υπό καταρευση jpg

Σοβαρά κτηριακά προβλήματα σε σχολεία Νέας Ιωνίας και Αλιβερίου θέτουν σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικούς

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σοβαρά κτηριακά προβλήματα σε σχολεία Νέας Ιωνίας και Αλιβερίου θέτουν σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικούς

Αντιμετώπιση των Κτιριακών Προβλημάτων στα Σχολεία της Νέας Ιωνίας και του Αλιβερίου: Ανάγκη για Άμεση Δράση

  • Το 2ο και 13ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας στεγάζονται σε ακατάλληλο κτίριο, με ελλιπείς αίθουσες και παράρτημα 3 χιλιόμετρα μακριά.
  • Οι δημοτικές αρχές Ν. Ιωνίας δεν έχουν προβλέψει κατασκευή νέου νηπιαγωγείου ή διεκδίκηση κονδυλίων για απαλλοτριώσεις.
  • Σχολεία στο Αλιβέρι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα λόγω υποχρηματοδότησης και έλλειψης κεντρικού σχεδίου εκσυγχρονισμού.
  • Το Γυμνάσιο Αλιβερίου έχει πλημμύρες, σκουριά και ρηγματώσεις.
  • Το 2ο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Αλιβερίου στηρίζονται σε χορηγούς και γονείς για συντήρηση.
  • Το νηπιαγωγείο Καράβου στεγάζεται σε ακατάλληλο κτήριο χωρίς προαύλιο και με κίνδυνο για την ασφάλεια.
  • Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καράβου έχει μόνο μια κοινή τουαλέτα για τους δασκάλους και προβλήματα με τα λεβητοστάσια.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ – προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Εσωτερικών

Το 2ο και το 13ο Νηπιαγωγείο, που βρίσκονται στην οδό Αγίας Λαύρας της συνοικίας Νεάπολης Ν. Ιωνίας, στεγάζονται σε ένα πολύ ακατάλληλο κτίριο, με τα νήπια να στοιβάζονται για να χωρέσουν σε ελλιπείς αίθουσες, με αποτέλεσμα να λειτουργεί και παράρτημα τους στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας στην Αλσούπολη, 3 χιλιόμετρα μακριά, στο οποίο μεταφέρονται καθημερινά με μισθωμένο λεωφορείο.

Παρ’ όλο που η Προσχολική Αγωγή είναι απολύτως αναγκαία για τα νήπια και τις οικογένειες τους, η θεσμοθέτησή της δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε από την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίηση της με παιδαγωγικούς όρους και με τις αναγκαίες υποδομές, με αποτέλεσμα στον δήμο Ν. Ιωνίας να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγασης των προνηπίων και νηπίων.
Είναι προκλητικό ότι τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές της Ν. Ιωνίας όχι μόνο συναίνεσαν με τις πολιτικές των κυβερνήσεων, που μετακύλησαν αρμοδιότητες του κράτους προς τους δήμους και την ίδια στιγμή περικόπτουν την κρατική χρηματοδότηση, αλλά και συγκεκριμένα όσον αφορά την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση δεσμεύουν για διδασκαλία ακατάλληλες αίθουσες από τα Δημοτικά Σχολεία, βιβλιοθήκες ακόμη και τραπεζαρίες, εγκαθιστούν κοντέινερ σε προαύλιους χώρους (πχ 6ο Νηπιαγωγείο), μετακινούνται παιδιά σε άλλα σχολεία μακριά από τον τόπο διαμονής τους (πχ 2ο Νηπιαγωγείο) και άλλες παρόμοιες απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές πρακτικές.
Επιπλέον οι δημοτικές αρχές της Ν. Ιωνίας, σε συνέχεια η μία μετά την άλλη, όχι μόνο δεν έχουν προβλέψει την κατασκευή κανενός νέου νηπιαγωγείου αλλά και δεν έχουν καν διεκδικήσει από τις κυβερνήσεις κονδύλια για απαλλοτριώσεις οικοπέδων με σκοπό την ανέγερση νέων σχολείων. Αντιθέτως, είδαμε «μέσα σε μια νύχτα» δεκάδες εργοστάσια και ελεύθεροι χώροι της περιοχής να μετατρέπονται σε super-market μεγάλων αλυσίδων, να αποχαρακτηρίζονται από χώρους για ανέγερση σχολείων δεκάδες στρέμματα κ.α.
Η οργή και η αγανάκτηση των γονιών, των εκπαιδευτικών και όλου του λαού της Ν. Ιωνίας καθημερινά μεγαλώνει, καθώς βλέπει αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών της Ν. Ιωνίας να διαιωνίζεται και τα προβλήματα στις σχολικές και άλλες υποδομές, όπου καθημερινά φιλοξενούνται τα παιδιά του, όπως στο 2ο και το 13ο νηπιαγωγείο, να διογκώνονται.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν, ώστε να βρεθούν άμεσα οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές για την άμεση μετεγκατάσταση του 2ου και 13ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας.

Οι Βουλευτές

Συσσωρευμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες στο Αλιβέρι λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της έλλειψης κρατικού κεντρικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων. Προβλήματα που έχουν οξυνθεί με την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) και το πέρασμα της συντήρησης των σχολικών μονάδων στην ευθύνη των δήμων χωρίς την ανάλογη κρατική χρηματοδότηση.
Στο Γυμνάσιο Αλιβερίου αγανακτισμένοι γονείς και καθηγητές προσπαθούν ακόμα και με προσωπική εργασία να μπαλώσουν τα μεγάλα κτηριακά προβλήματα, καθώς αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία των καθηγητών και οι τουαλέτες πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, η σκουριά είναι εμφανής στις σωληνώσεις νερού, στα καλοριφέρ και τα κουφώματα, σε πολλά σημεία των τοίχων υπάρχουν ρηγματώσεις, ενώ τα σκουριασμένα σίδερα στις κολώνες έχουν έρθει στην επιφάνεια.
Στο 2ο ΓΕΛ και στο ΕΠΑΛ Αλιβερίου υπάρχουν επίσης κτηριακά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι διευθυντές να καταφεύγουν σε χορηγούς ή να βάζουν το χέρι στην τσέπη γονείς και εκπαιδευτικοί προκειμένου να συντηρηθούν τα σχολεία, να βαφτούν οι αίθουσες με προσωπική εργασία εκπαιδευτικών, ακόμα και μαθητών.
Το νηπιαγωγείο Καράβου στεγάζεται περισσότερο από 10 χρόνια σε ένα ακατάλληλο κτήριο χωρίς προαύλιο, χωρίς τουαλέτες για τους νηπιαγωγούς, με την έξοδο κινδύνου να οδηγεί στο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και τον καυστήρα κάτω από την αίθουσα διδασκαλίας. Η «λύση» που βρέθηκε από το Δήμο είναι η τοποθέτηση προκάτ αιθουσών, όμως ακόμα αναζητείται οικόπεδο.
Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο στον Κάραβο υπάρχει μόνο μια κοινή τουαλέτα για όλους τους δασκάλους, το πρόβλημα της δυσοσμίας στις τουαλέτες είναι έντονο, ενώ τα καζανάκια επισκευάστηκαν από τον Σύλλογο Γονέων. Ο προαύλιος χώρος χρειάζεται διαμόρφωση και τα λεβητοστάσια είναι παλιά και θέλουν αντικατάσταση, το ένα μάλιστα βρίσκεται ανάμεσα σε δυο αίθουσες, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση εμποδίζει και υποβαθμίζει το έργο των εκπαιδευτικών, υπονομεύει συνολικά την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θέτει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Μάλιστα, η κατάσταση των κτηρίων είναι τέτοια και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο βελτίωσης, ενώ στην ευρύτερη περιοχή εδώ και δυο χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκδηλώνεται σχετικά έντονη σεισμική δραστηριότητα.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή και λειτουργία των σχολικών μονάδων στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.
– Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα του Γυμνασίου, του 2ου ΓΕΛ, του ΕΠΑΛ και του 3ου Δημοτικού σχολείου Αλιβερίου.
– Να ανεγερθεί νέο κτήριο για το νηπιαγωγείο Καράβου.
– Να εκπονηθεί από εξειδικευμένο κρατικό κλιμάκιο αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος των σχολικών μονάδων του δήμου παίρνοντας υπόψη και την σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.

 

Οι Βουλευτές

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω