crowd sourcing gbfda82e00 1280

Συνεχίζονται τα κενά στα σχολεία – Το ΥΠΑΙΘΑ “κάνει τα στραβά ματιά” | Επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Συνεχίζονται τα κενά στα σχολεία – Το ΥΠΑΙΘΑ “κάνει τα στραβά ματιά” | Επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου

Επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου που έχει ήδη απευθύνει στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β Αθήνας και σε πληθώρα άλλων φορέων που αναφέρονται.

Ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου συντάσσουμε αυτή την επιστολή με σκοπό την γνωστοποίηση της τρέχουσας κατάστασης στο σχολείο μας σε όλους τους ενδιαφερόμενους, τη διευρεύνηση του ζητήματος και την διεκδίκηση των βέλτιστων συνθηκών εκπαίδευσης για τα παιδιά μας. Ένας Οδηγός για | Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής υγείας!!

Στο 5ο Δημοτικό Χαλανδρίου, σχολείο μεγάλης δυναμικότητας με 14 τμήματα και ολοήμερο, όπου από την αρχή της σχολικής χρονιάς υπήρχε εκπαιδευτικό κενό ειδικότητας φυσικής αγωγής, τοποθετήθηκε εκπαιδευτικός γενικής εκπαίδευσης, προς κάλυψη των ωρών της γυμναστικής που αφορούν τα μισά περίπου παιδιά του σχολείου.

Η τοποθέτηση έγινε με βάση μια αναχρονιστική διάταξη που προβλέπει ότι «Η διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής, της Φυσικής Αγωγής, των ΤΠΕ και της Ξένης Γλώσσας στο ωρολόγιο πρόγραμμα ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης του προγράμματος από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, η διδασκαλία των 4 γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής και της Φυσικής Αγωγής δύναται να ανατεθεί σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70». (ΠΔ 79/2017, ΠΔ 4823/2021) Αυτό συνεπάγεται ότι αν κριθεί από την αρμόδια υπηρεσία, λόγω αδυναμίας ή μη επιθυμίας διορισμού αναπληρωτών ή μόνιμων εκπαιδευτικών, δίνεται η δυνατότητα σε δασκάλους της γενικής εκπαίδευσης να διδάξουν στους μαθητές μαθήματα που κανονικά διδάσκονται από απόφοιτους πανεπιστημιακών τμημάτων ύστερα από πολυετή και εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Δημοφιλή!!  Καταγγελία για σεξιστικές απειλές και σωματική βία από αστυνομικούς σε μαθητή - "Φορτώνουν" ψευδείς κατηγορίες για να τον τρομοκρατήσουν

Η σημασία των μαθημάτων ειδικοτήτων είναι αδιαμφισβήτητη και σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2007), οι Καλλιτεχνικές Σπουδές, η Φυσική Αγωγή και η Μουσική Παιδεία θα πρέπει να αποτελούν υποχρεωτική συνιστώσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις σχολικές βαθμίδες και τα σχετικά μαθήματα οφείλουν να προσφέρονται σε όλες τις ηλικίες.

Συγκεκριμένα η Φυσική Αγωγή είναι πολύτιμη, ιδιαίτερα στις μέρες μας που το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας ολοένα διευρύνεται. Οι οικογένειες του σχολείου εκτιμούν ιδιαίτερα την αξία των μαθημάτων αυτών και αυτό φαίνεται πρωτίστως από το γεγονός ότι δαπανούν μεγάλο μέρος του οικογενειακού τους προϋπολογισμού για συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικούς συλλόγους και ωδεία.

Με τη χρήση των «βολικών» για κάποιους αυτών διατάξεων υποβαθμίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας και ακυρώνεται κάθε αναβάθμιση και πρόοδος που έχει γίνει στο δημόσιο σχολείο τις τελευταίες δεκαετίες.

Με τέτοιες αποφάσεις τα παιδιά μας καταδικάζονται αυτοστιγμής να απολαμβάνουν την εκπαίδευση της δεκαετίας του 1980. Γνωρίζουμε όλοι ότι Mουσική δεν σημαίνει “άκου το cd και ζωγράφισε κάτι”, Φυσική Αγωγή δεν σημαίνει “πάρτε μία μπάλα και παίξτε”, Εικαστικά δεν σημαίνει “χρωματίστε τη φωτοτυπία”, Θεατρική Αγωγή δεν σημαίνει “δείτε αυτό το βίντεο στον υπολογιστή”. Επίσης στο δημόσιο σχολείο που έχει χρέος να προσφέρει ίσες ευκαιρίες στην μόρφωση, οι μισοί περίπου μαθητές υστερούν έναντι των υπολοίπων, καθώς καλούνται να κάνουν το μάθημα της γυμναστικής με εκπαιδευτικό γενικής εκπαίδευσης και όχι με ειδικευμένο καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Σε εμάς, τους άμεσα ενδιαφερόμενους γονείς, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί εκπαιδευτικός ειδικότητας για την κάλυψη των ωρών του σχολείου μας. Νέα Έκθεση ΟΗΕ / Στερεότυπα “ριζωμένα” στην κοινωνία για τη βία κατά των γυναικών!!

Δημοφιλή!!  Πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ - Εντός της εβδομάδας αναμένεται η έναρξη των αιτήσεων / αιτήσεις με βάση το ΑΦΜ του δικαιούχου

Σημειώνουμε ότι το σχολείο μας υπάγεται στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας, δεν βρίσκεται σε κάποιο ακριτικό νησί ούτε σε παραμεθόριο ή δυσπρόσιτη περιοχή.

Παράλληλα, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Διεύθυνση του Σχολείου και πιστεύουμε ότι αξιοποιεί στο έπακρο όλα τα μέσα που διαθέτει προς το συμφέρον των μαθητών.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών δεν πρέπει να γίνεται διεκπεραιωτικά, τηρώντας μόνο το «γράμμα» του νομοθέτη, αλλά οφείλει να έχει γνώμονα την βέλτιστη ποιότητα εκπαίδευσης των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη και το «πνεύμα» του νομοθέτη, που θέτει ως προϋπόθεση να μην υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης εκπαιδευτικού ειδικότητας.

Καλούμε την Διεύθυνση Π.Ε. να μας γνωρίσει τις συνθήκες λήψης αυτής της απόφασης καθώς και αν έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια εύρεσης εκπαιδευτικού ειδικότητας φυσικής αγωγής για το σχολείο μας.

Καλούμε παράλληλα όλους τους σχετικούς φορείς όπου κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, να πάρουν θέση επί του ζητήματος και να μας βοηθήσουν ουσιαστικά να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Συμβουλές SaferInternet4Kids / Επικίνδυνες διαδικτυακές φιλίες!

Με εκτίμηση,

Αποστολή/ Κοινοποίηση:
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β Αθήνας/ Εκπαιδευτικά Θέματα
([email protected])
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής
([email protected])
Δ/ντής 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου [email protected]
Σύλλογος Διδασκόντων 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου
Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.) [email protected]
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ο Περικλής [email protected]
Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Κ.Π.Ε.) [email protected]
Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Χαλανδρίου [email protected]
Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλανδρίου
[email protected]
Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου [email protected]

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω