00ce3fab d9cd 4be5 a36e 64c6c0bcaf73

Μόνιμοι διορισμοί και ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΑΤΕΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ

Με μεγάλη μας λύπη διαβάζουμε δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες περί αλλαγών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περιλαμβάνει μείωση έως καθόλου προσλήψεις στις δομές της γενικής αγωγής έως και εξαφάνιση του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης, μη ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης, μάλιστα συγχωνεύσεις σχολείων. Ακόμα, ενημερωνόμαστε πως ενώ θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί σε πολλές ειδικότητες, ο κλάδος της ειδικής αγωγής θα έχει μειωμένους μόνιμους διορισμούς παρά τις μεγάλες ελλείψεις.

Αρχικά, να σας παραθέσουμε την άποψή μας πως υπάρχει ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας ίδρυσης των Τμημάτων Ένταξης.

Πολλά σχολεία, ιδίως σε χωριά, δεν έχουν Τμήματα Ένταξης παρότι οι μαθητές έχουν γνωμάτευση για φοίτηση σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο μένουν για ολόκληρες χρονιές μαθητές χωρίς υποστήριξη. Η ύπαρξη μίας (1) υπάρχουσας γνωμάτευσης από αρμόδιο διαγνωστικό φορέα πρέπει να αρκεί για την ίδρυση και τη λειτουργία ενός Τ.Ε. Επίσης, στο Δημοτικό Σχολείο προτείνουμε τη διατήρηση του ανώτατου ορίου των 12 μαθητών για κάθε Τμήμα Ένταξης. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά τα εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζονται βάσει των μαθησιακών αναγκών κάθε μαθητή.

Δημοφιλή!!  Είναι η Ειδική Αγωγή προτεραιότητα; Διεκδικήσεις και προτάσεις για την Ειδική Αγωγή από τη Δ.Ο.Ε.

Είμαστε οι μόνοι εκπαιδευτικοί που εδώ και 19 χρόνια παραμέναμε αδιόριστοι στις δημόσιες δομές ΕΑΕ και αναπληρώναμε τους εαυτούς μας. Η πρόσφατη προκήρυξη 3ΕΑ/2019 αποτέλεσε το πρώτο βήμα κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών στις δομές, ικανοποιώντας μερικώς τη στελέχωση των δομών ΕΑΕ με μόνιμο και σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό (κατά προσέγγιση κάλυψη των αναγκών της α’ φάσης αναπληρωτών). Τα πραγματικά, λειτουργικά κενά εξακολουθούν να υφίστανται σε όλες τις δομές (ΣΜΕΑΕ, Τ.Ε. και Παράλληλη Στήριξη) κάθε σχολική χρονιά λόγω αυξημένων αναγκών του μαθητικού πληθυσμού. ΕΑΕ: Καθηκοντολόγιο ειδικής αγωγής – ΣΜΕΑΕ – Τμήματα ένταξης – Παράλληλη στήριξη

Στις αυξημένες ανάγκες της εποχής όπου ο εκπαιδευτικός της τάξης έχει να κάνει με ένα αυξανόμενο αριθμό μαθητών ανά τάξη (αφού έχει φτάσει το όριο μαθητών ανά τάξη στα 25) πώς του ζητάμε να είναι πλήρως καταρτισμένος σε θέματα ειδικής αγωγής δίχως να του παρέχονται συνεχείς δωρεάν επιμορφώσεις από την πολιτεία στα πλαίσια του ωραρίου του και τώρα να πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του με κάθε μορφής δυσκολίας και μαθησιακής ανάγκης που θα έχει ο κάθε μαθητής;

Στον αντίποδα, έχουμε εργαστεί σε τάξεις που εφαρμόζεται συνδιδασκαλία δύο εκπαιδευτικών και τα αποτελέσματα στη μάθηση όλων είναι εμφανή. Το νέο σχολείο λοιπόν που πρέπει να οραματιζόμαστε πρέπει να τους χωράει όλους και να μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι οι μαθητές με τις δυσκολίες και τις δυνατότητες τους. Διευκρινίσεις ΥΠΑΙΘ για εφημερίες εκπ/κων Τμήματος Ένταξης και μείωση ωραρίου λόγω συμμετοχής σε Ε.Δ.Υ.

Δημοφιλή!!  Για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας στη Βουλή: ζητήματα προσβασιμότητας, συμπερίληψης, δωρεάν παιδείας

Με πρόσφατο έγγραφό μας προς τον Προϊστάμενο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κ. Μπουσδούνη (Αριθμό Πρωτοκόλλου 9) και έπειτα από αμοιβαία συζήτηση και κατανόηση για την ανάγκη σταθερού προσωπικού στον πολύπαθο χώρο της Ειδικής Αγωγής εκφράσαμε την ανάγκη ίδρυσης νέων οργανικών θέσεων στη Γενική Αγωγή τροποποιώντας τον όρο Παράλληλη Στήριξη σε Συντονιστή Συνεκπαίδευσης και προτείναμε και το νέο καθηκοντολόγιο του θεσμού αυτού.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητάμε να μάθουμε εάν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή σε όλες τις δομές της και τον αριθμό των ΠΕ 61/71 ειδικοτήτων που πρόκειται να μονιμοποιηθούν.

ΣΑΤΕΑ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω