στοπ

Αξιολόγηση 2024: Καλή Χρονιά με ανασκόπηση για το τι ισχύει και τι προβλέπεται

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αξιολόγηση 2024: Καλή Χρονιά με επιθεωρητές μέσα στα σχολεία γίνεται; Δε γίνεται..

Αν ο Έλληνας εκπαιδευτικός σε μια στιγμή αναλογιστεί τη χρονιά που φεύγει θα του μείνει η διαρκής αίσθηση μιας στοχοποίησης που υπήρχε σχεδόν σε όλες από τις προηγούμενες 365 μέρες.

Μια αίσθηση του ότι όλα γίνονται πιο δυστοπικά. Η γραφειοκρατία αυξάνεται, οι μηνύσεις στα σχολεία εκτοξεύονται για ασήμαντον αφορμήν, οι συνάδελφοι χωρίστηκαν σε κριτές και κρινόμενους που φοβούνται αμφότεροι και συχνά τρώγονται μεταξύ τους, ενώ το υπουργείο κοροϊδεύει και εργαλειοποιεί για 14η συνεχή χρονιά τους νεοδιόριστους.

Οι γηραιότεροι λένε ότι τα πράγματα ήταν πάντα δύσκολα και ότι τα πράγματα τα κάνουμε εύκολα ή δύσκολα εμείς με τη στάση μας. Σε κάθε περίπτωση το 2024 θα είναι μια χρονιά τεράστιων προκλήσεων και για την εκπαίδευση. Η μεγαλύτερη πρόκληση όλων, θα είναι και φέτος η απόπειρα επαναφοράς από το μακρινό παρελθόν του θεσμού του επιθεωρητισμού.

Οι πρώτοι στόχοι λοιπόν στη διόπτρα του επιθεωρητισμού θα είναι και για το 2024, (ποιοι άλλοι;) οι νεοδιόριστοι. Με παραπλανητικές ανακρίβειες, εκβιασμούς και αχρείαστες υποσχέσεις(ο μύθος της μονιμοποίησης) θα γίνει και πάλι η προσπάθεια να πειστούν οι νέοι εκπαιδευτικοί να υποκύψουν και να δεχτούν τους επιθεωρητές στις τάξεις τους.

Οπότε επί ευκαιρίας της νέας χρονιάς, μαζεύουμε το υλικό από ανακοινώσεις της ομοσπονδίας, αλλά και εκπαιδευτικών σωματείων και σε μία σύνθεση συγκεντρώνουμε ότι ισχύει και ότι αναμένεται να συμβεί σχετικά με το θέμα. Φρεσκάρουμε τη μνήμη όλων λοιπόν και τη δική μας στα παρακάτω 11 σημεία:

  1. Όλοι οι νεοδιόριστοι είναι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους “παλαιο”διόριστους. Για αυτούς ισχύουν ακριβώς τα ίδια με ότι ισχύει για κάποιον που διορίστηκε πριν από πχ 30 έτη.
  2. Οι έννοιες “δόκιμος” και “μονιμοποίηση” είναι κενές περιεχομένου. ΔΕ σημαίνουν απολύτως τίποτα πλέον από τη στιγμή που έχει καταργηθεί οποιαδήποτε διαφοροποίηση υπήρχε μεταξύ δόκιμου και εκπαιδευτικού που έχει λάβει πράξη μονιμοποίησης.
  3. Η Απεργία/Αποχή από την ατομική αξιολόγηση που έχει κηρύξει η ΔΟΕ ισχύει κανονικότατα και με μια απλή υπογραφή και πρωτοκόλληση στο μητρώο του σχολείου ο νεοδιόριστος απεργεί από τη διαδικασία αυτή και δεν δέχεται τον επιθεωρητή του.
  4. Ο εκπαιδευτικός που υπογράφει Απεργία/Αποχή είναι Απεργός και φυσικά ως εκ τούτο κανένας δεν μπορεί να τον τιμωρήσει ή να τον παραπέμψει σε πειθαρχικό για την πράξη του αυτή.
  5. Κανένας δεν μπορεί να στερήσει μισθό, είτε κλιμάκιο, είτε οτιδήποτε άλλο από εκπαιδευτικό που συμμετέχει στην Απεργία/Αποχή.
  6. Οι ψευδο-απειλές στέρησης μισθού που εμφανίστηκαν σε παλαιότερη εγκύκλιο ήταν ουσιαστικά αναφορά των ποινών που προβλέπονται αν κάποιος καταδικαστεί από πειθαρχικό για αδικαιολόγητη παράλειψη εκπλήρωσης ενός καθήκοντος. Και μόνο η αναφορά αυτή ήταν εσκεμμένα παραπλανητική, καθώς όσοι ΔΕΝ δέχονται την ατομική αξιολόγηση δεν το κάνουν αδικαιολόγητα, ούτε προβαίνουν σε παράλειψη καθήκοντος ή απείθεια. Αντίθετα συμμετέχουν σε νόμιμη απεργία και φυσικά κανείς δεν μπορεί να τους παραπέμψει σε πειθαρχικό, πόσο μάλλον να τους καταδικάσει και να τους επιβάλλει και ποινές.
  7. Κανένας δεν ξεμπερδεύει υποτασσόμενος στην ατομική του αξιολόγηση. Αντίθετα μπλέκει δια βίου, αφενός επειδή δέχεται ότι η εργασία του θα εξαρτάται από την υποκειμενική γνώμη κάποιου αξιολογητή και αφετέρου επειδή η ατομική αξιολόγηση προβλέπεται να είναι ετήσια για τους νεοδιόριστους και κάθε 2 έτη για τους υπόλοιπους. Οπότε ακόμα και αν κάποιος αξιολογηθεί υποτίθεται θετικά φέτος, εννοείται ότι δε θα μονιμοποιηθεί μέχρι του χρόνου και του χρόνου θα πρέπει να κληθεί εκ νέου προς αξιολόγηση, όπως και θεωρητικά για μια ολόκληρη ζωή.
  8. Δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί αξιολογητές, δεν έχει σημασία ποιος έχει τύχει στον καθένα. Όλοι οι αξιολογητές θα αντικατασταθούν αργά ή γρήγορα από τους επόμενους και κανένας δε θα βρίσκει στο δρόμο του μόνο καλούς.
  9. Είναι άχρηστο το να τάξει ή και να βάλει άριστο βαθμό ένας αξιολογητής, καθώς αυτός θα ισχύει απλά μέχρι τον επόμενο για 1-2 έτη, ενώ επίσης οι καλοσύνες τέτοιου είδους είναι πρόσκαιρες και ανούσιες. Αν περάσει η αξιολόγηση και κανονικοποιηθεί η εφαρμογή της θα τελειώσουν και τα καλοπιάσματα αυτά και τότε ο αξιολογητής μάλλον δε θα μοιάζει και τόσο καλός.
  10. Περιπτώσεις απειλών πρέπει να καταγγέλλονται αμέσως στα τοπικά εκπαιδευτικά σωματεία.
  11. Φυσικά ο καθένας έχει δικαίωμα να μην απεργήσει και να δεχθεί να αξιολογηθεί. Είτε να ακολουθήσει την ομόφωνη απόφαση του εκπαιδευτικού κλάδου, είτε να ακολουθήσει τη διοίκηση. Βέβαια όπως προκύπτει από τα παραπάνω δεν έχει κανείς κυριολεκτικά απολύτως κανένα λόγο και κανένα επιχείρημα που να στέκει, ώστε να μην ακολουθήσει την πλειοψηφία που αντιστέκεται.
Δημοφιλή!!  Διαδικασία Ρύθμισης Λειτουργικών Υπεράριθμων Εκπαιδευτικών και Κριτήρια Καθορισμού

Έλαβες mail για αξιολόγηση – ΌΛΑ όσα θέλεις να γνωρίζεις για να το τι πρέπει να κάνεις

Σύμβουλος αξιολόγησε εκπαιδευτικό ολοήμερου σε διδασκαλία σε ένα τυχαίο πρωινό τμήμα – Σχολίασε και την κανονική δασκάλα της τάξης

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω