20230703 143816 1 scaled

Γραπτός ΑΣΕΠ και τρίχες κατσαρές

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μακάρι να μπορούσαμε απλώς να καθησυχάσουμε τον κόσμο που εδώ και δύο μέρες είναι κατατρομαγμένος, διαβάζοντας γνωστό δημοσίευμα περί σχεδίων επαναφοράς γραπτού ΑΣΕΠ για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Τουλάχιστον το e-wall μπορεί να ξεφύγει από το politically correct και θα μιλήσει έξω από τα δόντια.

Στο ερώτημα εάν θέλουν να θεσμοθετήσουν γραπτό ΑΣΕΠ. Φυσικά και θέλουν. Το ήθελαν από πάντα, πριν καλά καλά γεννηθούν πολλοί σημερινοί συνάδελφοι και το πρωτοείπαν 26 χρόνια πριν(!) το καλοκαίρι του 1997. Δείτε το ανατριχιαστικό στιγμιότυπο στο 5.35 του βίντεο και γιατί όχι όλο το βίντεο:

Εκπαιδευτική Λέσχη: Κάτσε καλά γεράσαμε.

Ποιοι το ήθελαν όμως, μα φυσικά οι πολιτικοί πατέρες του σημερινού υπουργού παιδείας, η κυβέρνηση Σημίτη, ο υπουργός Γ. Αρσένης. Μα φυσικά όχι μόνο αυτοί και ούτε είναι θέμα προσώπων, ο πολιτικός χώρος του νεοφιλελευθερισμού, της δεξιάς και της ΝΔ επίσης το πιστεύει “ψυχή τε και σώματι”, είναι βασικός πυλώνας όλης της κοσμοθεωρίας του σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική.

Γιατί το θέλουν;

Γιατί είναι ζωτικής σημασίας συστατικό στην εκπαίδευση που ονειρεύονται. Ο εκπαιδευτικός νεοφιλελευθερισμός θέλει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Θέλει επιθεωρητές να σουλατσάρουν στα σχολεία και να έχουν στο χέρι τον απλό δάσκαλο, θέλει διευθυντές-αφεντικά που να αποφασίζουν για τα πάντα, κάτω από τη σιδηρά ηγεσία του υπουργείου. Θέλει κατηγοριοποίηση σχολείων, χωρισμό σε κακά ή καλά, μετά ελεύθερη επιλογή σχολείου και μετά θα σου πουν ότι επειδή το “καλό” σχολείο έχει 1000 παραπάνω αιτήσεις και το “κακό” δεν έχει ζήτηση, θα κλείσουμε το “κακό” και δίπλα στο “καλό” θα ανοίξει ένα chapter school ή ένα ημι-ιδιωτικό και πριν το καταλάβεις τα σχολεία θα έχουν περάσει στους δήμους και στους ιδιώτες. Με δύο προτάσεις λοιπόν σας λέμε το μεγάλο τους όνειρο(μη πω ονείρωξη και θίξουμε πάλι κάποιους). Σε όλο αυτό το “όραμα” λοιπόν, δεν μπορεί οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών να είναι σίγουρες, σταθερές και να οδηγούν σε μόνιμο διορισμό με την πάροδο των ετών. Πρέπει η τράπουλα να ξαναμοιράζεται κάθε τρεις και λίγο, μια να δουλεύεις και μία να μένεις άνεργος. Πρέπει η επόμενη γενιά εκπαιδευτικών να ξέρει ότι είναι προσωρινοί, ελαστικά εργαζόμενοι. Συνδέστε το αυτό με το ότι γραπτός ΑΣΕΠ και αξιολόγηση πάνε πάντα μαζί, όπως στην παραπάνω ανακοίνωση Αρσένη στο Βίντεο, έτσι και σήμερα, φυσικά γιατί και τα δύο αμφισβητούν την εργασιακή ασφάλεια του εκπαιδευτικού. Όπως δεν παίρνεις μονιμοποίηση αν δεν αξιολογηθείς, έτσι δεν δουλεύεις καν αν δε γράψεις καλά και φέτος(άσχετα αν έχεις 5 διδακτορικά).

Δημοφιλή!!  Νέο νομοσχέδιο ΥΠΑΙΘΑ: Ως υπηρέτηση οργανικής θα μετρά ο χρόνος απόσπασης για τις ειδικές κατηγορίες

Τα πρόσωπα του σήμερα

Αν και οι πολιτικές είναι υπεράνω προσώπων, ποιος είναι ο σημερινός υπουργός παιδείας; Ήταν στο επιτελείο της πρώην υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου; Ήταν λοιπόν εκεί όταν θεσπίστηκε ο νόμος-εξάμβλωμα 3848/2010, ο νόμος που ήταν ουσιαστικά η πολιτική καταδίκη της τότε υπουργού. Ο νόμος Διαμαντοπούλου λοιπόν ήταν ακριβώς ο νόμος που διαρρέεται από προχθές ότι ετοιμάζεται από το νέο υπουργείο. Είναι ο ίδιος μην απορείτε, μιλάμε για νεκρανάσταση του 3848, δηλαδή θα κρίνει μια 3ωρη διαδικασία εξέτασης αν είσαι ικανός εκπαιδευτικός παρόλου που έχεις ένα βουνό προσόντα και προϋπηρεσία και ακόμα και αν κριθείς ικανός φέτος, του χρόνου μπορεί να είσαι ανίκανος και να πεταχτείς εκτός. Αυτό το ανοσιούργημα νοσηρών εγκεφάλων μας είπε το γνωστό site, ότι σκέφτονται να νεκραναστήσουν στο νέο υπουργείο παιδείας.  Ξέρετε μήπως ποιος ήταν τότε το 2010 εισηγητής της αντιπολίτευσης ΝΔ όταν συζητιόταν στη βουλή αυτός ο νόμος, για τον οποίο μίλησε κολακευτικά; Ο βουλευτής τότε Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα συμφέροντα

Πάντα παίζουν μπάλα τα μεγάλα συμφέροντα. Έτσι και τώρα πέρα από τα μεγάλα οράματα για το μέλλον, υπάρχουν και τα πολλά λεφτά για το παρόν. Εκτός λοιπόν από τα εκατομμύρια που ξοδεύονται σε μάστερ, σεμινάρια και παντός είδους προσόντα, είναι πολύ καλό για συγκεκριμένα συμφέροντα να ξοδευτούν άλλα τόσα, στην προετοιμασία και τη διενέργεια εξετάσεων. Σε αυτόν τον τομέα θεωρούν ότι ο ν. Γαβρόγλου έκανε μισές δουλειές και θέλουν τώρα να ολοκληρώσουν αυτό το masterpiece με το κερασάκι.. τον γραπτό ΑΣΕΠ.

Δημοφιλή!!  Διορισμοί & Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Αναλύσεις και Σκέψεις

Αλλαγή τρόπου πρόσληψης ναρκοθετεί τη διενέργεια άμεσων διορισμών

Στην Ελλάδα ένας νόμος τρόπου πρόσληψης, συνήθως οδηγεί στο πάγωμα των προσλήψεων και όχι σε προσλήψεις. Έγινε πολλές φορές στο παρελθόν να μην πλατειάσουμε. Είναι πολύ επίφοβο, να ακούσουμε ότι “ααα πρέπει να ετοιμάσουμε το νέο τρόπο, νέους πίνακες κτλ” οπότε δεν έχει και μεταβατικές διατάξεις και θα περιμένετε…

Τελικά θα γίνει γραπτός ΑΣΕΠ;

Αν το επιτρέψει η εκπαιδευτική κοινότητα και οι πολιτικές συγκυρίες, θα γίνει. Όσο περισσότερο αντισταθούμε τόσο πιο πίσω θα πηγαίνει. Γιατί να μη γίνει; θα αλλάξει ιδέες ο Κυρ. Πιερρακάκης ή ο Κυρ. Μητσοτάκης; Τι πιστεύετε ότι οι διαρροές είναι τυχαίες, ότι τα βγάζουν κάποιοι από το μυαλό τους; Απλώς προετοιμάζουν συνειδήσεις, στο λένε τώρα σαν φήμη, το κρατάς στο μυαλό σου και όταν στο πούνε σαν γεγονός, δε θα σου φαίνεται τόσο απίστευτο, μερικοί θα το έχουν δουλέψει μέσα τους, θα έχουν ήδη υποταχτεί σε αυτό. Έτσι δουλεύει το κόλπο, από πάντα. Αλλά να θυμόμαστε ότι και το 1997 και το 2010 ανακοινώθηκε, αλλά η προηγούμενη γενιά εκπαιδευτικών δεν το επέτρεψε, πέταξε αυτό το φάντασμα στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας.

ΥΓ: Πολλοί ρωτάνε αν γίνει γραπτός, πότε θα γίνει; Θα γίνουν το 2024 οι διορισμοί από τους πίνακες που καταρτίζονται τώρα; Θα προλάβω να διοριστώ; Αυτή η απόφαση πιστεύουμε ότι δεν έχει παρθεί αυτή τη στιγμή και προφανώς δεν υπάρχει απάντηση. Το πιθανότερο είναι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια ροή διορισμών στο χαμηλό ύψος των φετινών, πιο πολύ για τις εντυπώσεις και τον μετριασμό των αντιδράσεων, από υφιστάμενους πίνακες.. Στο τέλος είναι σίγουρο ότι θέλουν τροποποίηση του νόμου πρόσληψης, θα ζυγίσουν τον αντίκτυπο, το περίφημο benefit ration και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα νομοσχέδια που τρέχει η κυβέρνηση και την χρονική-πολιτική συγκυρία θα δουν αν και πότε θα το προχωρήσουν.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω