Η Ζέττα Μακρή για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση γνωματεύσεων από το ΚΕΔΑΣΥ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Στην απάντηση της Μακρή που έδωσε στην ερώτηση της βουλευτή Μαρίας Απατζίδη με θέμα: “Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση γνωματεύσεων από το ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης) με θύματα τους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.”

Ερώτηση – Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση γνωματεύσεων από το ΚΕΔΑΣΥ με θύματα τους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

 

Σοβαρή καταγγελία από οικογένεια που διαμένει στο Ηράκλειο Κρήτης, αναδεικνύει τα λειτουργικά προβλήματα των ΚΕΔΑΣΥ όλης της χώρας.
Τα ολιγάριθμα και μάλιστα υποστελεχωμένα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης δέχονται τεράστιο αριθμό αιτήσεων για διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών μαθητών, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να καθυστερούν επί μήνες, συχνά και χρόνια.
Στην περίπτωση μαθητή στο Ηράκλειο Κρήτης, η διάγνωση άργησε δυο χρόνια. Το σχολείο, ακολουθώντας τη νομοθεσία, δεν έδωσε το δικαίωμα στον μαθητή να εξεταστεί προφορικά, με αποτέλεσμα να πρέπει να επαναλάβει την τάξη. Όταν τελικά ελήφθη η γνωμάτευση που βεβαίωνε την δυσλεξία του παιδιού ήταν πια αργά.
Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας και η έλλειψη ικανού αριθμού ΚΕΔΑΣΥ με επαρκή αριθμό εξειδικευμένων επιστημόνων έχουν ως αποτέλεσμα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, με ολέθριες επιπτώσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες, όπως απογοήτευση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, παραίτηση, ακόμα και διακοπή της φοίτησης.
Όπως μας πληροφορούν γονείς παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες- αναπηρίες, η κατάσταση αυτή παρατηρείται επί σειρά ετών, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια για επίλυση των κωλυμάτων.
Για να αποφεύγεται η υποτίμηση και η περιθωριοποίηση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, κρίνουμε ότι είναι απαραίτητα τα εξής μέτρα:
 Άμεσες, μόνιμες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στα ΚΕΔΑΣΥ, πανελλαδικά για εξασφάλιση επάρκειας και ταχύτητας στην έκδοση των γνωματεύσεων.
Ί δρυση και νέων δημόσιων ΚΕΔΑΣΥ με στόχο την αποκεντρωμένη κάλυψη των αναγκών.
 Σε περίπτωση ευθύνης του διαγνωστικού μηχανισμού για τη μη έγκαιρη χορήγηση της γνωμάτευσης, ο Σύλλογος Διδασκόντων να δύναται να προβεί σε έγκριση της προφορικής εξέτασης του μαθητή ή της μαθήτριας με την σύνταξη σχετικού πρακτικού. Αναφορικά με τα προαναφερθέντα στοιχεία
Ερωτάται η υπουργός:
Πώς θα αντιμετωπίσετε τις καθυστερήσεις στην έκδοση γνωματεύσεων από τα ΚΕΔΑΣΥ;
Η ερωτώσα βουλεύτρια
ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ  – «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 664/3-11-2022»
Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα: Με το άρθρο 11 του Ν. 4823/2021 (Α΄ 136), τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) που ιδρύθηκαν με την παρ. 1 του Ν. 4547/2018(Α΄ 102) μετονομάστηκαν σε Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).
Όπως προκύπτει από την παρ. 1 του άρθρου 13 του ίδιου νόμου, ο αριθμός των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ανέρχεται σε 71 ανά την επικράτεια, εκ των οποίων 5 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής ΜακεδονίαςΘράκης, 13 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, 4 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου,  στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας,  στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, 4 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Θεσσαλίας, 4 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, 10 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, 4 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, 5 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, 5 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και 5 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.
Στην παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν. 4823/2021 ορίζεται ότι η περιοχή αρμοδιότητας των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εκτείνεται στην περιοχή αρμοδιότητας των αντίστοιχων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αν στην ίδια περιοχή λειτουργούν περισσότερα από ένα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., η περιοχή αρμοδιότητάς τους καθορίζεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 29 του ίδιου νόμου.
Όσον αφορά τη στελέχωση των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. με προσωπικό, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καταβάλλει εντατική προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης συνολικά με μόνιμους διορισμούς, προκειμένου να αποκατασταθεί η χρόνια στρέβλωση του θεσμού του αναπληρωτή και να επιτευχθεί σταδιακά καθεστώς αναπλήρωσης που θα εστιάζει στις πραγματικά έκτακτες ανάγκες.
Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ 5.929 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (4.489 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και 1.440 μέλη Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής), καθώς και 18.908 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των μόνιμων διορισμών1 εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στη Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που διενεργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια ανέρχεται σε 24.837.
Ειδικότερα στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. είναι οργανικά τοποθετημένα 207 μόνιμα μέλη ΕΕΠ ανά την επικράτεια, εκ των οποίων 28 ΠΕ21 (Λογοθεραπευτές), 89 ΠΕ23 (Ψυχολόγοι), 1 ΠΕ24 (Παιδοψυχίατρος), 8 ΠΕ28 (Φυσικοθεραπευτές), 5 ΠΕ29 (Εργοθεραπευτές), 75 ΠΕ30 (Κοινωνικοί Λειτουργοί) και 1 ΠΕ31 (Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών). Για το σχολικό έτος 2022-2023 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά στη Γενική Αγωγή και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση 44.632 προσλήψεις, εκ των οποίων 7.368 μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ.Ο αριθμός των προσλήψεων μελών ΕΕΠ στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ανέρχεται σε 780. Συγκεκριμένα, έχουν προσληφθεί 82 ΠΕ21 (Λογοθεραπευτές), 316 ΠΕ23 (Ψυχολόγοι) 20 ΠΕ28 (Φυσικοθεραπευτές), 43 ΠΕ29 (Εργοθεραπευτές) και 319 ΠΕ30 (Κοινωνικοί Λειτουργοί).
Οι προσλήψεις των αναπληρωτών γίνονται με βάση τα αρμοδίως δηλωθέντα λειτουργικά κενά, σύμφωνα με τις παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 4 «της υπ’ αριθμ. 104627/ΓΔ5/7.8.2020 (3344 Β΄) Υ.Α. με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης και τοποθέτησης αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)».
Σύμφωνα με την παρ. 9α του άρθρου 5 της ως άνω Y.A., η τοποθέτηση των προσληφθέντων αναπληρωτών σε σχολικές μονάδες της περιοχής πρόσληψής τους του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω