ΛΑΡΚΟ: Ανατομία ενός οικονομικού εγκλήματος – Ανακοίνωση συλλόγου Γ. Σεφέρη

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΛΑΡΚΟ: Απολύονται 1.080 εργαζόμενοι και ξεκινά η β΄φάση ιδιωτικοποίησης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΚΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Την Τρίτη, 1 Φλεβάρη, η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί μέτρων στήριξης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, παρέδωσε «τελεσίγραφο» ένα σχέδιο- καρμανιόλα με το οποίο προτίθεται να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στον Φλεβάρη και να πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες οικογένειες διώχνοντας τους από τον οικισμό, ώστε να παραδώσει την επιχείρηση στους ιδιώτες χωρίς εργαζόμενους που θα έχουν δικαιώματα.

Tο Δ.Σ. του ΣΕΠΕ « Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» καλεί όλους τους  συναδέλφους σε μαζική μαχητική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους για το δικαίωμα στην δουλειά και τη ζωή.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. Είναι υποχρέωση όλων μας, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο να σταθούμε στο πλευρό τους για να μην ολοκληρωθεί το έγκλημα της Κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ!

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή. Αν σκοπός δεν ήταν το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων τότε ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας και μονάδες σαν την ΛΑΡΚΟ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπηρετώντας την ευημερία του λαού. Για αυτό η ΛΑΡΚΟ μπορεί να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλά και για αυτό οι Κυβερνήσεις διαχρονικά, συστηματικά προχώρησαν στην απαξίωση της επιχείρησης, στην στοχοποίηση  των εργαζομένων, στην υπερχρέωση της.

Και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι τα Εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργάτες και οι αγώνες τους. Οι εργαζόμενοι με τον πολύχρονο αγώνα τους κράτησαν ανοιχτή τη ΛΑΚΡΟ κόντρα σε θεούς και δαίμονες, με όλους τους εργαζόμενους στην θέση τους σμπαράλιασαν ξανά και ξανά τα σχέδια Κυβερνήσεων, επιχειρηματικών ομίλων.

Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι κυβερνήσεις και τα αρπακτικά που ξεζουμίζουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, τις υποδομές που έφτιαξε ο λαός,  τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων που έχτισαν τα ντουβάρια και τις υψικάμινους της ΛΑΡΚΟ, για να τους πετάξουν μετά στον δρόμο.

Δημοφιλή!!  12χρονος μαθητής στην Αμαλιάδα τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ποδήλατο - Υποψίες για δολιοφθορά

Η εργατική τάξη της χώρας μας, με την δύναμη της αλληλεγγύης, της οργάνωσης και του ταξικού αγώνα να δώσει νέα βροντερή απάντηση στα σχέδια της Κυβέρνησης. Με κάθε τρόπο να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά να απλωθεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης! Ο εγκληματικός, αντεργατικός σχεδιασμό Κυβέρνησης-Επιχειρηματικών ομίλων που απολύει και ξεσπιτώνει τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους να μείνει στα χαρτιά! 

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ψηλά το κεφάλι! Στο δρόμο του αγώνα βρίσκονται οι λύσεις!

ΤΩΡΑ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΝΤΙΑΝΑ  ΛΙΑΚΟΥ                                            ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ


Για τους εργαζόμενους μπορεί να υπάρξει ένα κοινωνικό πρόγραμμα, το οποίο είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Εξ όσων γνωρίζω, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συζητούν ήδη με το υπουργείο Εργασίας.

Η κυβέρνηση, αν και αναζητά εναγωνίως επενδύσεις, ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τη μεγαλύτερη βαριά βιομηχανική μονάδα της χώρας, προβάλλοντας το δίλημμα «πτώχευση ή πώληση».

Την ίδια ώρα ωστόσο -ω! της ειρωνείας, για τους κυβερνώντες- το προϊόν που παράγει αυτή η μοναδική για την Ευρώπη και μια από τις πέντε μεγαλύτερες στο είδος της βιομηχανίες στον κόσμο, χαρακτηρίζεται από ανθρώπους της αγοράς «ο νέος χρυσός». Η ΛΑΡΚΟ συμπυκνώνει την ελληνική κακοδαιμονία: σπατάλη, κακοδιαχείριση, διορισμοί «ημετέρων» στα υψηλά κλιμάκια, άγρια εκμετάλλευση για τους πολλούς, χαμένες ευκαιρίες, συστηματική υπονόμευση ώστε να μοιάζει με «σαπάκι» που βολεύει να πουληθεί. Ωστόσο, σε μια χώρα σχεδόν πλήρως αποβιομηχανοποιημένη, θα μπορούσε να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξής της.

«Ειδική εκκαθάριση» ή εταιρεία στο τρενάκι του τρόμου

Σαν τρενάκι του τρόμου μέσα σε στοά μεταλλείου θέλει να τρέξει η κυβέρνηση την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, περιλαμβάνει σκοτεινά σημεία που εξαιρούν άρθρα του Μεταλλευτικού Κώδικα τα οποία αφορούν ακριβώς την εκμίσθωση των δικαιωμάτων από την εξόρυξη μετάλλων.

Δημοφιλή!!  Η ακρίβεια εκτινάσσει τα έξοδα στο σούπερ μάρκετ - Στροφή στα ελληνικά προϊόντα

Η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης λίγο πριν από την καραντίνα και το γεγονός συνοδεύτηκε από βροχή δημοσιευμάτων ότι η πώληση αποτελεί «μονόδρομο», διαφορετικά ακολουθεί η πτώχευση. Τον Φεβρουάριο ψηφίστηκε ο νόμος 4664 με ρυθμίσεις για τη ΛΑΡΚΟ – φαίνεται όμως πως έπρεπε να γίνουν διορθώσεις για τις οποίες ήρθε η τροπολογία στον νόμο για τα πλαστικά μιας χρήσης. Κάπου εδώ ξεκινούν τα «σκοτεινά σημεία»:

● Ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός του νόμου 4664 αλλάζει σε ανοιχτό διαγωνισμό.

● Ο πλειοδότης του 4664 μεταλλάσσεται σε «επικρατέστερο υποψήφιο».

● Περιλαμβάνονται δύο εξαιρέσεις από τον Μεταλλευτικό Κώδικα του 1973 ως προς τα δικαιώματα μεταλλειοκτησίας. Δηλαδή για τη συμφωνία που θα υπογραφτεί με τον υποτιθέμενο αγοραστή δεν ισχύουν το άρθρο 84 του Κώδικα και το άρθρο 144, παράγραφος 2.

● Το άρθρο 84 είναι αυτό που ορίζει πώς καταβάλει μίσθωμα ο αγοραστής και αρχικώς εξαιρούνταν καθ’ ολοκληρία. Τελικά εξαιρέθηκε μόνο η παράγραφος 1 που ορίζει τα ανώτατα όρια του θεμιτού μισθώματος και επιτρέπει στον εκμισθωτή να πληρώνει είτε σε χρήμα είτε σε είδος. Μαζί όμως με το ανώτατο όριο μια υπερβολικά ελεύθερη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να οδηγηθεί και σε κατώτερα ή μηδενικά μισθώματα;

● Η παράγραφος 2 του άρθρου 144 είναι ακόμα πιο πονηρή. Αναφέρει ότι σε περίπτωση δημοπρασίας ο συναγωνισμός μεταξύ των πλειοδοτών μπορεί να προκαλείται είτε «επί του καταβλητέου υπό του αναδόχου της εκμεταλλεύσεως εις το Δημόσιον ανταλλάγματος εις χρήμα, είτε επί της εκτελέσεως ερευνητικών έργων ή έργων εκμεταλλεύσεως, είτε επί της καταβλητέας εγγυήσεως προς εξασφάλισιν των εκ της προκηρύξεως δημοπρασίας υποχρεώσεων του αναδόχου της εκμεταλλεύσεως, είτε επί άλλου σημείου».

Με άλλα λόγια, η παράγραφος που εξαιρείται λέει ότι όποιος διαγωνισμός μπορεί εκτός από τίμημα σε χρήμα να λαμβάνει υπόψη και μελλοντικές επενδύσεις ή έρευνα ή αξιοποίηση του μεταλλεύματος και αυτό αποτελεί μια δικλίδα ασφαλείας ώστε να προωθείται η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Διαβάζοντας ανάποδα την εξαίρεση ένας πιθανός αγοραστής εκτιμάται ότι μπορεί να αποκτήσει τα μεταλλεία με ελάχιστο τίμημα απλώς για να τα κλείσει ευνοώντας την παραγωγή ίδιων υλικών σε άλλες περιοχές του κόσμου. Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ απασχολούνται στα μεταλλεία.

Δημοφιλή!!  Καταγγελία για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας σε κτήριο που στεγάζει υπηρεσίες εκπαίδευσης

((efsyn))

Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών προβλέπεται να εκκινήσει μέσα στο Μάρτιο

Mε καθυστέρηση δύο ετών απολύονται οι 1.080 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αφού την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου κοινοποιήθηκε στα συνδικαλιστικά όργανα της εταιρείας, η απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία παραδίδεται καθαρή από τα μισθολογικά βάρη στους υποψήφιους επενδυτές και ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη φάση των δύο διαγωνιστικών διαδικασιών, που διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό διαχειριστή, ο οποίος μπήκε στην βιομηχανία την Άνοιξη του 2020.

Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών προβλέπεται να εκκινήσει μέσα στο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι συνδικαλιστές μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, θα αναρτηθεί στο VDR του ΤΑΙΠΕΔ το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Η εταιρεία εδώ και λίγες μέρες βαρύνεται και με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία προβλέπει την διακοπή της λειτουργίας της. Καθώς όμως ο νόμος για την ειδική διαχείριση της βιομηχανίας προβλέπει την παράδοσή της στο νέο επενδυτή σε κατάσταση λειτουργίας, ο Ειδικός Διαχειριστής θα πρέπει να επαναπροσλάβει μέρος του προσωπικού.

Όσοι εργαζόμενοι είναι άνω των 55 ετών, που υπολογίζονται σε περίπου 300 άτομα, θα ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Οι υπόλοιποι θα μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκκενώσουν τους οικισμούς της εταιρείας στους οποίους διαμένουν περίπου 300 οικογένειες.

((protothema))

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω