balloon 381334 1280 E-WALL

Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Τι είναι η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια (ΠΠΔΕ);

Η ΠΠΔΕ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον διορισμό στην εκπαίδευση, μόνιμο ή αναπληρωματικό, από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και έπειτα. Πιστοποιεί την παιδαγωγική κατάρτιση και ικανότητα διδασκαλίας κατόχων πτυχίων ΑΕΙ.

Πώς αποκτάται η ΠΠΔΕ;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την απόκτηση ΠΠΔΕ:

  • Με πτυχίο από τα ακόλουθα Τμήματα ΑΕΙ:
    • Παιδαγωγικά Τμήματα
    • Τμήματα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας
    • Τμήματα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής
    • Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
    • Τμήματα της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)
    • Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ)
    • Καθηγητικές Σχολές έως και το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018
  • Με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ή διδακτορικό δίπλωμα στις επιστήμες της αγωγής.
  • Με πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας:
    • Από Τμήμα ΑΕΙ ή ομάδες συνεργαζόμενων Τμημάτων
    • Από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. για παλαιότερους αποφοίτους)
  • Με την κατοχή πτυχίου ΑΕΙ και επιπλέον φοίτησης σε πρόγραμμα σπουδών ΠΠΔΕ.

Πλεονεκτήματα κατόχων ΠΠΔΕ:

  • Προτάσσονται στους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης για διορισμό ή πρόσληψη στην εκπαίδευση.
  • Έχουν τη δυνατότητα διορισμού σε ευρύτερο φάσμα εκπαιδευτικών κλάδων.
  • Απαλλάσσονται από την υποχρεωτική παρακολούθηση παιδαγωγικών σεμιναρίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΓΙΟΛΑΔΙΤΗ

Στοιχεία για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Σύγκριση του αριθμού των ατόμων που δήλωσαν κατοχή Παιδαγωγικής Επάρκειας ανά ειδικοτητα και κατά σύνολο και η σύγκρισή τους με τον αριθμό των ατόμων που προσέλαβε το Υπουργείο Παιδείας ως προσωρινούς αναπληρωτές γενικής παιδείας καθώς και με τη σειρά του τελευταίου στις δύο πρώτες φάσεις (1/9/2023 και 3/10/2023).
Από τα στοιχεία φαίνεται ότι μόνο σε δύο κλάδους (ΠΕ87.01 ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΠΕ90 ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ) έγινε πρόσληψη ατόμου χωρίς παιδαγωγική επάρκεια.
Περίπου 2 στους 10 που έκαναν αίτηση στην 2ΓΕ/2023 δεν κατέχουν ΠΠΔΕ (πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας) ή δεν την δήλωσαν. Από αυτούς ~0% τελικά εργάστηκε ως αναπληρωτής. Για μόνιμο διορισμό ούτε λόγος.
ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΠΔΕ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ
Οι υποψήφιοι οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια προτάσσονται των υποψηφίων που δεν τη διαθέτουν στους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης.
ΤΡΟΠΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΠΔΕ
Η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται:
α) Με βεβαίωση που χορηγείται από Τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή από ομάδες συνεργαζόμενων Τμημάτων του ίδιου ή περισσότερων Α.Ε.Ι. σε αποφοίτους, ύστερα από παρακολούθηση ομάδας μαθημάτων που προσφέρονται στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος σπουδών ή στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου ή και συνδυαστικά. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του οικείου Α.Ε.Ι., καθορίζεται η ομάδα μαθημάτων του προηγούμενου εδαφίου και καταρτίζεται τυχόν ειδικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο παρακολουθούν φοιτητές και απόφοιτοι Τμήματος του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι. που έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των αποφοίτων, καθώς και των φοιτητών άλλων Τμημάτων, που παρακολουθούν τα μαθήματα αυτά κατ’ έτος, αλλά και η χορήγηση βεβαίωσης σε παλαιούς αποφοίτους του Τμήματος χωρίς παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων, εφόσον το πρόγραμμα σπουδών που ολοκλήρωσαν, καλύπτει με επάρκεια το περιεχόμενο των ως άνω μαθημάτων.
β) Με την κατοχή:
αα) μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος στις επιστήμες της αγωγής,
ββ) πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3027/2002 (Α΄152), γγ) πτυχίου Παιδαγωγικών Τμημάτων Α.Ε.Ι. (Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμημάτων Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, Τμημάτων Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής, Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής), καθώς και με την κατοχή πτυχίου της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.).
γγ) πτυχίου Παιδαγωγικών Τμημάτων Α.Ε.Ι. (Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμημάτων Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Τμημάτων Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας, Τμημάτων Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής, Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής και Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και με την κατοχή πτυχίου της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.),
δδ) πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας του άρθρου 99 του ν. 4957/2022 (Α’ 141).
Ως εκ τούτου, πλην των περιπτώσεων για τις οποίες η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται εξ ορισμού με την αποφοίτηση από το υπο κρίση Τμήμα, ήτοι για τους αποφοίτους:
α) παιδαγωγικών τμημάτων που εντάσσονται στους εκπ/κούς κλάδους ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ61,
β) του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με κατεύθυνση Δασκάλων,
γ) Τμημάτων Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, Τμημάτων Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής, Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμημάτων της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.),
δ) της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ),
ε) καθηγητικών σχολών , εφόσον κατέστησαν πτυχιούχοι έως και το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 (περ. β της παρ. 2 του άρθρου 66 του ν. 4589/2019).
Λοιποί υποψήφιοι, προκειμένου να αποδείξουν ότι κατέχουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, οφείλουν να προσκομίσουν ένα από τα ρητώς αναφερόμενα δικαιολογητικά που αναφέρει το ΑΣΕΠ πχ στο Παράρτημα Ε΄ της προκήρυξης 1ΓΕ/2023.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 66 «Μεταβατικές διατάξεις» του ίδιου νόμου: «2. α) Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 54 εφαρμόζονται σε όσους έχουν εισαχθεί σε Τμήματα Α.Ε.Ι. κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014 και εφεξής. Για όσους έχουν εισαχθεί σε Τμήματα Α.Ε.Ι. πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2013 – 2014, για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία κατάρτισης των αξιολογικών πινάκων κατάταξης των υποψηφίων για τον διορισμό ή την πρόσληψή τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ισχύουν οι κείμενες, πριν την ισχύ του ν. 3848/2010, διατάξεις. 116 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α.Σ.Ε.Π. 5/20.02.2023 β) Δεν υπάγονται στις διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 54 όσοι εισήχθησαν κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013- 2014 και 2014-2015 σε καθηγητικές σχολές, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3194/2003 (Α΄267). γ) Δεν υπάγονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 54 όσοι κατά τη δημοσίευση του ν. 4547/2018 (Α΄102) είχαν λάβει βεβαίωση ή πτυχίο που απένειμε παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), όπως ίσχυε έως τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου, ή είχαν εισαχθεί σε Τμήματα των περιπτώσεων β΄[1] και γ΄ της ίδιας παραγράφου.» [ήτοι Τμήματα Α.Ε.Ι. / παιδαγωγικά Τμήματα που εξασφάλιζαν παιδαγωγική επάρκεια κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις του ν.3848/2010], απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης πρόσθετου αποδεικτικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας οι κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ Τμημάτων πρώην καθηγητικών σχολών [άρθρο 8 «Διάφορα θέματα» του ν. 3194/2003 (Α΄267)], εφόσον έχουν εισαχθεί στα εν λόγω Τμήματα έως και το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Όσοι εισήχθησαν από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και έπειτα (ήτοι όσοι κατέστησαν πτυχιούχοι από το εαρινό εξάμηνο του 2019 και εφεξής), δεν κατέχουν a priori τίτλο με τον οποίο πιστοποιείται η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια για την πρόταξή τους στους αξιολογικούς πίνακες, ως εκπαιδευτικοί στον κλάδο στον οποίο εντάσσονται βάσει του τίτλου σπουδών τους, και ως εκ τούτου οφείλουν να προσκομίσουν σχετικό αποδεικτικό, κατά τα αναφερόμενα στο Παράρτημα Ε΄
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΠΔΕ
Σύμφωνα με τη νομοθεσία που αφορά στο διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού:

Νόμος 4589/2019, άρθρο 62, παράγραφος 6

6. Αν υποψήφιοι εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π. διοριστούν χωρίς να διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια επιμορφώνονται υποχρεωτικά σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την ημερομηνία του διορισμού τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ / ΠΠΔΕ

 

Δημοφιλή!!  Κριτήρια Επιλογής Διευθυντών και Υποδιευθυντών ΣΔΕ

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

Μάριος Μαγιολαδίτης

Ο Μάριος Μαγιολαδίτης είναι μαθηματικός με μεταπτυχιακά διπλώματα στα Θεμέλια της Πληροφορικής (Παν. Κρήτης) και την Ειδική Αγωγή (Παν. Λευκωσίας - Παν. Πατρών) είναι διαχειριστής της σελίδας(Εκπαιδευτικοί Βθμιας (ΓΕΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΙΚΗΣ Εκπαίδευσης) και πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Κύλιση προς τα επάνω