1147965d 435d 4298 95c0 7f77c3d0e8cd

To δράμα των προερχόμενων από την ιδιωτική εκπαίδευση αναπληρωτών – Νέα πρωτοβουλία της ΟΙΕΛΕ στο Υπουργείο Παιδείας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες ότι, επιτέλους, συλλογικότητες από τη δημόσια εκπαίδευση ενεργοποιούνται για την απαράδεκτη, προκλητική και μεροληπτική μεταχείριση των προερχόμενων από την ιδιωτική εκπαίδευση αναπληρωτών. Υπενθυμίζουμε, βέβαια, σε όλους τους συναδέλφους ότι η τραγική αυτή κατάσταση δεν είναι καινούρια. Ο νόμος που ορίζει την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις προϋποθέσεις διορισμού των εκπαιδευτικών με θητεία στον κλάδο μας ψηφίστηκε το 2019 (Ν. 4589/2019). Δεν πρόκειται, δηλαδή, για έναν νέο νόμο και δεν είναι φέτος η πρώτη χρονιά που οι συνάδελφοί μας υφίστανται αυτή την άθλια μεταχείριση από την πολιτεία. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ όμως και ελπίζουμε η συντονισμένη μας δράση να φέρει αποτέλεσμα.

Αδικία νο 1: Η υποχρεωτική διετία υπηρεσίας ως αναπληρωτής στον πίνακα

Ο Νόμος 4589/2019 περιείχε μια σημαντική για εμάς ρύθμιση, μετά από τεράστια προσπάθεια της Ομοσπονδίας κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» (οι τότε υπηρετούντες γνωρίζουν καλά σε τι αναφερόμαστε). Αναγνώριζε, με βάση την ισοτιμία δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών, 120 μόρια προϋπηρεσίας. Ωστόσο, και για λόγους στους οποίους προτιμούμε να μην αναφερθούμε θέτοντας ως πρώτιστο ζήτημα την ενότητα του χώρου της εκπαίδευσης, αποφασίστηκε νομοθετικά να δυσκολέψει η πορεία απολυμένων ιδιωτικών εκπαιδευτικών για το διορισμό με την τοποθέτηση ρήτρας παραμονής επί δύο πλήρη διδακτικά έτη σε θέση αναπληρωτή ή ωρομισθίου. Στο άρθρο 61 του Νόμου (παρ. ζ, περ. ββ) αναφέρεται:

«Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί για τους οποίους προσμετράται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, δεν διορίζονται αν κατά το χρόνο του διορισμού δεν έχουν συμπληρώσει υπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομίσθιου σε δημόσια σχολεία επί δύο (2) τουλάχιστον πλήρη διδακτικά έτη.»

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν είμαστε αγνώμονες. Δεν ξεχνούμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος αναγνώρισε την προϋπηρεσία μας ως πραγματική δημόσια υπηρεσία (κάτι που δεν ήταν δεδομένο τα προηγούμενα χρόνια), όμως η συγκεκριμένη διάταξη ήταν άδικη και υποχρέωσε ανθρώπους με πολυετή, συχνά σκληρή, υπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση να παραμείνουν σε καθεστώς αναπληρωτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και, δυστυχώς, όπως θα δείξουμε πιο κάτω, τα 2 πλήρη διδακτικά έτη, σπάνια συμπληρώνονται σε δύο χρόνια!

Δημοφιλή!!  Προτεινόμενες Διατάξεις για το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΙΘΑ "Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο"

Αδικία νο 2: για μερικές ημέρες οι προερχόμενοι από την ιδιωτική εκπαίδευση αναπληρωτές χάνουν ένα ολόκληρο έτος προϋπηρεσίας!

Προαναφέραμε ότι οι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν δύο πλήρη διδακτικά έτη ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Αυτοί που πρότειναν την διάταξη, γνώριζαν καλά ότι σχεδόν κανείς ιδιωτικός εκπαιδευτικός δεν θα μπορέσει να συμπληρώσει δύο διδακτικά έτη σε δύο χρόνια. Γιατί αυτό; Διότι η συμπλήρωση πλήρους διδακτικού έτους προϋποθέτει η πρόσληψη να γίνει την 1η Σεπτέμβρη ακριβώς. Ούτε ημέρα μετά. Κάτι που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ, καθώς το κράτος, κατά παράλειψη της οφειλόμενης νόμιμης ενέργειάς του προκειμένου να εξοικονομήσει δαπάνες προχωρά σε διορισμούς αναπληρωτών μετά την 4η-5η Σεπτέμβρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συνάδελφοί μας υποχρεώνονται να εργαστούν επί τρία χρόνια ως αναπληρωτές, γεγονός που συρρικνώνει δραματικά τις πιθανότητές τους για μόνιμο διορισμό και τους βάζει σε πρόσθετη ψυχική, ηθική και οικονομική δοκιμασία. Ακόμη χειρότερα, κάποιοι δεν προσλαμβάνονται για τρίτη χρονιά, με αποτέλεσμα για 1-2 ημέρες να μην μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα μόνιμου διορισμού!

Δημοφιλή!!  Έναρξη υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις απόκτησης Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ)

Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς

Οι ενέργειες της ΟΙΕΛΕ

‘Ένα από τα βασικά αιτήματα της Ομοσπονδίας την τελευταία πενταετία είναι η κατάργηση της ρύθμισης της προαναφερθείσας διάταξης. Επειδή όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες και γνωρίζουμε ότι απέναντί μας έχουμε ισχυρούς «αντιπάλους», ζητούμε, εάν δεν καταργηθεί η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση, τουλάχιστον να εφαρμόζεται με την βούληση του νομοθέτη. Να έχει διδάξει κάποιος δύο έτη και όχι να καταδικάζεται υπηρεσιακά, ηθικά και οικονομικά για 3 ή 4 ημέρες, επειδή το κράτος κάνει οικονομίες! Επομένως, είτε να γίνονται (όπως θα έπρεπε) οι διορισμοί την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου, είτε να αναγνωρίζεται η διδακτική διετία από την ημέρα έναρξης του διδακτικού (όχι του σχολικού) έτους.

Θα στείλουμε εκ νέου επιστολές στην πολιτική ηγεσία ζητώντας την δίκαιη μεταχείριση των προερχόμενων από την ιδιωτική εκπαίδευση αναπληρωτών. Επειδή, όμως, δεν ξεχνούμε ποτέ το χρέος μας στους χιλιάδες αναπληρωτές, οι οποίοι φυλάττουν  εκπαιδευτικές Θερμοπύλες, καλύπτοντας κενά και διορθώνοντας τα λάθη της πολιτείας, ζητούμε την πλήρη ισοτίμησή τους με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Η ΟΙΕΛΕ πάντοτε στεκόταν και θα στέκεται στο πλευρό τους, γνωρίζοντας τον αγώνα τους.

ΟΙΕΛΕ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω