society

Κατώτατος μισθός: Τι αυξήσεις προτείνουν – διαφορές ΓΣΕΕ – με εργοδότες

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σύμφωνα με την Ημερησία ο ΣΕΒ, μέσω του ΙΟΒΕ που εκπονεί τη μελέτη, «φωτογραφίζουν» μια λογική αύξηση 5,5%-6% ή 6% -7%, κάνοντας λόγο για επιβράδυνση της μείωσης της ανεργίας και την επιβάρυνση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό κόστος

Η ΓΣΕΕ χθες ανακοίνωση την πρότασή της σύμφωνα με την οποία διεκδικεί νέο μισθό στα 826 ευρώ, δηλαδή αύξηση περίπου στα 16%. Οι εργοδότες – κυρίως ο ΣΕΒ – προτείνει «λογικές αυξήσεις» κοντά στο 6%, ενώ ζητά να εφαρμοστεί νέος γύρος μειώσεων στο μη μισθολογικό κόστος ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι έμποροι στέκονται θετικά απέναντι στην αύξηση του κατώτατου ορίου, ωστόσο ταυτόχρονα, επισημαίνουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και σημειώνουν την ανάγκη να βρεθεί η «χρυσή τομή».

ΦΕΚ του ΥΠ.ΕΣ για πρόληψη & αντιμετώπιση φαινομένων βίας & παρενόχλησης στην εργασία σε φορείς του Δημοσίου

θεωρείται δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 713 κατ’ ελάχιστον στα 751 ευρώ και θα επανέλθει στα προ μνημονιακά επίπεδα (αύξηση κατά 39 ευρώ μηνιαίως).

Δημοφιλή!!  Μισθοδοσίες Εκπαιδευτικών: Μόνιμοι & Αναπληρωτές (Αποζημίωση μη ληφθείσας)

Ωστόσο, το σενάριο που κερδίζει έδαφος, καλύπτοντας ουσιαστικότερα τις ανάγκες των χαμηλόμισθων, είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί έως 7% ή και 7,75%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Αυτό οδηγεί σε νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 763 με 768 ευρώ (αύξηση 55 ευρώ μηνιαίως).

milamou: πλατφόρμα ψυχολογικής στήριξης με εθελοντές ψυχολόγους & συμβούλους ψυχικής υγείας

Αναλυτικά στην πρόταση της ΓΣΕΕ σημειώνεται το γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2021 καταγράφεται ραγδαία αύξηση του τιμαρίθμου και του κόστους ζωής στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά  24 χρόνια. Το 2022 ο μέσος ρυθμός αύξησης, σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 9,3%, εξέλιξη που μαρτυρά τη βίαιη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και την υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των νοικοκυριών και των εργαζομένων. Ενδεικτική είναι η επιβάρυνση σε τρείς βασικές κατηγορίες αγαθών. Στην «στέγαση», στην «ένδυση – υπόδηση», και στην «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά».

Δημοφιλή!!  Αναρτήθηκαν οι Δικαιούχοι των Προγραμμάτων ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ για το 2024: Στήριξη της Αγροτικής Οικογένειας και των Πληγεισών Περιοχών

 

Συνήγορος του πολίτη: Χορήγηση της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου – Γονική άδειας άνευ αποδοχών – Επέκταση της εξάμηνης ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω