Οδηγός για εκπαιδευτικούς / Έμφυλη βία στο διαδίκτυο
Οδηγός για εκπαιδευτικούς / Έμφυλη βία στο διαδίκτυο
Οδηγός για εκπαιδευτικούς Καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο κατά εφήβων κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο (e-violence) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει γυναίκες, κορίτσια, αλλά και άνδρες και αγόρια, ανεξαρτήτως ηλικίας, σε όλο τον κόσμο. Η βία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, όπως:
- Παρενόχληση: Η διαδικτυακή παρενόχληση περιλαμβάνει οποιεσδήποτε μη επιθυμητές συμπεριφορές που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν μια αίσθηση φόβου, απειλής ή ενόχλησης. Μπορεί να περιλαμβάνει προσβολές, συκοφαντία, διαχύσεις προσωπικών δεδομένων ή απειλές βίας.
- Μίσος: Η διαδικτυακή ρητορική μίσους είναι η χρήση του διαδικτύου για τη διάδοση μηνυμάτων μίσους και εχθρότητας προς συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, με βάση το φύλο, τη φυλή, το θρησκεύμα, τη σεξουαλική προτίμηση ή άλλα χαρακτηριστικά.
- Διαδικτυακή παρακολούθηση: Η διαδικτυακή παρακολούθηση είναι η συλλογή πληροφοριών για κάποιον χωρίς τη συγκατάθεσή του. Μπορεί να περιλαμβάνει την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του στο διαδίκτυο, την παρακολούθηση της τοποθεσίας του ή την καταγραφή των επικοινωνιών του.
- Σεξισμός: Ο σεξισμός στο διαδίκτυο είναι η χρήση του διαδικτύου για τη διάδοση σεξιστικών στερεοτύπων και συμπεριφορών. Μπορεί να περιλαμβάνει τη σεξουαλική παρενόχληση, τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή την προώθηση της βίας κατά των γυναικών. 70 δωρεάν εικονογραφημένα e-books για την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τον Τάσο Ανθούλια!
Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα θύματά της, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και απομόνωση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις σπουδές, την επαγγελματική σταδιοδρομία και τις διαπροσωπικές σχέσεις των θυμάτων.
Παγκόσμιες ήμερες και υλικό για Εκπαιδευτικούς
Ο ρόλος των εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο. Μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τους μαθητές τους, να τους εκπαιδεύσουν στα δικαιώματά τους και στις δυνατότητες που έχουν για να αντιμετωπίσουν τη βία αυτή.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ
Ενδοοικογενειακή βία και Ποινική διαμεσολάβηση / Νόμος 3500