Πρέπει να κάνω την εισαγωγική επιμόρφωση;

Πολλά ερωτήματα υπάρχουν τις τελευταίες μέρες σχετικά με το εάν πρέπει όλοι οι νεοδιόριστοι να αιτηθούν για την εισαγωγική επιμόρφωση και τι θα συμβεί σε όσους δεν θα το κάνουν. Να πούμε ότι η επιμόρφωση γίνεται κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος του νεοδιόριστου και δεν είναι υποχρεωτική. Με βάση τη νομοθεσία η εισαγωγική επιμόρφωση είναι προϋπόθεση βαθμολογικής εξέλιξης του υπαλλήλου, δηλαδή να μπορεί να ανεβαίνει από τον εισαγωγικό βαθμό διορισμού του(συνήθως Γ) στον Β και ακολούθως στον Α, μετά την συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας. Απεναντίας η παρακολούθηση ή όχι της εισαγωγικής επιμόρφωσης δεν επηρεάζει την μισθοδοσία ή τη μονιμοποίηση του υπαλλήλου.

 

Επομένως η εύλογη ερώτηση είναι: σε τι χρησιμεύει ο βαθμός του υπαλλήλου; Παλαιότερα π.χ. για να κάνεις αίτηση για διευθυντής έπρεπε να είσαι στο βαθμό Α, πλέον δεν απαιτείται κάτι τέτοιο όμως. Πλέον ο βαθμός του υπαλλήλου είναι μια μάλλον παρωχημένη έννοια που μοιάζει να μη χρησιμοποιείται ιδιαίτερα. Όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει στο μέλλον που θα χρησιμέψει,  αν επανέλθει και εάν στη νομοθεσία του μέλλοντος ο βαθμός του υπαλλήλου ξαναείναι προαπαιτούμενο, είτε κριτήριο για οτιδήποτε. Επίσης η εισαγωγική επιμόρφωση δεν προσφέρεται κάθε χρόνο, αλλά συνήθως όποτε δεηθεί η διοίκηση να τρέξει ένα τέτοιο πρόγραμμα, ενδεικτικό ότι υπάρχουν διορισμένοι του 2010 και νωρίτερα που δεν έχουν παρακολουθήσει τέτοιο πρόγραμμα και πολλοί από αυτούς θα το κάνουν τώρα. Δηλαδή οι ευκαιρίες παρακολούθησης τέτοιας επιμόρφωσης είναι περιορισμένες μέχρι τώρα. Βέβαια να πούμε ότι υπάρχουν και λίγοι παλαιοί νεοδιόριστοι(2012-2018) που δε θα την παρακολουθήσουν ποτέ και με νομοθετική διάταξη προάγονται απευθείας βαθμολογικά.

Αναλυτικές διευκρινίσεις για την εισαγωγική επιμόρφωση

Επομένως συμπερασματικά, δε θα λέγαμε σαν e-wall σε κανέναν να μην κάνει την επιμόρφωση,  γιατί ποτέ δεν ξέρει στο μέλλον εάν και πότε θα του χρειαστεί η βαθμολογική του ανέλιξη. Θα του λέγαμε να την κάνει και να τελειώνει…

Ωστόσο πρέπει σαν εκπαιδευτικοί να ασκούμε κριτική στον τρόπο που τρέχει όλο το πρόγραμμα δηλαδή 1ον)Γιατί είναι αποκλειστικά σε ώρες εντός ωραρίου; 2ον)Γιατί δεν εξαιρούνται όσοι παρακολούθησαν τα ΠΕΚ ως αναπληρωτές και 3ον)Πόσο “σουρεάλ” είναι να περνάνε άνθρωποι με δεκαετίες υπηρεσίας μέσα στην τάξη μια επιμόρφωση που τιτλοφορείται ¨εισαγωγική¨;

Εισαγωγική Επιμόρφωση Νεοδιόριστων: Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

Αντώνης Καραφώτης

✏️Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. ✏️Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα, όπου είναι και γραμματέας στο σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής "Κ. Σωτηρίου". ✏️Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. ✏️Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall..

Avatar photo