cry scaled

Επίδομα μητρότητας για αναπληρώτριες / “Το βλέπουμε από το νέο έτος” λέει η κυβέρνηση – Νέα Υπουργική απόφαση για μισθωτές μητέρες

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, μίλησε για διάφορα θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως:

  • Σύνταξη με οφειλές: Επεξήγησε το νέο μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να πάρουν σύνταξη με οφειλές έως 30.000 ευρώ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • Απασχόληση συνταξιούχων: Ανέφερε ότι η δυνατότητα εργασίας χωρίς παρακράτηση στη σύνταξη έχει οδηγήσει σε τριπλασιασμό των εργαζομένων συνταξιούχων, φέρνοντας οφέλη τόσο στους ίδιους όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Επίδομα μητρότητας: Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπογραφεί υπουργική για την ρύθμιση του επιδόματος μητρότητας για μισθωτές μητέρες εκτός ΕΦΚΑ (δημοσιογράφους, ΔΕΚΟ, τράπεζες).

Μητέρες ενός «κατώτερου Θεού» οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί – Εξαιρέθηκαν από την επέκταση της άδειας προστασίας μητρότητας!!!

Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών και Παιδείας), δε συμπεριλαμβάνουν, αυθαίρετα και άδικα, τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς-μητέρες, εφόσον συνάπτουν το ίδιο καθεστώς σύμβασης (ΙΔΟΧ). Αυτή η κατάφωρη αδικία συμβαίνει και με την άδεια επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, σε σχέση με κάθε άλλη εργαζόμενη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η μοναδική προσθετική άδεια για τις αναπληρώτριες μητέρες ήταν η θέσπιση του δικαιώματος λήψης άδειας με αποδοχές, διάρκειας 3,5 μηνών, που αφορά την ανατροφή τέκνου (Φεβρουάριος 2019).
Η αναίτια εξαίρεση των αναπληρωτριών μητέρων από τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για την άδεια προστασίας της μητρότητας, αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τις εργαζόμενες αναπληρώτριες μητέρες στην Εκπαίδευση. Σήμερα, εν έτει 2022, δεν αποδεχόμαστε τη λογική «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Επίδομα μητρότητας

Ο κ. Μηλαπίδης γνωστοποίησε ότι είναι θέμα ημερών η υπογραφή νέας υπουργικής που θα ρυθμίσει το θέμα των μισθωτών μητέρων εκτός ΕΦΚΑ, δηλαδή δημοσιογράφους, ΔΕΚΟ και τράπεζες που περιμένουν να πάρουν το 9μηνο αναδρομικά ενώ, αναφέρθηκε και στο επίδομα μητρότητας για τις αναπληρώτριες καθηγήτριες που ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας καθώς απασχολούνται στο Δημόσιο και αμείβονται  απ’ αυτό.

Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει την ασυμμετρία και εξετάζεται από τον Υπουργό Παιδείας και την Υπουργό Εργασίας η ρύθμιση του θέματος από το νέο έτος στο βαθμό που θα μπορεί να καλύψει και τις αναπληρώτριες.

Εδώ και τώρα πλήρης προστασία της μητρότητας για ΟΛΕΣ τις αναπληρώτριες

Ν. Μηλαπίδης για επίδομα μητρότητας: Θέμα ημερών νέα Υπουργική για μισθωτές μητέρες

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης καλεσμένος στο talk radio 98.9 με το Νίκο Παναγιωτόπουλο μίλησε για την απασχόληση συνταξιούχων, τη σύνταξη με οφειλές και το επίδομα μητρότητας.

Δημοφιλή!!  Ολοφάνερο το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν αναπληρωτές στα σχολεία στο πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς

Σύνταξη με οφειλές

Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε πως πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει τη για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να πάρουν τη σύνταξη τους με οφειλές έως 30.000 ευρώ, 10.000 για αγρότες αρκεί να πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις του ηλιακού ορίου στα 62 έτη, 20 χρόνια ασφάλισης και όριο καταθέσεων 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Στην περίπτωση αυτή παρακρατείται το 60% της σύνταξης μέχρι η οφειλή να πέσει στις 20.000 ευρώ.

Απασχόληση συνταξιούχων

Όπως τόνισε ο κ. Μηλαπίδης, τρεις μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου που δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργαστούν χωρίς καμία παρακράτηση στη σύνταξη τους με την επιβολή ενός 10% πόρου υπερ ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έχουν αυξηθεί από 35.000 σε σχεδόν 100.000. Το μέτρο δίνει κίνητρα απασχόλησης σε ανθρώπους οι οποίοι είναι σε ώριμη ηλικία και θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους, ταυτόχρονα φέρνει έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία κρατώντας σε παραγωγική διαδικασία ανθρώπους με περίσσια εμπειρία, ενώ χτυπά την αδήλωτη εργασία και την παραοικονομία.

Αναπληρώτριες διεκδικούν ίσα δικαιώματα μητρότητας: “Γιατί να είμαστε μητέρες 2 ταχυτήτων;” 

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα

Δημοφιλή!!  Έκδοση Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π. για τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης κατηγορίας Τ.Ε. και Δ.Ε.

https://soundcloud.com/user-665020045/n-04-06-26

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω