Με αφορμή την ανακοίνωση που έστειλε η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας στα σχολεία της Κορινθίας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επιστολη του κ Εμμανουήλ Καλημεράκη : Με έκπληξη και έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε την καταγγελία της προοδευτικής ενότητας καθηγητών (Π.Ε.Κ.)  που  κοινοποιήθηκε με ανακοίνωση στα σχολεία της Κορινθίας από την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, με αφορμή τα περιστατικά βίας σε σχολικές μονάδες, υπενθυμίζοντας στους εκπαιδευτικούς  ποια είναι τα καθήκοντά τους, επισημαίνοντας δε ότι για τέτοια περιστατικά προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών, παραθέτοντας τους το ΦΕΚ 1340/2002 από την επίκληση της υπουργικής απόφασης για τα καθήκοντα τους.

 

Αναφερόμενος στην εν λόγω καταγγελία ο τομεάρχης παιδείας του κινήματος “Ελεύθεροι Ξανά – Φαίδων Βόβολης” κος Εμμανουήλ Καλημεράκης σε τοποθέτηση του απαντάει ότι,  εντός των σχολικών μονάδων εν ώρα λειτουργίας  η αστυνομία δεν μπορεί να ποινικοποιεί  την σχολική ζωή διαταράσσοντας την, δίνοντας οδηγίες σε εκπαιδευτικούς. Το Υπ. Παιδείας  και η Υπουργός, η Κα Νίκη Κεραμέως θα πρέπει να λάβει επίσημα θέση για την καταγγελία, καθώς σε αντίθετη περίπτωση συναινεί σιωπηλά για τον έμμεσο εκφοβισμό προς τους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας”.

Απελπιστική η κατάσταση με τους μισθούς πείνας των εκπαιδευτικών – Πως η πραγματική μείωση μισθών κρύβεται πίσω από τη δικαιολογία του πληθωρισμού

Το εν λόγω θέμα το διερευνήσαμε επίσημα ως Τομέας Παιδείας & με την σοβαρότητα που αρμόζει σε ευαίσθητα θέματα που αφορούν ανήλικους μαθητές-τριες σε σχολικές μονάδες εν ώρα λειτουργίας.

 

Υπάρχει επίσημο έγγραφο από την Αστυνομική Διεύθυνση, με Αρ.πρωτ. 1016/7/109 – 04/91/2023. προς την Δ/ση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορίνθου που προωθήθηκε προς τις σχολικές μονάδες, τους Δ/ντες αυτών για να λάβουν γνώση οι εκπαιδευτικοί.

 

Επίσημα υπάρχει και μεταγενέστερο αντίστοιχα έγγραφο από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας με αρ.πρωτ. 144 – 10/01/2023 που αναφέρει ότι:  “Το έγγραφο από την αστυνομία Διεύθυνση, το στείλαμε προς ενημέρωση και ανακαλούμε. Θέματα ασφάλειας στις σχολικές μονάδες,  τα διαχειρίζονται τα στελέχη της εκπαίδευσης, διευθυντές & εκπαιδευτικοί σύμφωνα με την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία”.

Θα έχουμε μόνιμους διορισμούς το 23.. Ανάλυση δεδομένων και πληροφορίες Πατρεα/pde

Επισημαίνουμε με την παρούσα επιστολή ότι:

 

  1. Καμιά αρμοδιότητα δεν έχει Αστυνομική Διεύθυνση να υποδεικνύει τα καθήκοντα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Τα σχολεία & οι εκπαιδευτικοί, υπόκεινται στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων. Το καθηκοντολόγιο τους ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία που διέπει συνολικά την εκπαίδευση.

 

  1. Στην αναφορά για ποινικές κυρώσεις από την Αστυνομική Διεύθυνση, υπόκεινται ακόμη και οι εκπαιδευτικοί όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι & πολίτες. Σε αξιόποινες πράξεις εντός σχολείου και σχολικού ωραρίου, υπάρχει η αντίστοιχη διαδικασία της ένορκης διοικητικής εξέτασης, ανάλογα με την σοβαρότητα ενός καταγγελλόμενου περιστατικού, που χρήζει διερεύνησης παράλληλα για το ποινικό σκέλος από τις αρμόδιες αρχές.

 

 

Εν κατακλείδι, ίσως ο υπερβάλλων ζήλος της Αστυνομικής Διεύθυνσης οδήγησε στην άτυχη αυτή ενέργεια, που ανάγκασε μετά τις διαστάσεις που έλαβε, ανάγκασε την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εκπροσωπεί το ΥΠΕΠΘ στην Κορινθία να προβεί στην αναγκαία διευκρίνηση ανάκλησης.

 

Να μην εμπλέκονται τα υπουργεία & οι διευθύνσεις, σε αρμοδιότητες άλλων υπουργείων.

Εκπαιδευτική ρομποτική στα σχολεία: Πολλαπλά τα οφέλη από την εφαρμογή της

Επίσης σ αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι οι εκπαιδευτικοί απ την κείμενη νομοθεσία έχουν δεμένα τα χέρια τους πλήρως, ενδεικτικά, ακόμα και σε έναν διαπληκτισμό μαθητών στο προαύλιο σχολικής μονάδας μεταξύ μαθητών στην εφημερία, απαγορεύεται να “ακουμπήσουν” μαθητές έστω και για να τους χωρίσουν. Βορά σε πιθανές καταγγελίες, με πιθανές συνέπειες.

 

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ως προς  τα αντικρουόμενα, στις αρμοδιότητες και στις ευθύνες, από την θεωρία στην πράξη.

 

Τέλος πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός στο καθηκοντολόγιο εκπαιδευτικών χωρίς “γκρίζες ζώνες” αμφισβητούμενες που ενίοτε και κατά περίπτωση εφαρμόζονται κατά το δοκούν.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω