pexels jeff stapleton 4220084 scaled

Πιερακάκης για αποτύπωση κενών & προσλήψεις αναπληρωτών / Επεξεργάζονται νέο πρόγραμμα “κόφτη κενών” στο ΥΠΑΙΘΑ!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πιερακάκης για αποτύπωση κενών και προσλήψεις αναπληρωτών / Η αποτύπωση των κενών γίνεται με μη βέλτιστο τρόπο – Σκέφτονται νέο πρόγραμμα “κόφτη” στο ΥΠΑΙΘΑ!

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή“, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερακάκης, αναφέρθηκε στην αποτύπωση των κενών και στις προσλήψεις αναπληρωτών, οι οποίες αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο κ. Πιερακάκης τόνισε ότι η αποτύπωση των κενών γίνεται με μη βέλτιστο τρόπο, γεγονός που οδηγεί σε καθυστερήσεις στις προσλήψεις αναπληρωτών. Η αποτύπωση των κενών γίνεται από τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι δηλώνουν τα κενά στο σύστημα myschool. Στη συνέχεια, η αποτύπωση αξιολογείται από τις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Πιερακάκης ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα για την αποτύπωση των κενών, το οποίο θα είναι πιο αυτόματο και θα βασίζεται σε δεδομένα από το myschool. Με το νέο πρόγραμμα, η αποτύπωση των κενών θα γίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτόματα, με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας. Προσλήφθηκες αναπληρώτρια/ής; Περιμένεις πρόσληψη; Μάθε τα δικαιώματά σου!

Ακολουθεί σημείο της συνέντευξης

Αύριο ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Υπάρχει πρόβλεψη για τον αριθμό των αναπληρωτών που θα χρειαστούν; Το ΚΚΕ αναφέρει ότι προσλήφθηκαν 28.353 αναπληρωτές, 3.500 λιγότεροι από πέρυσι, τη στιγμή που τα καταγεγραμμένα κενά με βάση τα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είναι πάνω από 47.000.

Δημοφιλή!!  Δυνατότητα κατάταξης αποφοίτων των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Ανάπτυξης σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με κύριο αντικείμενο τις τουριστικές σπουδές

– Υπάρχει εσωτερική εκτίμηση στο υπουργείο αλλά όχι τελική πρόβλεψη για τον συνολικό αριθμό των αναπληρωτών που θα χρειαστούν φέτος. Αυτό επηρεάζεται και από το γεγονός ότι οι εγγραφές στα Επαγγελματικά Λύκεια γίνονται αργότερα από τα σχολεία Γενικής Παιδείας.

– Aκουσα αναπληρωτές να διαμαρτύρονται ότι τους ανακοινώθηκε η πρόσληψη πολύ αργά, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται να φύγουν από τον τόπο καταγωγής τους και να βρουν σπίτι σε απομακρυσμένες περιοχές. Και έχουν δίκαιο. Είναι πρόβλημα που επαναλαμβάνεται ετησίως.

– Η ανακοίνωση των ονομάτων των αναπληρωτών κοντά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς οφείλεται σε συνδυασμό λόγων. Η αποτύπωση των κενών γίνεται με μη βέλτιστο τρόπο. Οι διευθυντές των σχολείων τα δηλώνουν στο σύστημα, και έπειτα αυτά αξιολογούνται από την τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Περιφερειακή Διεύθυνση και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Αυτό απαιτεί υπερπροσπάθεια από τα στελέχη της εκπαίδευσης κάθε χρόνο. Θα αναπτύξουμε ένα νέο πρόγραμμα όπου θα αποτυπώνονται οι διδάσκοντες σε κάθε σχολείο και το μαθητικό του δυναμικό, ώστε η οριοθέτηση των κενών να γίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτόματα με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας. Και εάν κάποιος ζητάει να αποκλίνει θα πρέπει να το καταθέσει τεκμηριωμένα. Ο,τι δεν μπορούμε να μετρήσουμε λεπτομερειακά, δεν μπορούμε να το διοικήσουμε όπως θα επιθυμούσαμε ή να το μεταρρυθμίσουμε. Το myschool έχει σε ένα βαθμό την αποτύπωση, αλλά χρειάζεται κάτι πιο ενδελεχές.

Δημοφιλή!!  Πίνακες δεκτών - μη δεκτών υποψηφίων εκπαιδευτικών για πλήρωση θέσεων θητείας σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία

– Θα είναι όλοι στη θέση τους αύριο στα σχολεία;

– Εκτός από τις κενές θέσεις, για την κάλυψη των οποίων έγιναν διορισμοί και έχει ξεκινήσει η διαδικασία των προσλήψεων αναπληρωτών, τα βιβλία είναι στα σχολεία. Επίσης, το 20% των διαδραστικών πινάκων έχει εγκατασταθεί στα σχολεία. Στο επόμενο τρίμηνο θα σταλούν κατά προτεραιότητα διαδραστικοί πίνακες σε σχολεία περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς και δύσβατων και απομακρυσμένων περιοχών. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 οι πίνακες θα είναι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των διαδραστικών πινάκων είναι 36.264. Οι διαδραστικοί πίνακες θα συνδεθούν με τα προγράμματα σπουδών και θα σχεδιαστεί οριζόντια παρέμβαση που αφορά την ενίσχυση των τεχνών στο πλαίσιο της διδασκαλίας. Τέλος, θα εγκριθεί ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνεργασία με το ΤΕΕ, που κάνει σχετικούς ελέγχους στα σχολικά κτίρια, θα κάνουμε παρεμβάσεις, για παράδειγμα για την αντισεισμική προστασία τους και την ενεργειακή κατανάλωση. Χρειάζεται παρέμβαση εθνικής κλίμακας στα σχολικά κτίρια και παρότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας αλλά των δήμων, θα λάβουμε σχετική πρωτοβουλία για άμεσες ενέργειες.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω