9b711be6 a76e 48e5 a309 d9c560759abe E-WALL

Καλωσήρθατε στη Γαλέρα των αναπληρωτών

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Γαλέρα των αναπληρωτών – Έσπασε το πόδι ενώ εργαζόταν στο σχολείο, αλλά δε δικαιούται ούτε άδεια

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό ένας από τους λόγους που η πολιτεία επιλέγει να λειτουργεί τα σχολεία με το 1/3 του προσωπικού να εργάζεται σε καθεστώς αναπληρωτή, είναι επειδή έχει προβλέψει εξευτελιστικούς εργασιακούς όρους και μηδαμινά δικαιώματα για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων. Έχει δημιουργήσει εντός του 21ου αιώνα έναν ολόκληρο κλάδο εργαζομένων που επί δεκαετίες τώρα δουλεύει υπό συνθήκες μεσαίωνα. Το έχουμε ξαναγράψει και το ξανατονίζουμε ότι εν έτη 2023, η μόνη άδεια την οποία δικαιούται ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός χωρίς καμία οικονομική επίπτωση είναι μόνο η αιμοδοτική άδεια, από όλες τις υπόλοιπες κάτι χάνει όταν τις χρησιμοποιεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι ακόμα χειρότερη όταν αναλογιστεί κανείς ότι ο αναπληρωτής δεν έχει δικαίωμα ούτε να αρρωστήσει, πόσο μάλλον να τραυματιστεί σοβαρά. Σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου το εργατικό ατύχημα αποζημιώνεται και ο εργαζόμενος βγαίνει σε άδεια. Στην χώρα μας δεν δικαιούται τίποτα και χάνει χρήματα ακόμα και κατά τη διάρκεια των ελάχιστων πρώτων ημερών αναρρωτικής άδειας. Ντροπή και ξεφτίλα λοιπόν ξαναλέμε για μία στρέβλωση που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Για όλους αυτούς τους λόγους μιλά και η ανακοίνωση του Α συλλόγου Αθηνών και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας 1/12 στις 14.00 στα γραφεία της Α διεύθυνσης Αθήνας. Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του συλλόγου:

Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ: Σχετικά με το εργατικό ατύχημα της αναπληρώτριας νηπιαγωγού και την απαράδεκτη αντιμετώπισή της από την υπηρεσία

Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 2 μ.μ. στη ΔΙΠΕ Α΄ Αθήνας

%CE%B6%CE%BD4 E-WALL

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράζει την αγανάκτηση και την οργή του για το γεγονός του ατυχήματος της αναπληρώτριας συναδέλφου σε νηπιαγωγείο του Ζωγράφου. Η συνάδελφος τραυματίστηκε στον χώρο του σχολείου εν ώρα εργασίας και για τη θεραπεία του κατάγματος που υπέστη στο πόδι της απαιτήθηκε να υποβληθεί σε εγχείριση. Ωστόσο, το ανώτατο όριο των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ως αναπληρώτρια δεν επαρκεί ούτε κατ’ ελάχιστο για την ανάρρωση και την αποθεραπεία της. Και καθώς το πλαίσιο δικαιωμάτων των αναπληρωτών παραμένει σκανδαλωδώς διαφορετικό, επί το δυσμενέστερο, σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, απειλείται με περικοπή μισθού και απώλεια προϋπηρεσίας!

Το συγκεκριμένο γεγονός φέρνει στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο:

  1. Την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νηπιαγωγεία στο Δήμο Ζωγράφου. Στεγάζονται σε κτίρια ή σε κατασκευές εντελώς ακατάλληλες, επικίνδυνες για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών. Οι άοκνες προσπάθειες των νηπιαγωγών δεν αρκούν για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που οφείλονται στην πολιτική της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η δραματική σύμπτωση είναι ότι στις 12/11 ο Σύλλογός μας διοργάνωσε περίπατο «ξενάγησης» στα νηπιαγωγεία του Ζωγράφου και σε παρόμοιο χώρο με τα προκάτ του νηπιαγωγείου όπου σημειώθηκε το ατύχημα, μας επισημάνθηκε από τις νηπιαγωγούς η επικινδυνότητα που προκύπτει με τα σκαλοπάτια όπου βρίσκονται σε διάφορα σημεία της αυλής.
  2. Την υποτίμηση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών, ειδικά στο ζήτημα των αδειών, όπου αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί β΄ κατηγορίας που δεν δικαιούνται να αρρωστήσουν. Ό,τι κατακτήθηκε, όπως για παράδειγμα η άδεια εγκυμοσύνης κι αυτή πετσοκομμένη σε σχέση με την αντίστοιχη των μονίμων, ήταν αποτέλεσμα αγώνων. Επί της ουσίας, αποτελεί τιμωρητική διάταξη το όριο των 15 ημερών για αναρρωτική άδεια και οι συνέπειες που ακολουθούν μετά τη λήξη αυτού του ορίου, δηλαδή, οι περικοπές του μισθού και της προϋπηρεσίας. Επιτέλους, οι αναπληρώτριες και οι αναπληρωτές δεν είναι δυνατόν να στερούνται βασικών, στοιχειωδών δικαιωμάτων. .

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για εργατικό ατύχημα.

Η συναδέλφισσα νηπιαγωγός δεν είναι μόνη της, αποτελεί μέλος του Συλλόγου μας και θα υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη δικαιώματά της με κάθε πρόσφορο μέσο. Θα διεκδικήσουμε στο ακέραιο ό, τι δικαιούται ως παθούσα εργατικού ατυχήματος. Καλούμε τις/τους συναδέλφους να σταθούν στο πλευρό της συναδέλφου και να συμμετέχουν σε κάθε σχετική αγωνιστική πρωτοβουλία του Συλλόγου μας. Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει αντίστοιχη απόφαση και τη νομική της σύμβουλο να συνδράμει σχετικά. Καλούμε την υπηρεσία να μην προχωρήσει σε καμία περικοπή μισθού και υπηρεσίας στη συνάδελφο. Να δοθεί λύση εδώ και τώρα. Να μπει ένα τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς των “μισών” δικαιωμάτων και της ελαστικής εργασίας. Καλούμε τις δημοτικές αρχές και κάθε αρμόδιο φορέα να προχωρήσουν σε μελέτη και σχέδιο τόσο βραχυπρόθεσμο, όσο και μεσοπρόθεσμο για να αλλάξει επιτέλους η πρωτοφανής εικόνα των νηπιαγωγείων Ζωγράφου, αφού τα κτίρια στα οποία στεγάζονται αποτελούν τη ντροπή της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για το λεκανοπέδιο Αττικής.

Καλούμε τους Συλλόγους Π.Ε., τις ΕΛΜΕ και τις Ενώσεις Γονέων της Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 2 μ.μ. στη ΔΙΠΕ Α΄ Αθήνας (Χίου 16-18, στάση μετρό Μεταξουργείο).  Με την ανακοίνωση αυτή ενημερώνουμε και τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης ώστε να είναι παρούσα και να συναντηθεί με τα εκπαιδευτικά σωματεία.

O πρόεδρος                                                   Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                                  Σπύρος Ντελέζος

Google Play Store badge EN.svg E-WALL
Κατεβάστε την εφαρμογή μας για άμεση ενημέρωση

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω
[email protected]

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!

Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω