Σέρρες: Όλη η (εκπαιδευτική) Χώρα πενθεί!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Για κάποιους είναι αργά για δάκρυα, το ζήτημα είναι πραγματικά τραγικό και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα συγκλονισμένη. Το μόνο σχόλιο που θέλουμε να κάνουμε είναι ότι όταν μετατρέπεις το σχολείο σε εργοτάξιο με τα παιδιά μέσα στο χώρο, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή ένα δυστύχημα όπως αυτό.

Παντού δήμαρχοι αντί να αξιοποιήσουν τα διαστήματα που τα σχολεία είναι κλειστά, στήνουν εργοτάξια με τα σχολεία εν λειτουργία και μικρά παιδιά να περιφέρονται γύρω γύρω.

Επιτέλους ας σταματήσουν αυτά, έστω και τώρα…κατόπιν εορτής

 


ΠΑΣΑΔ: Ένα παιδί νεκρό. Το 2022. Σε σχολείο.

Πάμε έναν χρόνο πίσω στο 2021.

Γράφαμε, τότε, με στοιχεία της ΚτΥπ, ότι το 50% των σχολικών κτιρίων είναι ηλικίας μεταξύ 30 έως 50 ετών και μόνο στο 5% από αυτά έχουν γίνει σημαντικές εργασίες συντήρησης. Πολλά σχολικά κτίρια δεν έχουν ελεγχθεί από πλευράς στατικής επάρκειας, δεν πληρούν τις απαραίτητες απαιτήσεις πυροπροστασίας, ενώ στο 65% υπάρχουν σημαντικές φθορές και κακοτεχνίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η εικόνα των σχολικών κτιρίων είναι πραγματικά τριτοκοσμική (υγρασία, διαρροές, ρωγματώσεις, κατεστραμμένα κουφώματα, φθαρμένα καλώδια και φωτιστικά κ.ά.).
Έναν χρόνο μετά, έχουμε νεκρό παιδί σε σχολείο.
Η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης επιβάλλεται να ξεκινά από την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού και από την ΑΜΕΣΗ συντήρηση των σχολικών μονάδων με τη σταδιακή αντικατάστασή τους από νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Η τοπική αυτοδιοίκηση και η κεντρική κυβέρνηση, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν την κατάσταση των σχολείων ως γραφειοκρατικές διαδικασίες μετακυλίοντας τις ευθύνες από τη μια στην άλλη πλευρά για τις κτιριακές υποδομές.
Κάθε φορά, λοιπόν, που θα ακούγεται με περηφάνεια ότι η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων πέτυχε, ας σκέφτονται ότι ένα παιδί χάθηκε από την ανεπάρκειά τους.
“..συγγνώμη που δεν καταφέραμε να σε προστατέψουμε..”

Της συναδέλφου Μαρίας Μπιζου:

Νεκρό παιδί σε δημοτικό σχολείο από έκρηξη στο λεβητοστάσιο εν έτει 2022.
Νεκρό παιδί.
Σε δημοτικό σχολείο.
Εν έτει 2022.
Θα μπορούσε να είναι στο σχολείο μου.
Θα μπορούσε να είναι το παιδί σου.
Ως δασκάλα νιώθω μουδιασμένη, σκεπτόμενη πόσα χρόνια δουλεύουμε σε ακατάλληλες κτιριακές δομές, γλιτώνοντας από θαύμα τα χειρότερα.
Οι διαμαρτυρίες μας; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Οφείλουμε μια συγνώμη σε αυτό το παιδί που δεν το προστατέψαμε ως κοινωνία.
Μια συγνώμη που επιτρέπουμε στους ιθύνοντες να στεγάζουν τα σχολεία όπου και όπως βολεύει κάθε φορά, να τα αφήνουν στο έλεος τους και να διατυμπανίζουν στα ΜΜΕ ότι η αξιολόγηση σχολικών μονάδων ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

 

Δημοφιλή!!  Η Μεγάλη Παραδοξολογία: Οι "Τεμπέληδες" του Νότου Εργάζονται περισσότερο από τους "Εργασιομανείς" του Βορρά

Του συνάδελφου Τηλέμαχου Παπαδόπουλου

Σήμερα πενθεί ολόκληρη η χώρα..
Ένα παιδί ΣΤ’ δημοτικού έχασε τη ζωή του γιατί καταπλακώθηκε από μια πόρτα, ύστερα από έκρηξη του λέβητα. Ασυντήρητα κτίρια 100 ετών, στεγάζουν σχολικές μονάδες εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών. Και αν δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές στη Θεσσαλονίκη που έπεσε το ταβάνι ή στην Κρήτη από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, δυστυχώς στις Σέρρες ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του και ακόμα δυο τραυματίστηκαν.
Είναι αργά για δάκρυα…

Φαίδωνας Κομνηνος

Αν μας έχει μείνει καθόλου αξιοπρέπεια σαν κλάδος…μετά και το σημερινό με τον θάνατο του μαθητή πρέπει να απαιτηθεί να φτιαχτούν σύγχρονα κτίρια ασφαλή με εξοπλισμό. Οι σχολικές μονάδες είναι κοτέτσια και τολμούν να ζητούν αξιολόγηση. Η αθλήτρια βόλει – υπουργος μάλιστα μιλάει για έξυπνους πίνακες την ώρα που τα σχολεία δεν έχουν θέρμανση , πέφτουν σοβάδες και γίνοται περιστατικά σαν το σημερινό. Μας έχουν φτάσει στο μηδέν και βλέπεις παντου φοβικούς καθηγητές και δασκάλους να δέχονται τον εξεφτελισμό από υπουργειο και διευθυντές. Άνθρώπους που φοβούνται να αντιδράσουν μη τυχόν και πάρουν κακό βαθμό στην αξιολόγηση (ήδη το πρώτο μήνυμα ήρθε με την παράνομη μη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων του 20) .Είμαστε ντροπή για εαυτούς μας και τους μαθητές μας. Το σχολείο καταρρέει και εμείς….. φοβόμαστε
Τι άλλο πρέπει να γίνει για να αφυπνιστεί η κοινωνία! Όταν τον προηγούμενο χειμώνα έπεφταν σοβάδες σε άλλα σχολεία και εφιστούσαμε την προσοχή των υπευθύνων, μας έλεγαν υπερβολικούς κι εγκάθετους. Τώρα τι θα πουν σ’ αυτή την οικογένεια; Χ.Κ

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω