boy in space post img

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης για το 23-24

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης για το τρέχον σχολικό έτος

Σας ενημερώνουμε ότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), οργανώνει στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, σε τακτική βάση, τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

  1. Μια μέρα στους μύλους
  2. Ας το πάρει το ποτάμι
  1. Θάρρος ή αλήθεια
  2. Ζώα και φυτά… αλλιώς!
  3. Παίζοντας… τότε και τώρα
  4. Το χαρτί αλλιώς

Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί από την Υπηρεσία Μουσείων του ΠΙΟΠ, είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Α.Π. Υ.ΠΑΙ.Θ.  Φ5/125813/Δ1/13.10.2022, 126013/ΓΔ4/13.10.2022, 126035/ΓΔ4/13.10.2022) και υλοποιούνται από το προσωπικό του Μουσείου.

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα υλικά είναι δωρεάν.

Για περαιτέρω πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 27950 31630. Κατόπιν, το σχολείο απευθύνει γραπτή αίτηση προς το Ίδρυμα ([email protected]).

Αργίες, Γιορτές & Διακοπές από 01/09/23 έως 30/06/24!

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης | Εκπαιδευτικά Προγράμματα

  1. Μια μέρα στους μύλους

Απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού

Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τους χώρους του μουσείου και αναπαριστάνουν παίζοντας καθημερινές σκηνές από τη ζωή σ’ ένα νερόμυλο. Δημιουργικές δράσεις που βασίζονται στη θεατρική τέχνη, τα εικαστικά και το ίδιο το σώμα των παιδιών ως εργαλείο φαντασίας και γνώσης γίνονται οδηγοί και φωτίζουν σκηνές μιας άλλης εποχής στον μύλο.

Στόχος: εξοικείωση με το χώρο και τα εκθέματα του Μουσείου, ευαισθητοποίηση, ψυχαγωγία.

Σύνδεση με Α.Π. Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Αισθητική Αγωγή (καλλιτεχνικά), Μελέτη Περιβάλλοντος, Γλώσσα, Ιστορία

Προεργασία στο σχολείο: Κατόπιν αίτησης, αποστέλλεται δωρεάν ο εκπαιδευτικός φάκελος «Με τη δύναμη του νερού».

Διάρκεια: 1 ½ ώρα

  1. Ας το πάρει το ποτάμι!

Απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού

Σύντομη περιγραφή: Μέσα από εικαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες βασισμένες στην περιήγησή στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, στην εξοικείωση με τα επαγγέλματα του παρελθόντος καθώς και τη διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα παιδιά αποκτούν «πρόσβαση» στο μουσείο και τις συλλογές του όχι μόνο όσον αφορά την υλική, αλλά και την κοινωνική, συναισθηματική, εκπαιδευτική διάστασή του.

Στόχος: εξοικείωση με το χώρο και τα εκθέματα του Μουσείου, ανάπτυξη κριτικής σκέψης και έκφρασης. Ευαισθητοποίηση για οικολογική στάση και συνείδηση, διεύρυνση γνωσιακών οριζόντων, ενθάρρυνση ανάπτυξης πνεύματος συνεργασίας.

Σύνδεση με Α.Π. Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Αισθητική Αγωγή (καλλιτεχνικά), Μελέτη Περιβάλλοντος, Γλώσσα, Ιστορία, Φυσική, Μαθηματικά, Τεχνολογία

Προεργασία στο σχολείο: Κατόπιν αίτησης, αποστέλλεται δωρεάν ο εκπαιδευτικός φάκελος «Με τη δύναμη του νερού».

Διάρκεια: 1 ½ ώρα

  1. Θάρρος ή αλήθεια

Απευθύνεται σε μαθητές Δ΄-Στ΄ δημοτικού

Σύντομη περιγραφή: Επιτραπέζιο ή επιδαπέδιο παιχνίδι, που περιλαμβάνει δύο κατηγορίες καρτών: α) ερωτήσεις γνώσεων, β) ενέργειες (δραματοποίηση, κατασκευές) και γίνεται αφορμή γνωριμίας των μαθητών με τους χώρους του Μουσείου και με τα εκθέματα. Οι μαθητές μέσα από την παρατήρηση, τη γνώση και τη συνεργασία προσεγγίζουν τη φιλοσοφία του μουσειακού χώρου και ενεργοποιούνται παίζοντας μέσα από τη δημιουργική επαφή τους με τα εκθέματα.

Στόχος του προγράμματος: Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να αφομοιώσουν μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που συνδέονται με τη σχολική τους ύλη (θεωρητικά, τεχνολογικά μαθήματα) τις πληροφορίες που δέχθηκαν και να αναπτύξουν τη κριτική σκέψη και έκφραση.

Σύνδεση με Α.Π. Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Αισθητική Αγωγή (καλλιτεχνικά), Μελέτη Περιβάλλοντος, Γλώσσα, Ιστορία, Φυσική, Τεχνολογία

Διάρκεια: 1 ½ ώρα

  1. Ζώα και φυτά…αλλιώς!

Απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (νηπιαγωγείο-Γ΄ δημοτικού).

Σύντομη περιγραφή: Τα βιβλία των εκδόσεων του ΠΙΟΠ γίνονται το όχημα για να ανακαλύψουμε την πλούσια πανίδα (τα πουλιά, τα θηλαστικά, τα ερπετά και τα αμφίβια) που ζουν στην περιοχή της Στυμφαλίας. Τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες και δημιουργούν ένα «πανό» με τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, γνωρίζοντας τα βασικά και τα συμπληρωματικά χρώματα και ζωγραφίζοντας χωρίς πινέλα, χρησιμοποιώντας μόνο χρώμα και τα δάχτυλά τους!

Στόχος: Στόχοι προσχολικής εκπαίδευσης (γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, καλλιτεχνική εκπαίδευση)

Σύνδεση με στόχους προσχολικής εκπαίδευσης (γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, καλλιτεχνική εκπαίδευση)

Προεργασία στο σχολείο: Κατόπιν αίτησης, αποστέλλονται δωρεάν τα βιβλία των Φίλιππου Κατσιγιάννη – Andrea Bonetti, Φυτά της περιοχής Στυμφαλίας, Πουλιά της περιοχής Στυμφαλίας, Θηλαστικά της περιοχής Στυμφαλίας, Ερπετά και αμφίβια της περιοχής Στυμφαλίας των εκδόσεων του ΠΙΟΠ για την προετοιμασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

Διάρκεια: 1 ½ ώρα

  1. Παίζοντας… τότε και τώρα

Απευθύνεται σε μαθητές Δ΄-Στ΄ δημοτικού

Σύντομη περιγραφή: Την ανάγνωση αποσπασμάτων της ιστορίας του Χρ. Μπουλώτη, Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό, ακολουθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρωμένο στη συγκριτική παρουσίαση αρχαίων και σύγχρονων παιχνιδιών, μέσω προβολής αντίστοιχου οπτικού υλικού και συζήτησης με τους μαθητές. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την κατασκευή πήλινων παιχνιδιών από τα παιδιά.

Στόχος: Η γνωριμία με τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην Κλασική Εποχή, σε συνδυασμό με την εξοικείωση με το χρονικό πλαίσιο και το πολιτισμικό περιβάλλον της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ.

Σύνδεση με Α.Π. Ιστορία Δ΄ δημοτικού

Προεργασία στο σχολείο: Κατόπιν αίτησης, αποστέλλεται δωρεάν το βιβλίο του Χρ. Μπουλώτη, Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του ΠΙΟΠ, για την προετοιμασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

Διάρκεια: 1 ½ ώρα

  1. Το χαρτί αλλιώς

Απευθύνεται σε μαθητές Ε΄-Στ΄ δημοτικού

Σύντομη περιγραφή: Με διαδραστικές ασκήσεις και παιχνίδια, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την έννοια του χαρτιού και με την ιστορικότητά του. Θα φτιάξουν το δικό τους χειροποίητο χαρτί, επαναχρησιμοποιώντας έγγραφα που έχουν καταστραφεί και βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την ανακύκλωση.

Στόχος: Η εξοικείωση των μαθητών με την έννοια και τις χρήσεις του χαρτιού.

Σύνδεση με Α.Π. Ιστορία, Εικαστικά, Μελέτη περιβάλλοντος, Αισθητική Αγωγή

Διάρκεια: 1 ½ ώρα

Ημερομηνία: ………………….

Προς το

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Αγγέλου Γέροντα 6, 105 58 Αθήνα

piop@piraeusbank.gr

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Με το παρόν αιτούμαστε την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος:

…………………………………………………………………………………………………..

κατά την επίσκεψή μας – στο Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ

Μουσείο ……………………………………………..

-στο Κτήριο ΠΙΟΠ Ταύρου

την ………………………………./……/…… και ώρα …………

Συνολικά, θα επισκεφθούμε το ΠΙΟΠ …… μαθητές και …… συνοδοί και εκπαιδευτικοί.

Επίσης, θα θέλαμε να αποσταλεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία) για την προετοιμασία των μαθητών στο σχολείο μας:

Διεύθυνση: ……………………………………………………………………………………….

Υπόψη κ. ……………………………….τηλ.: ……………………… email: ………………….…

(Αριθμός Πρωτοκόλλου Σχολείου, σφραγίδα και υπογραφή)

ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ………………………………….

………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω