εκλογες 2

Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές εντολές – Τι προβλέπει το Σύνταγμα / Πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές εντολές – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, “η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού διαπιστώσει από τα τελικά αποτελέσματα ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στη νέα Βουλή” θα κινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Αν η προσπάθεια αυτή αποβεί άκαρπη, η κ. Σακελλαροπούλου θα δώσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη και αν και αυτή αποβεί άκαρπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων θα έχει στη διάθεσή του έως και τρεις ημέρες για την διερευνητική εντολή, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η εξάντληση της τριήμερης προθεσμίας δεν είναι, βεβαίως, υποχρεωτική. Εάν κάποιος από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς το επιθυμεί, μπορεί να αρνηθεί να ασκήσει τη δυνατότητα άσκησης της διερευνητικής εντολής και να την παραδώσει αμέσως μετά την παράδοσή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή οποτεδήποτε εντός του τριημέρου.

Δημοφιλή!!  Παραστατίδης: "Με πολιτικάντικες ταχυδακτυλουργίες τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν λύνονται"

Εκλογές 2023: Social Media και προεκλογική εκστρατεία / Πώς επηρεάζουν τους Έλληνες ψηφοφόρους!

Ωστόσο, σε περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν ευοδωθούν και δεν φαίνεται ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που προέκυψαν από τις εκλογές, προκειμένου να διερευνήσουν το σχηματισμό κυβέρνησης που θα έχει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Αν και αυτή η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, τότε η κ. Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ευρύτερη αποδοχή από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος από τους τρεις προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Ελευθερία του Τύπου: Στον πάτο της Ε.Ε. – Στην 108η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα!

Το συνταγματικό όριο για το σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφους, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα υπάρχουν περισσότεροι από αυτούς που θα καταψηφίσουν.

 

Δημοφιλή!!  Ο Κόσμος Εφαρμόζει την Τετραήμερη Εργασία, ενώ η Ελλάδα Προωθεί την Εξαήμερη, Γράφουν οι New York Times

Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής
Ωστόσο, σε περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν φαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που προέκυψαν από τις εκλογές στο Προεδρικό Μέγαρο για να διερευνήσουν το σχηματισμό κυβέρνησης που θα έχει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου.

 

Σε περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή αποβούν άκαρπες και σχηματιστεί υπηρεσιακή Κυβέρνηση για τη διενέργεια νέων εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της 11ης Βουλευτικής Συνόδου, την προκήρυξη εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλησης της Κ’ Βουλευτικής Συνόδου.

Πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές

Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει “μπόνους” 40 εδρών).

Οι βουλευτές δεν θα εκλέγονται με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση κατάλογο υποψηφίων που θα καταρτίζουν τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι κομματικοί συνδυασμοί θα πρέπει να υποβάλουν στο Ανώτατο Δικαστήριο τη σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω