Μία απλή εξέταση αίματος θα μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Όταν οι γιατροί καλούνται να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ, συχνά στρέφονται σε έναν συνδυασμό εγκεφαλικής απεικόνισης (π.χ. με μαγνητική τομογραφία) και κυτταρικής ανάλυσης.

Και τα δύο έχουν τα μειονεκτήματά τους. Η τελευταία περιλαμβάνει μια οσφυονωτιαία παρακέντηση, μια επεμβατική και επώδυνη διαδικασία που είναι ευρύτερα γνωστή ως νωτιαία βρύση. Από την άλλη, οι μαγνητικές τομογραφίες είναι λιγότερο επεμβατικές, αλλά είναι ακριβές και η προσβασιμότητα είναι ένα ζήτημα καθώς δεν έχει κάθε κοινότητα πρόσβαση στην τεχνολογία.

Τα κάνουμε όλοι μας: Συνηθισµένα λάθη σε αρχαΐζουσες και λόγιες εκφράσεις

Το επόμενο καλύτερο εργαλείο για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι μια εξέταση αίματος. Αν και ορισμένες εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν μη φυσιολογικούς αριθμούς πρωτεΐνης ταυ, είναι λιγότερο αποτελεσματικές στον εντοπισμό ενδείξεων νευροεκφυλισμού. Αυτό ωστόσο σύντομα θα μπορούσε να αλλάξει. Αυτή την εβδομάδα, στο περιοδικό Brain, μία διεθνής ιατρική ομάδα αποτελούμενη από ερευνητές από τη Σουηδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ παρουσίασε μια νέα εξέταση αίματος που έχει ως βάση τα αντισώματα. Η νέα αυτή εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει πρωτεΐνες ταυ που προέρχονται από τον εγκέφαλο, οι οποίες και υποδεικνύουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μετά από μια μελέτη που πραγματοποίησαν σε δείγμα 600 ασθενών, η ομάδα διαπίστωσε ότι το τεστ τους μπορούσε να διακρίνει αξιόπιστα την ασθένεια από άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ο Δρ. Thomas Karikari, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, είπε στην εφημερίδα Guardian ότι ελπίζει ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει άλλους ερευνητές να σχεδιάσουν καλύτερες κλινικές δοκιμές για τις θεραπείες της νόσου του Αλτσχάιμερ. «Μια εξέταση αίματος είναι φθηνότερη, ασφαλέστερη και ευκολότερη και μπορεί να βελτιώσει την κλινική εμπιστοσύνη στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ και στην επιλογή συμμετεχόντων για κλινικές δοκιμές και την παρακολούθηση της νόσου» δήλωσε ο Δρ. Karikari. Βεβαίως πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα δοκιμές –π.χ. πρέπει να συμπεριληφθούν ασθενείς διαφορετικών εθνοτήτων- προτού το τεστ φτάσει στο τοπικό μας νοσοκομείο. Τα νέα πάντως είναι εξαιρετικά!

insomnia

Google Play Store badge EN.svg E-WALL
Κατεβάστε την εφαρμογή μας για άμεση ενημέρωση

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω
[email protected]

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!

Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω