Ανακοίνωση Μητσοτάκη: Παιδικοί σταθμοί και δημοτικά μέχρι τις 18:00

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πλέον η ανάγκη για μόνιμους διορισμούς είναι πιο μεγάλη από ποτέ, όπως και η επαναφορά του υπεύθυνου ολοήμερου
Την επέκταση του ωραρίου των δημοτικών παιδικών σταθμών αλλά και δημοτικών σχολείων έως τις 18:00 το απόγευμα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση»
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως αυτή η πρωτοβουλία της επέκταση ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολείων βρίσκεται στη τελική ευθεία.
Με την επέκταση του ωραρίου στα δημοτικά σχολεία, όπως εξήγησε, θα περιλαμβάνεται και η μελέτη των μαθητών.
Μη δουμε μόνο το ωράριο μας 30 διδακτικές ωρες!!!

Εθνικό, υπαρξιακό ζήτημα, που απαιτεί την παραίτηση από κάθε κομματική οπτική αλλά και τη συστράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία εργάζεται για αυτό το θέμα κατά την παρέμβαση του στο Συνέδριο «Δημογραφικό – Η μεγάλη Πρόκληση», που διοργανώνουν η Next is Now και η Dome Consulting. «Δεν μιλάμε για μία απειλή κατά της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά για μία ευθεία υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει πλούτο σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον ισχυρό ιστό, που ενώνει τους πολίτες. Εξ’ ου και ο κίνδυνος είναι επίκαιρος, όσο και καθοριστικός» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τον ορισμό αρμοδίου υπουργικού χαρτοφυλακίου για το ζήτημα του δημογραφικού και των ζητημάτων της οικογένειας ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου για το συντονισμό όλων των δράσεων και των σχετικών πρωτοβουλιών, που διατρέχουν οριζόντια τις σχετικές υπηρεσίες και τα υπουργεία.

Δημοφιλή!!  Νέα καταγγελία κατά του ίδιου διευθυντή εκπαίδευσης από την ΠΟΣΥΠ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας η πρωτοβουλία της άμεσης επέκτασης του ωραρίου των παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων έως τις 6 το απόγευμα ώστε να συμπεριλάβει και την ενότητα της μελέτης των παιδιών. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι δρομολογείται η στελέχωση των μονάδων υγείας της περιφέρειας και κυρίως των νησιών από γυναικολόγους και παιδιάτρους, προκειμένου να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας εκεί. «Πρόκειται για μία ξεχωριστή πρόκληση για έναν πληθυσμό, που γερνά» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε πως έχει καλέσει επανειλημμένως όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου σε μία διακομματική συνεργασία καθώς κοινά προβλήματα απαιτούν κοινή αντιμετώπιση.

 

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα ανησυχητικά. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο πρωθυπουργός, από το 2011 ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται συνεχώς. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των πολιτών μειώθηκε κατά 450.000, λόγω του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων-απωλειών, ενώ παίζει ρόλο και η μαζική μετανάστευση νέων ανθρώπων. Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται και από το γεγονός ότι κατά μέσο όρο, σήμερα μία γυναίκα γίνεται για πρώτη φορά μητέρα στην ηλικία των 31 ετών ενώ το 1980 το αντίστοιχο στατιστικό ήταν τα 24 έτη. Και το σύνηθες πλέον είναι οι οικογένειες να μην αποκτούν στην συνέχεια άλλα παιδιά.

«Το 2050 ο πληθυσμός θα είναι λιγότερος από 9 εκατομμύρια, με 1 στους 3 να είναι πάνω από 65 ετών», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ανέφερε ότι η πιο ανησυχητική διάσταση του ζητήματος είναι η μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών, κάτι που αποτελεί πρόκληση και για το ασφαλιστικό αλλά και για το σύστημα υγείας. «Τα βάρη αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν αντίρροπα για μεγάλο διάστημα χωρίς να απειληθεί η αστάθεια της ίδιας της κοινωνίας. Δεν μιλάμε συνεπώς για μία απειλή της ταυτότητάς μας ως Έλληνες αλλά για την υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Δημοφιλή!!  To δράμα των προερχόμενων από την ιδιωτική εκπαίδευση αναπληρωτών – Νέα πρωτοβουλία της ΟΙΕΛΕ στο Υπουργείο Παιδείας

 

«Μόνο εάν δούμε κατάματα την απειλή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η κυβέρνηση προτάσσει πολυμέτωπη αντιμετώπιση του ζητήματος από τα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την αντιστροφή του braindrain, τις θετικές ειδήσεις περί νέων επενδύσεων έως τα κίνητρα για την πολιτική φθηνής στέγης μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα τη ένταξης των νομίμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία ως απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών σε κλάδους όπως ο πρωτογενής τομέας και αυτός των κατασκευών. «Προσοχή όμως η νέα πολιτική δεν θα γίνει με τρόπο που να αφήσει κάποιον πίσω, ούτε οι νέοι Έλληνες να μην μπορούν να βρουν δουλειά, ούτε να επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους αλλοδαπούς εργαζομένους. Μία χώρα μεσηλίκων μπορεί να ανανεωθεί με ανθρώπους που ασπάζονται τις αξίες της και μπορούν να κάνουν οικογένεια εδώ και να τη συντηρήσουν. Δεν μιλώ για ένα εύκολο ζήτημα, αλλά οφείλουμε να το εξετάσουμε με ευθύνη, σοβαρότητα και θάρρος, αλλά και με την εθνική αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη σε έναν πολιτισμό που αντέχει στους αιώνες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

πηγή

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω