Notification overload E-WALL

Επιλογή (κρίσεις) Διευθυντών σχολείων – Χάος που το πληρώνουν σχολεία και εκπαιδευτικοί

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ξέραμε ότι ο νόμος επιλογής διευθυντών  είναι δυσλειτουργικός και απαιτεί την ύπαρξη όλων των ανώτερων στελεχών (επόπτη, Δ/ντη εκπ/σης, συμβούλου), ώστε να συγκροτήσουν τα συμβούλια επιλογής τα οποία θα ορίσουν τους νέους διευθυντές των σχολείων.

Φυσικά ακόμη και σήμερα 3/6 η γραφειοκρατία του ΥΠΑΙΘ δεν έχει καταφέρει να ορίσει ούτε Δ/ντες εκπ/σης.. με τη διαδικασία να σέρνεται ήδη για μήνες. Οπότε σκεφτείτε τα ίδια που θα ακολουθήσουν για επόπτες και συμβούλους, μέχρι να ‘ρθει καμία μεγάλη μέρα, οπότε θα φτάσουν και στους απλούς διευθυντές.

Μέσα σε αυτό το διοικητικό χάος έχουμε συναδέλφους να τοποθετούνται με το ζόρι αναπληρωτές διευθυντές, να παραιτούνται για σοβαρούς λόγους, με την παραίτησή τους να μη γίνεται δεκτή. Άλλοι δεν ορίζονται ποτέ επισήμως(!), αλλά κάνουν όλη την δουλεία, χωρίς βέβαια τη μείωση ωραρίου και χωρίς το επίδομα. Όλα αυτά είναι πραγματικές καταστάσεις που παρατηρήθηκαν φέτος ανά τη χώρα, με κοινό παρονομαστή ότι τη νύφη την πληρώνουν πάντα τα σχολεία και οι απλοί συνάδελφοι που στηρίζουν το σχολείο με διπλή απλήρωτη-μερικές φορές-εργασία. Μάλιστα πολλοί απο τους υποχρεωτικά ορισθέντες διευθυντές, δεν μπορούν καν να ζητήσουν απόσπαση σε άλλο σχολείο, αν η περίοδος αιτήσεων, λήγει στη περιοχή τους, πριν τις 21/6, οπότε θα λήξει και η θητεία τους!

Δημιουργούνται λοιπόν στρεβλότητες και δυσλειτουργίες, απόρροια της ανικανότητας κάποιων να διοικήσουν ή να νομοθετήσουν. Αν δεν μπορούν να κάνουν τα στοιχειώδη και αυτονόητα μιας διοικητικής λειτουργίας, να το ομολογήσουν τουλάχιστον, να έχουμε μόνο προσωρινούς και αναπληρωτές διευθυντές και να το ξέρουμε από την αρχή.

Σε όλα αυτά παρενέβη χθες κυβερνητικός βουλευτής ζητώντας τροπολογία για να μην χρειαστεί να συμμετέχουν σύμβουλοι και επόπτες στα συμβούλια επιλογής, ώστε να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες. Αλήθεια τότε ποιος θα επιλέξει τα στελέχη; Πάλι ο κομματικός σωλήνας μήπως; Αυτή είναι άραγε η σοβαρότητα μιας διοίκησης, να σκέφτεται να αλλάξει ένα νόμο που δεν έχει προλάβει να εφαρμόσει ποτέ, γιατί αδυνατεί να τρέξει τις διαδικασίες ή γιατί έρχονται και εκλογές;…Ακόμη δηλαδή το 2022 οι εκλογές κάνουν μερικούς να σκεφτούν οτι τα σχολεία δεν έχουν διευθυντές τόσο καιρο…και αφού αυτή είναι η νοοτροπία τους, έτσι αντιλαμβάνονται και τις θέσεις διευθυντών, ως πολιτικά λάφυρα τα οποία πρέπει να μοιραστούν πριν τις κάλπες…και επομένως ζητούν επίσπευση..

Ελπίζουμε να σοβαρευτούν όλοι αυτοί και επιτέλους να καταλάβουν οτι τα σχολεία χρειάζονται ανθρώπους όχι επειδή έρχονται εκλογές, αλλά πάντα..Ότι οι θέσεις στελεχών δεν είναι για εκλογική εκμετάλλευση.. Οτι καλό θα ήταν οι νόμοι να μπορούν να εφαρμοστούν…Ότι δεν γίνεται ο διευθυντής 12θέσιου να εκτελεί χρέη χωρίς να έχει οριστεί και να έχει κανονικό διδακτικό ωράριο, χωρίς επίδομα θέσης, ενώ εάν οριστεί επίσημα και υποχρεωτικά να μην έχει δικαίωμα για αίτηση απόσπασης…Δεν γίνεται να έχουμε διευθυντές με το ζόρι ή καθόλου διευθυντές. .

Ας ευχηθούμε να έχουμε γρήγορα διαδικασίες επιλογής και αυτοί που θα επιλεγούν να θυμούνται ότι είναι πρώτα απο όλα συνάδελφοι ανάμεσα σε συναδέλφους και όχι αφεντικά ή αξιολογητές…

ΥΓ: Οι διευθύνσεις εκπ/σης θα πρέπει να δώσουν προθεσμία υποβολής αιτήσεων απόσπασης εντός ΠΥΣΠΕ που θα υπερβαίνει την 21/6, ώστε να έχουν δικαίωμα στην απόσπαση και οι τωρινοί αναπληρωτές διευθυντές που τότε λήγει η θητεία τους!ΚΡΙΣΕΙ

Δημοφιλή!!  Μετατάξεις Εκπαιδευτικών Σιβιτανιδείου Δημοσίας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων (Σ.Δ.Σ.Τ.Ε.) στη Ββάθμια Δημόσια Εκπαίδευση

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω