christian dubovan gxsRL8B ZqE unsplash scaled

Θα γίνουν διορισμοί και του χρόνου; – Στο Μαντείο του e-wall

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αν και ο τίτλος παραπέμπει σε μαντεψιές, θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα μέσα από ανάλυση των δεδομένων.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα που μας στέλνουν τόσοι πολλοί λοιπόν, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο γιατί μετά απο 10 έτη έχουμε διορισμούς στην εκπ/ση. Πρώτη εξήγηση που πολλοί δίνουν είναι πως η 10ετής αδιοριστία οφειλόταν αποκλειστικά στην οικονομική κρίση.

Όμως την ίδια 10ετία είχαμε διορισμούς σχεδόν σε όλες τις δομές του δημοσίου κανονικότατα, ενώ ακόμα και σήμερα η οικονομία παραμένει σε άσχημα επίπεδα. Από την άλλη έχουμε τις πολιτικές εξαγγελίες για δήθεν κατάργηση των συμβασιούχων από την εκπαίδευση και οτι οι αναπληρωτές πια θα καλύπτουν μόνο έκτακτα κενά, κάτι που αποδίδει τους διορισμούς σε μια ουσιαστική μεταστροφή της εκπαιδευτικής πολιτικής προς την κατάργηση της αναπλήρωσης.

Καλά θα ήταν αλλά….δεν νομίζουμε.. καθώς οι συμβασιούχοι στην εκπαίδευση θα συνεχίσουν να αφθονούν, κάτι που μαρτυρά και ο υψηλός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ της επόμενης 7ετίας για την εκπ/ση, αλλά και τα πολλά εκπ/κά έργα τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά με αναπληρωτές(παράλληλη, ΖΕΠ..). Την ίδια στιγμή έντονα ακούγεται πως πίσω από τις φανταζί εξαγγελίες για το νέο διευρυμένο ολοήμερο μέχρι τις 5.30, κρύβεται άλλο ένα βάπτισμα “καινοτόμου προγράμματος”, ώστε να έχουμε αντίστοιχο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

 

https://e-wall.net/2022/10/19/26195/

 

Εν ολίγης οι συμβασιούχοι/αναπληρωτές δεν καταργούνται, ίσως ούτε και μειώνονται και θα παραμείνουν στην εκπαίδευση όχι μόνο για έκτακτα κενά, αλλά και ως αποκλειστικό προσωπικό σε πολλά έργα.

Δημοφιλή!!  Νέο Νομοσχέδιο: Τροπολογία για Τοπικές Προσκλήσεις και Πρόσληψη Αναπληρωτών 2024-2025

Οι διορισμοί προέκυψαν κατα τη δική μας οπτική, από έναν συνδυασμό πολιτικών και λογιστικών αιτιών. Πολιτικά κίνητρα προέκυψαν καθώς η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία κάνοντας το ελάχιστο και το αυτονόητο, να έχει πολλαπλά οφέλη με ελάχιστο κόστος.

Διορίζοντας εκπαιδευτικούς σταματούσε μια στρέβλωση και αδικία, ενώ βοηθούσε στην ομαλοποίηση της λειτουργίας της εκπαιδευσης, χωρίς ουσιαστικό κόστος μιας και ήδη σημαντικός αριθμός αναπληρωτών πληρωνόταν απο τον κρατικό προυπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Συγχρόνως αποκτούσε πολιτικό έρισμα και δυείσδηση σε έναν χώρο εργαζομένων που θεωρούταν προνομιακός για την αντιπολίτευση.

Ακόμα είχε ήδη απο το 2019 διαφανεί ότι συγκροτούνταν ένα νέο εκπαιδευτικό κίνημα με κινητοποιήσεις(Γενάρης 2019) το οποίο τροφοδοτούνταν κυρίως απο την χρόνια αγανάκτηση για την αδιοριστία. Οι διορισμοί θα κατεύναζαν την αγανάκτηση και θα επέφεραν ένα βαθμό αποσυσπείρωσης στο κίνημα, κάτι που ήταν απαραίτητο για μια κυβέρνηση με τόσο επιθετικά νεοφιλελεύθερη και αντιεκπαιδευτική κατά τα άλλα, ατζέντα(αξιολόγηση, αύξηση γραφειοκρατικού έργου, διευθυντοκεντρικά σχολεία, κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κτλ).

Η ανάγκη διορισμών όμως προέκυπτε και απο τη λογιστική/οικονομική ανάλυση των εκπαιδευτικών δεδομένων.

Οι συνταξιοδοτήσεις προβλέπονται σταθερά σε αυξημένα επίπεδα τα επόμενα χρόνια και οι οι πιστώσεις ΕΣΠΑ δε θα επαρκούσαν για να καλύψουν όλα τα κενά(αντισταθμιστική εκπ/ση, νέα προγράμματα, κενά συνταξιοδοτήσεων κτλ.). Τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άλλα εκπαιδευτικά έργα απο αυτά στα οποία γίνονται οι διορισμοί(παράλληλη, ΖΕΠ κτλ.).

Δημοφιλή!!  ΕΚΤ \ Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα

 

Εν τέλει οι διορισμοί είναι μια πολιτική επιλογή και ανεξάρτητα από τα κίνητρά της, είναι απίστευτα ευεργετική για τη λειτουργία της εκπαίδευσης και λυτρωτική για τους εργαζομένους της. Θεωρούμε ότι συνεχίζουν να υφίσταται όλοι οι λόγοι που οδήγησαν στους διορισμούς και κυρίως ο βασικότερος, οι συνταξιοδοτήσεις. Τέλος Υπάρχει η δήλωση του υπουργείου εσωτερικών στην ΑΔΕΔΥ για διορισμούς 1 προς 1 για κάθε συνταξιοδότηση τα επόμενα χρόνια(αν κάτι λέει αυτό) και υπάρχει ένα υπόλοιπο πιστώσεων διορισμών που δεν αξιοποιήθηκε φέτος. Επομένως αν έπρεπε να μαντέψουμε τόσο νωρίς και χωρίς δεδομένα ακόμη, θα λέγαμε πως ναι θα έχουμε ξανά διορισμούς και το 2023.

 

Ο αριθμός των ενδεχόμενων διορισμών λογικά θα κυμαίνεται σε παρόμοια νούμερα με αυτά το 2022, με την κατανομή να δίνει έμφαση περισσότερο στους κλάδους όπου δεν έγιναν διορισμοί φέτος και σε εκείνους που θα εμφανίσουν υψηλά νούμερα συνταξιοδοτήσεων, κυρίως δευτεροβάθμια και εφόσον δημιουργηθούν οργανικά κενά στον κλάδο πε60.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω