση, «ώστε να φτιάξουν τις ζωές και τις καριέρες τους».

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, εκπρόσωποι της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και του ΚΜΟΠ παρουσίασαν τις δράσεις των οργανισμών με στόχο την επανένταξη.

Η Σύμβουλος Απασχόλησης και συνεργάτιδα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ κ. Μαρία Πεταλιά, εστίασε τόσο στις εκπαιδευτικές όσο και στις πολιτιστικές δράσεις του του οργανισμού.

Από την πλευρά του ΚΜΟΠ, ο κ. Μάρκος Σανγκογιάν, ερευνητής της δράσης MIRAD, αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές δράσεις του οργανισμού, στις οποίες συμμετείχαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κρατικών φορέων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Αντίστοιχα, η υπεύθυνη διαχείρισης του έργου Yοuth Regained του ΚΜΟΠ, κ. Αφροδίτη Αζάρη και η ερευνήτρια του έργου, κ. Γεωργία Αλεξάνδρου, παρουσίασαν το ομώνυμο διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ευάλωτων νέων, ιδιαίτερα των νέων που κινδυνεύουν να διαπράξουν κάποιο αδίκημα ή να το επαναλάβουν, μέσω της εκπαίδευσης νεαρών παραβατών αλλά και εκπαιδευτικών.

Δημοφιλή!!  Αδιανόητη Εκμετάλλευση Εργαζομένων: Εργοδότρια στην Πάρο Ζήτησε από Μητέρα να Δουλέψει και η Ανήλικη Κόρη της

 Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο communication@kmop.org ή στο 2103637547.

Ένας Οδηγός για | Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής υγείας!!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω