shane rounce

Ο θεσμός της Παράλληλης Στήριξης στα σχολεία Γενικής Αγωγής και Εκπαίδευσης | Θεσμικό & Λειτουργικό πλαίσιο

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ο θεσμός της Παράλληλης Στήριξης στα σχολεία Γενικής Αγωγής και Εκπαίδευσης | Θεσμικό & Λειτουργικό πλαίσιο

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΓΟΥΡΤΑΚΗ – ΣΕΕ ΕΑΕ ΠΕΚΕΣ ΚΡΗΤΗΣ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Σκοπός του παρόντος εγγράφου είναι να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής της Παράλληλης Στήριξης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι εκπαιδευτικοί Γενικών Τμημάτων με τους οποίους συνεργάζονται, όπως και οι δ/ντές/ντριες, προϊστάμενοι και προϊσταμένες σχολικών μονάδων σχετικά με το θεσμικό και το λειτουργικό πλαίσιο της Παράλληλης Στήριξης όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και ισχύει μέσα από:

Ο θεσμός της Παράλληλης Στήριξης – Καθήκοντα εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης

Διευκρινίσεις ΥΠΑΙΘ για εφημερίες εκπ/κων Τμήματος Ένταξης και μείωση ωραρίου λόγω συμμετοχής σε Ε.Δ.Υ.

• τη νομοθεσία,

• το παιδαγωγικό πλαίσιο

• και τις βασικές αρχές που τη διέπουν

Στο παράρτημα θα βρείτε συμπληρωματικές οδηγίες για τα απαραίτητα έγγραφα / παραδοτέα και άλλα που επισυνάπτονται και που θα χρησιμοποιήσετε κατά τη διαδικασία υλοποίησης της Παράλληλης Στήριξης.

Επίσης θα βρείτε χρήσιμους συνδέσμους.

Δημοφιλή!!  ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΔΕ

H σύγχρονη τάση που επικρατεί διεθνώς, ως προς την εκπαιδευτική αντιμετώπιση ευάλωτων ομάδων όπως παιδιών με Ε.Ε.Α. ή και αναπηρία με τις επικυρωμένες διακηρύξεις της Σαλαμάνκα (1994) και τη Σύμβαση του ΟΗΕ είναι η ανάπτυξη της πολιτικής της συμπερίληψής τους στα γενικά σχολεία, γνωστή και ως συμπεριληπτική εκπαίδευση (inclusion Education).

Η συμπεριληπτική εκπαίδευση αποσκοπεί στην πλήρη αποδοχή των διαφορετικών ικανοτήτων των παιδιών, στην ανταπόκριση των εκπαιδευτικών σε όλες τις μαθησιακές ανάγκες τους και στην ισότιμη μεταχείρισή τους, χωρίς διακρίσεις, για αποφυγή του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης .

Η Παράλληλη Στήριξη (Π.Σ.) θεσμοθετήθηκε ως πρακτική για την ένταξη μαθητών με αναπηρία στο γενικό σχολείο (N. 2817/2000, Ν. 3699/2008)

Βασίζεται:

➢ στις αρχές της ένταξης, ➢ σε προγράμματα ευαισθητοποίησης και αναδιαμόρφωσης στάσεων στα θέματα όλων των αναπηριών και των παιδαγωγικών προσεγγίσεων, ➢ στις μορφές συνεργατικής διδασκαλίας, ➢ στο σχεδιασμό εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων (ΕΠΕ), ➢ στη διαφοροποίηση του αναλυτικού προγράμματος, ➢ στη διαφοροποίηση στρατηγικών διδασκαλίας και αξιολόγησης, ➢ τη διαμόρφωση εξατομικευμένων προγραμμάτων για τη μαθησιακή και κοινωνική ένταξη κ.ά.

Δημοφιλή!!  Μόνιμοι διορισμοί και ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ [283.62 KB]

Τι είναι το Τμήμα Ένταξης; Πώς λειτουργεί; Ποιοι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν στο Τμήμα Ένταξης..

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω