ψευδεις ειδησεις

Fake News: Ποιοι μπορεί να ξεγελαστούν – Μάθετε πώς να προστατεύεστε!

Η διαδικτυακή παραπληροφόρηση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο στο οποίο έχουμε ευθύνη όλοι, πυροδοτώντας το άθελά μας λόγω άγνοιας και αμάθειας.

O όρος viral έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην καθημερινότητα μας και εξαιτίας της δύναμης του, μεταφέρονται ειδήσεις αστραπιαία προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς να ελέγχονται.

Υπάρχει όμως λύση στην αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων;

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε, αν όχι να δώσουμε τέλος στο εν λόγω φαινόμενο, τουλάχιστον να το περιορίσουμε.

9 σημεία που ξεχωρίζουν οι αληθείς από τις ψευδείς ειδήσεις

#1. Μην ξεκινάτε να μελετάτε το άρθρο που έπεσε στα χέρια σας (και για να ακριβολογούμε, στο smartphone, το tablet ή το laptop σας) αν πρώτα δεν ελέγξετε την ημερομηνία δημοσίευσης του. Υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρχει καν, γεγονός που γεννάει εύλογα ερωτήματα αξιοπιστίας για την είδηση.

#2. Ελέγξτε ποιο είναι το άτομο που δημοσίευσε το άρθρο καθώς και τη πηγή του.

#3. Είναι αξιόπιστη η πηγή; Αναπαράγει αληθείς ειδήσεις; Ή προπαγανδίζει και «κιτρινίζει»;

#4. Από τις πρώτες γραμμές αντιλαμβάνεστε αν ένα κείμενο αφορά είδηση ή εκφέρει ο αρθρογράφος την προσωπική του άποψη. Η προσωπική άποψη ανέκαθεν έπαυε να είναι είδηση άρα συγκαταλέγεται στα fake news.

#5. Έγινε viral μέσω των social media; Αναπαράχθηκε ως είδηση και σε άλλα μέσα ενημέρωσης;

#6. Υπάρχουν μεγάλοι τίτλοι με πολλά σημεία στίξης ή και κεφαλαίοι  χαρακτήρες; Είναι ορισμένα από τα βασικά δείγματα αναξιόπιστης είδησης.

#7. Στο τέλος του άρθρου υπάρχει call to action κουμπί που σου ζητάει την αναδημοσίευσή του στο profile των κοινωνικών δικτύων. Κακώς! Μια αληθής είδηση, δεν θα αποσκοπούσε σε κάτι τέτοιο.

#8. Ύπαρξη ορθογραφικών και συντακτικών λαθών εντός του κειμένου.

#9. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι το κείμενο είναι αποτέλεσμα αυτόματης μετάφρασης .

Ανακεφαλαιώνοντας, τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναπτύξετε έτσι ώστε να απορρίπτετε τις ψευδείς ειδήσεις είναι η κριτική σκέψη και η παρατηρητικότητα.

saferinternet4kids: Oι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που δείχνουν στο διαδίκτυο..

Τα δημοφιλέστερα apps της Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Το ΤΟP 5 των εφαρμογών

 

fake news 01 startupper

Το φαινόμενο των fake news απασχολεί έντονα τους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για τη ζωή μας. Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς και πώς επηρεάζει η ηλικία;

Έκπληξη προκαλούν τα ευρήματα νέας μελέτης που σχετίζεται με την παρουσία των fake news και πώς αυτά επιδρούν στη ζωή μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας, οι ηλικιωμένοι δεν αποτελούν ευκολότερα «θύματα» των fake news, αλλά αντιθέτως έχουν παρόμοιες πιθανότητες με τους νεότερους να πιστέψουν ψεύτικες ειδήσεις. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν μόνο οι πολύ ηλικιωμένοι άνθρωποι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο Journal of Experimental Psychology: Applied.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, η επαφή μας με ψεύτικες ειδήσεις μπορεί να έχει σημαντικές σωματικές, συναισθηματικές, αλλά και οικονομικές συνέπειες, ιδιαίτερα για τους πιο μεγάλους σε ηλικία ενήλικες, για τους οποίους είναι πιο πιθανό να διακυβεύονται σοβαρά ζητήματα, όπως τα οικονομικά ή η κατάσταση της υγείας τους.

«Θέλαμε να δούμε αν έπαιζε ρόλο η ηλικία ενός ατόμου στο να αποφασίσει αν μία είδηση που λαμβάνει είναι αληθής ή ψευδής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Didem Pehlivanoglu.

«Πιο συγκεκριμένα, ήταν κάτι που θέλαμε να διαπιστώσουμε, γιατί γνωρίζουμε ότι, με τη γήρανση, οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια μείωση στις γνωστικές τους ικανότητες. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένες ικανότητες επεξεργασίας πληροφοριών διατηρούνται ή μπορούν ακόμη και να παρουσιάσουν βελτίωση», συνέχισε η Pehlivanoglu, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων του Πανεπιστημίου.

Πανελλήνια Έρευνα 2022-2023 για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (για εκπαιδευτικούς)

Στην ανησυχητική διαπίστωση ότι, οι ψευδείς ειδήσεις επιδρούν τόσο καταλυτικά στο μυαλό μας που μας ωθούν να δομήσουμε ψευδείς αναμνήσεις, καταλήγει νέα επιστημονική μελέτη

 

Google Play Store badge EN.svg
Κατεβάστε την εφαρμογή μας για άμεση ενημέρωση
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω info@e-wall.net

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα 

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω
Share via
Copy link
Powered by Social Snap