Παγκόσμιες ήμερες και υλικό για Εκπαιδευτικούς
Οι παγκόσμιες ημέρες είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν στους μαθητές τους για σημαντικά θέματα και να ενθαρρύνουν τη δράση. Υπάρχουν πολλές παγκόσμιες ημέρες που είναι κατάλληλες για διδασκαλία στο σχολείο, όπως:
- Ημέρα της Γης (22 Απριλίου): Η Ημέρα της Γης είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να μάθουν για τη σημασία της διατήρησης του περιβάλλοντος. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διοργανώσουν δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και την προστασία της βιοποικιλότητας.
- Μέρα για την Ειρήνη (21 Σεπτεμβρίου): Η Ημέρα για την Ειρήνη είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να μάθουν για τη σημασία της ειρήνης και της μη βίας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διοργανώσουν δραστηριότητες για την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.
- Μέρα των Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου): Η Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να μάθουν για την αναπηρία και την ισότητα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διοργανώσουν δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και την προώθηση της συμπερίληψης.
- Μέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου): Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να μάθουν για την ιστορία και τα επιτεύγματα των γυναικών. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διοργανώσουν δραστηριότητες για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την αναγνώριση της συνεισφοράς των γυναικών στην κοινωνία.
- Μέρα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου): Η Ημέρα του Παιδιού είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να μάθουν για τα δικαιώματα των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διοργανώσουν δραστηριότητες για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθούν μερικές συγκεκριμένες ιδέες για δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για να διδάξουν στους μαθητές τους για παγκόσμιες ημέρες:
- Δραστηριότητες για την Ημέρα της Γης: Οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν έργα τέχνης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή ή να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες για τη μείωση της σπατάλης.
- Δραστηριότητες για τη Μέρα για την Ειρήνη: Οι μαθητές μπορούν να γράψουν γράμματα σε παιδιά σε άλλες χώρες ή να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες για την ειρήνη.
- Δραστηριότητες για τη Μέρα των Ατόμων με Αναπηρία: Οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν βίντεο ή αφίσες για την προώθηση της συμπερίληψης ή να μιλήσουν με άτομα με αναπηρία για τις εμπειρίες τους.
- Δραστηριότητες για τη Μέρα της Γυναίκας: Οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν αφίσες για την προώθηση της ισότητας των φύλων ή να διοργανώσουν εκδηλώσεις για να τιμήσουν τις γυναίκες που τους εμπνέουν.
- Δραστηριότητες για τη Μέρα του Παιδιού: Οι μαθητές μπορούν να γράψουν επιστολές σε παιδιά σε φτωχές χώρες ή να συμμετάσχουν σε δράσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.
Η χρήση παγκόσμιων ημερών ως ευκαιρίας για διδασκαλία και δράση μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω τους και να γίνουν ενεργοί πολίτες. Αργίες, Γιορτές & Διακοπές από 01/09/23 έως 30/06/24!
Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών
Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, επίσης γνωστή και ως Διεθνής Ημέρα Εκπαιδευτικών, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου και καθιερώθηκε το 1994 μετά από την απόφαση της UNESCO/ΔΟΕ για την Σύσταση σχετικά με το Καθεστώς των Εκπαιδευτικών. Τιμά την Ελεύθερη Διδασκαλία που υπογράφηκε το 1966.
Στόχος της είναι να επικεντρωθεί στην «εκτίμηση, αξιολόγηση και βελτίωση των εκπαιδευτικών του κόσμου» και να δώσει την ευκαιρία να εξετάσουν τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εκπαιδευτικούς και τη διδασκαλία.
-Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε τον κόσμο. – Nelson Mandela.
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Η παγκόσμια κοινωνία των πληροφοριών αποτελεί σήμερα μια απτή πραγματικότητα, η οποία μας ανήκει και στην οποία ανήκουμε κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, μας περιβάλλει από παντού, γεμίζοντάς μας με την αφθονία της, σαγηνεύοντάς μας με τις υποσχέσεις της και τρομάζοντάς μας με τις εκπλήξεις της. Ο εικονικός κόσμος καταργεί το χώρο και το χρόνο, είναι πάντα εδώ και τώρα δημιουργώντας ένα σύμπαν διαφορετικό και φευγαλέο. Οι αναφορές αλλάζουν. Το Δίκτυο ανοίγει μια ουσιαστική συζήτηση με ολόκληρη την κοινωνία. Οι συνέπειες της επιταχυνόμενης εφαρμογής του γίνονται αισθητές σε όλα της τα πεδία: στις οικογενειακές σχέσεις, στην ψυχολογική συμπεριφορά των ανθρώπων, στην πολιτική οργάνωση, στον κόσμο των επιχειρήσεων και του εμπορίου, στην εκπαίδευση, στον τρόπο που δουλεύουμε και διασκεδάζουμε. Μας προσφέρει αφθονία πληροφοριών, γκρεμίζει τα γεωγραφικά σύνορα της γνώσης, συνενώνοντας τις εμπειρίες των ανθρώπων και παγκοσμιοποιώντας τους μύθους τους.
Χάρη στα δίκτυα εισαγόμαστε σ’ ενα είδος παγκοσμίου και πολύμορφου διαλόγου, χωρίς εμφανή όρια ή περιορισμούς, εκτός από αυτούς που εμείς οι ίδιοι επιβάλλουμε στους εαυτούς μας. Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου που χρησιμοποιείται στο ΄Ιντερνετ αφορά ομαδικές συσκέψεις, εναλλακτικές συζητήσεις και φόρουμ γύρω από κάθε είδους θέματα. Ωστόσο, είναι αυτή ακριβώς η ανωνυμία και η πρόσβαση παντού που κάνει πολλούς από τους χρήστες του να συμπεριφέρονται όπως οι ραδιοπειρατές στο παρελθόν και να κυκλοφορούν στον κυβερνοχώρο σε αναζήτηση μακρινών και άγνωστων συνομιλητών, που τους προτείνουν από ερωτικά ραντεβού ως δοκιμές κρασιών, περνώντας από την πρόσβαση σε κυβερνητικές βιβλιοθήκες, σε τραγούδια ή σε αρχεία Πανεπιστημίων. Έτσι δημιουργείται η ανατριχιαστική δυνατότητα καταστροφής της προσωπικής ζωής κατά τρόπο ανεπίστρεπτο, που δεν έχει προηγούμενο.
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.
Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2021, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα των ΗΠΑ. Το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με τίτλο «Η μουσική των λέξεων» υπογράφει η αμερικανοκουβανέζα ποιήτρια Μαργκαρίτα Ένγκλ (γ. 1951) και είναι το ακόλουθο:
Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.
Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,
καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,
ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,
πεταλούδες που στροβιλίζονται
ψηλά στον αέρα!Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους,
χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες,
φανταστικές και αληθινές.Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής
ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα
και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα
σου ανήκουν.Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας
γίνονται η μουσική του μέλλοντος,
ειρήνη, χαρά και φιλία,
μια μελωδία
ελπίδας.((© SanSimera.gr))
(( ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ))
(( Μαρία Κουτελίδα))
(( Έλενα Νέστορα))
Συνεργασία Εκπαιδευτικών Σελίδων
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας
eubully
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από άλλα παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και τη διαδικασία της μάθησης.
Δημιουργός sway: Γαβάνη Ράνια
Ε-ΒΟΟΚ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Δημιουργός παρουσίασης: Τάνια Μάνεση
Quiz για το Cyberbullying
Γιορτή της μητέρας
Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
Μάνα, μητέρα, μαμά…
Η γιορτή της μητέρας είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τον καθένα, αφού τιμάμε το πιο σημαντικό και σπουδαίο πρόσωπο στη ζωή μας, αυτό που μας έφερε στη ζωή. Είναι μία ημέρα αφιερωμένη σε εκείνη, δείχνοντας με τον πιο γλυκό και απλό τρόπο, την αγάπη και την αναγνώριση για όσα έκανε, κάνει και θα κάνει για εμάς. Η γιορτή της μητέρας ξεκίνησε το 1850, αλλά ο λόγος που δημιουργήθηκε ήταν κάπως διαφορετικός. Συγκεκριμένα ξεκίνησε σαν ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους, τιμώντας και δείχνοντας αλληλεγγύη στον πόνο και τη μητρική αγάπη. Η Anna Jarvis ήταν η πρώτη γυναίκα, που διοργάνωσε το 1908, την ημέρα της μητέρας, στην Αμερική και μαζί με μία ομάδα εθελοντριών πρωτοστάτησαν για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής και την προσπάθεια μείωσης της παιδικής θνησιμότητας. Ο εορτασμός έγινε τόσο δημοφιλής που έξι χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα την δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, σύμφωνα με την σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου, αν και η εκκλησία επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.
((Μίνα Σκαρμούτσου))
Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
Με τον όρο Μουσείο εννοείται σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της ICOM (International Council of Museums) «ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία».
Βάσει του σύγχρονου ορισμού τους τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πώς έζησαν οι άνθρωποι και τι πέτυχαν σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση έχει διαφοροποιήσει σαφώς τον ρυθμό της αλλαγής του κόσμου μας και σε ένα βαθμό έχει συνδέσει πλέον το τοπικό, εθνικό στοιχείο με το παγκόσμιο. Μέσα σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο τα μουσεία είναι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις εν τω μέσω καθολικών αληθειών. Εν ολίγοις, μπορούν να επιδείξουν στο πλατύ κοινό πώς διαμόρφωσαν τα γεγονότα και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων του παρελθόντος την εμπειρία του παρόντος.
ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ:
- Αρχαιολογικό Μουσείο
- Μουσείο Τέχνης
- Ιστορικό Μουσείο
- Ναυτικό Μουσείο
- Στρατιωτικό και Πολεμικό Μουσείο
- Μουσείο Τεχνολογιών
- Μουσείο Επιστημών
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Τα δικαιώματα των παιδιών
Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Ένας Οδηγός για | Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής υγείας!!
Τσαουσίδου Μαίρη
Τάνια Μάνεση