bc48a2ae c226 4e38 a2bc 5807e55604e6 jpg

Καμία ποινή ΔΕΝ μπορεί να επιβληθεί σε όποιον συμμετέχει στην Απεργία/Αποχή από την αξιολόγηση

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Είναι προφανές και αυταπόδεικτο ότι σε καμία περίπτωση ΚΑΜΙΑ απολύτως ποινή δεν μπορεί να επιβληθεί σε εκπαιδευτικό, (ακόμα και όταν αυτός υπηρετεί σε θέση διευθυντή) ο οποίος συμμετέχει στην απεργία αποχή από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης.

Δυστυχώς τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι ομοσπονδίες αναγκάζονται να το ξανα-ξεκαθαρίσουν σε ανακοινώσεις τους και αυτό καθώς παρατηρούνται περιστατικά κατά τα οποία διάφορα στελέχη χρησιμοποιούν ως φόβητρο τις δήθεν ποινές για να πείσουν εκπαιδευτικούς να υποκύψουν στην αξιολόγησή τους. Στην προσπάθεια αυτή για παραπλάνηση και τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών χρησιμοποιούν και την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ στην τρίτη σελίδα της οποίας αναγράφονται οι προβλεπόμενες ποινές τις οποίες δύναται να επιβάλει ένα πειθαρχικό όργανο σε περίπτωση που κάποιος παραλείψει κάποιο υπηρεσιακό καθήκον. Δηλαδή οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν σε κάποιον ο οποίος αδικαιολόγητα παραλείπει και δεν επιτελεί κάποιο υπηρεσιακό του καθήκον και για το λόγο αυτό έχει παραπεμφθεί σε πειθαρχικό. Φυσικά βέβαια αυτή η αναφορά είναι παντελώς άσχετη και αδιάφορη για την περίπτωση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία/αποχή των ομοσπονδιών. Κάθε εκπαιδευτικός που έχει υπογράψει Απεργία/Αποχή είναι ΑΠΕΡΓΟΣ. ΔΕΝ παραλείπει αδικαιολόγητα κάποιο υπηρεσιακό του καθήκον, αλλά συμμετέχει σε νόμιμη απεργία από αυτό. Επομένως είναι απόλυτα δικαιολογημένη η μη εκπλήρωση των συγκεκριμένων καθηκόντων και κανένας ΔΕΝ μπορεί να τον παραπέμψει σε κανένα πειθαρχικό, ούτε φυσικά να τον καταδικάσει και να του επιβάλει την οποιαδήποτε ποινή.

Δημοφιλή!!  Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί αποκλείονται από το διορισμό για 3 ημέρες

Όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα, παρόλα αυτά με την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης Α2(Αξιολόγηση από διευθυντές) υπήρξαν για άλλη μια φορά οι ίδιες παντελώς αβάσιμες απειλές και φοβέρες που “πετάγονται στον αέρα” στοχεύοντας τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν στο μυαλό τους ξεκάθαρη τη διαφορά της ΑΠΕΡΓΙΑΣ από την απλή ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ/ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ. Ένα στέλεχος λοιπόν το οποίο απευθυνόμενο σε εκπαιδευτικούς απειλεί με δήθεν ποινές(χρηματικές, υπηρεσιακής εξέλιξης κ.α.) για να τους πείσει να αξιολογηθούν, τότε απλώς χρησιμοποιεί χονδροειδή ΨΕΥΔΗ και είναι λογικό να καταγγέλλεται αμέσως στα τοπικά εκπαιδευτικά σωματεία. 

Κλείνοντας υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα από την ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών “ο Αριστοτέλης”:

Η Απεργία-Αποχή (στο εξής Α/Α) είναι νόμιμη απεργιακή μορφή πάλης. Η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη. (γνωμοδοτικό σημείωμα Τσίπρα)Αξιολόγηση 2024: Καλή Χρονιά με ανασκόπηση για το τι ισχύει και τι προβλέπεται

Όσοι συμμετέχουν στην Απεργία Αποχή δεν μπορούν να έχουν καμία ποινή γιατί δεν αξιολόγησαν. Τόσο από την ίδια τη συνταγματική αλλά και υπερνομοθετική αναγνώριση του δικαιώματος της απεργίας όσο και από την ρητή διατύπωση του άρθρου 46 του ν.3528/2007 προκύπτει με σαφήνεια, ότι η συμμετοχή σε απεργία, οποιασδήποτε μορφής, συνιστά δικαίωμα του εργαζομένου και προστατεύεται πλήρως από την έννομη τάξη. Έτσι, έχει κριθεί, ότι η συνδικαλιστική δραστηριότητα δεν μπορεί να αξιολογηθεί καθεαυτή αρνητικά για την εξέλιξη του υπαλλήλου, διότι συνιστά νόμιμη άσκηση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά το άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος και το άρθρο 30 του ν.1264/1982 (ΣτΕ 444/1996, 1907/2002). Ομοίως έχε κριθεί, ότι δεν μπορεί να επέρχεται οποιαδήποτε δυσμενής υπηρεσιακή συνέπεια εις βάρος υπαλλήλου, λόγω της συμμετοχής αυτού σε νομίμως προκηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση (ΔΕΑ 559/2020). Δείτε όλη την ανακοίνωση εδώ

Δημοφιλή!!  Αδιανόητο έγγραφο του Γεν.Γραμματέα απειλεί για χιλιοστή φορά Απεργούς εν μέσω καλοκαιριού

Πατώνει η αξιολόγηση – 10% συμμετοχή στην Αττική, η περιοχή με την μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφει ποσοστό μόλις 40%
Έλαβες mail για αξιολόγηση – ΌΛΑ όσα θέλεις να γνωρίζεις για να το τι πρέπει να κάνεις

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω