ΛΑΜΠΑ

ΗΠΑ: Επικράτηση της έκτακτης και μη μόνιμης απασχόλησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Σχεδόν 70% των καθηγητών είναι προσωρινοί

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αμερικανικά Πανεπιστήμια: Επικράτηση της έκτακτης και μη μόνιμης απασχόλησης των εκπαιδευτικών

Στοιχεία και ανάλυση από τη δημοσίευση του Δημήτρη Αναστασίου:
μελετη
Η American Association of University Professors (AAUP) συνοψίζει τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Στατιστικών (NCES) σχετικά με τον τύπο των διορισμών καθηγητών και ακαδημαϊκού προσωπικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των ΗΠΑ από το φθινόπωρο του 1987, έως το φθινόπωρο του 2021.
H AAUP αναγνωρίζει τρεις τύπους διορισμών καθηγητών πλήρους απασχόλησης: (α) μόνιμη (με συνεχόμενη μονιμότητα), (β) σε τροχιά μονιμότητας (με δοκιμαστική περίοδο), συνήθως επίκουροι καθηγητές και (γ) μη μόνιμοι συμβασιούχοι τύπου 407, που θα έπρεπε να περιορίζονται σε επισκέπτες ή προσωρινές αντικαταστάσεις λόγω αδειών κλπ.
Ωστόσο, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ βασίζονται όλο και περισσότερο σε μέλη ΔΕΠ που έχουν έκτακτους διορισμούς που δεν είναι επιλέξιμοι για μονιμότητα, συμπεριλαμβανομένων διορισμών με δυνατότητα ανανέωσης συμβάσεων (συνήθως πλήρους απασχόλησης εκτός μονιμότητας) και πρόσθετων (συνήθως μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου). Ηλεκτρονική έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και τίτλων σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Ευρήματα
1. Το ακαδημαϊκό εργατικό δυναμικό των Η.Π.Α. έχει μετατοπιστεί από σχολές πλήρους απασχόλησης ή διδακτικού προσωπικού με τροχιά μονιμότητας σε έκτακτη απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων μελών ΔΕΠ  πλήρους απασχόλησης χωρίς μονιμότητα, πλήρους απασχόλησης χωρίς σύστημα μονιμότητας και μελών ΔΕΠ μερικής απασχόλησης.
2. Πάνω από τα 2/3 (68% = 48%+11%+7%) των μελών ΔΕΠ στα κολέγια και τα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. είχαν έκτακτο ακαδημαϊκό προσωπικό το φθινόπωρο του 2021, σε σύγκριση με περίπου 47% το φθινόπωρο του 1987 (βλ. γκρίζα + πορτοκαλί γραμμές).
2. Σχεδόν οι μισοί (48%) των μελών ΔΕΠ σε κολέγια και πανεπιστήμια των ΗΠΑ εργάζονταν με μερική απασχόληση το φθινόπωρο του 2021, σε σύγκριση με περίπου 33% το 1987.
3. Περίπου το 24% των μελών ΔΕΠ στα κολέγια και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ είχαν μόνιμο διορισμό πλήρους απασχόλησης το φθινόπωρο του 2021, σε σύγκριση με περίπου 39% το φθινόπωρο του 1987.
4. Η διαχρονική τάση: Η αντιστροφή στην αναλογία μόνιμων καθηγητών και μερικής απασχόλησης ακαδημαϊκού προσωπικού άλλαξε μέσα σε 13 χρόνια 1987-2000, τα χρόνια του ανεξέλεγκτου νεοφιλελευθερισμού (προεδρίες Ρέηγκαν-πατήρ Μπους-Κλίντον). Έκτοτε παραμένει περίπου σταθερή αν και διαφαίνεται μια άνοδο στα tenure-tracκ faculty (συνήθως επίκουροι καθηγητές σε τροχιά μονιμότητας) σε σχέση με τους tenured professors (συνήθως καθηγητές και αναπλ. καθηγητές)
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω