Διαδικτυακός εκφοβισμός Ιδιωτικότητά

UNESCO / Διαδικτυακός εκφοβισμός – Ιδιωτικότητά – Η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία: Προκλήσεις και ευκαιρίες

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η UNESCO κάλεσε τα σχολεία σε όλο τον κόσμο να απαγορεύσουν τα κινητά τηλέφωνα, υποστηρίζοντας ότι η χρήση τους μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των μαθητών και να οδηγήσει σε διαδικτυακό εκφοβισμό.

Η έκθεση της UNESCO, με τίτλο “Η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία: Προκλήσεις και ευκαιρίες”, διαπίστωσε ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Το 2019, το 75% των μαθητών σε όλο τον κόσμο είχαν κινητό τηλέφωνο, ενώ το 45% είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κινητό τους τηλέφωνο.

Ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για παιδιά με αναπηρία

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις. Από τη θετική πλευρά, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, για τη συνεργασία με άλλους μαθητές και για την επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, η έκθεση διαπίστωσε ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί επίσης να αποσπάσει την προσοχή των μαθητών, να οδηγήσει σε διαδικτυακό εκφοβισμό και να διακυβεύσει την ιδιωτικότητά τους.

Η UNESCO συνέστησε στα σχολεία να απαγορεύσουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συγκέντρωσης των μαθητών, στη μείωση του διαδικτυακού εκφοβισμού και στην προστασία της ιδιωτικότητάς τους.

Δημοφιλή!!  Απόλυση εκπαιδευτικού μετά από οικογενειακή τραγωδία προκαλεί οργή - Επίδειξη αναισθησίας από τα Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη

Η έκθεση της UNESCO έχει λάβει θετικές και αρνητικές αντιδράσεις. Ορισμένοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων είναι μια υπερβολική αντίδραση και ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν την ελευθερία να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα όπως θέλουν. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός θετικού και ασφαλούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Η απόφαση για το αν θα απαγορευτεί ή όχι η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβουν οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι μαθητές σε συνεργασία. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση και η καλύτερη λύση μπορεί να διαφέρει από σχολείο σε σχολείο.

  • Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία μάθησης, παρέχοντας πρόσβαση σε εκπαιδευτικές εφαρμογές και πόρους.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επικοινωνήσουν με τους γονείς ή τις αρχές.
  • Αποτελεί προετοιμασία για την ψηφιακή εποχή, διδάσκοντας τους μαθητές να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα.
  • Η απόφαση για το αν πρέπει να απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συγκεκριμένες περιστάσεις και ανάγκες της κάθε χώρας και σχολείου.
  • Οι εκπαιδευτικές αρχές, οι γονείς και οι μαθητές πρέπει να συμμετέχουν στη συζήτηση και να λάβουν υπόψη τις παραπάνω πτυχές πριν ληφθεί μια απόφαση.

Η παιδαγωγική μέθοδος του Φρενέ | Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται \ Πρόταση Ταινίας!

Δημοφιλή!!  Πρόγραμμα υπολογισμού μορίων και προυπηρεσίας αναπληρωτών/τριών: Νέα έκδοση!

Βοηθώντας το παιδί να χρησιμοποιεί υπεύθυνα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω