bell g568d5da89 1280

gov.gr – ΕΟΠΠΕΠ / Νέες Διατάξεις για Επαγγελματικό Προσανατολισμό και Πιστοποίηση από τον Ν. 5128/2024

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ο νέος νόμος 5128/2024 εισάγει σημαντικές αλλαγές στον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού και της πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης. Σύμφωνα με το άρθρο 4, δημιουργείται μια ηλεκτρονική εφαρμογή προσβάσιμη μέσω gov.gr, που θα παρέχει υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές Λυκείου. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συμπλήρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου και μια διαδικτυακή συνεδρία με σύμβουλο, που θα διενεργείται από Σεπτέμβριο έως το τέλος του β’ τετραμήνου κάθε σχολικού έτους.

Επιπλέον, το άρθρο 115 παρέχει τη δυνατότητα στον ΕΟΠΠΕΠ να διοργανώσει εξετάσεις πιστοποίησης για αποφοίτους Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, με στόχο την πιστοποίηση τους έως την 31.12.2025. Ο ΕΟΠΠΕΠ θα ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων στα τέλη Αυγούστου μέσω ειδικής εφαρμογής στο www.eoppep.gr.

Νέες διατάξεις για τον ΕΟΠΠΕΠ με τον ν.5128/2024

Σε ΦΕΚ ο νέος νόμος 5128/2024 για τον επαγγελματικό προσανατολισμό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα με το άρθρο 4 ‘Επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Προσθήκη άρθρου 26Β στο ν.4368/2016’.

Δημοφιλή!!  Κύρωση Οριστικών Αξιολογικών Πινάκων Κατάταξης Υποψηφίων Διευθυντών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) & Οι πληρωμές για τους εκπαιδευτικούς (ΣΔΕ)

Με το άρθρο 4 δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω gov.gr και πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές του Λυκείου.

Η υπηρεσία ατομικής συμβουλευτικής θα διενεργείται κάθε σχολικό έτος από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως το τέλος του β’ τετραμήνου και θα περιλαμβάνει 2 μέρη αυτό της συμπλήρωσης τυποποιημένου ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού σε ψηφιακή μορφή και αυτό της ατομικής συνεδρίας, η οποία θα διενεργείται διαδικτυακά με σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στο νόμο περιλαμβάνεται επιπρόσθετα και το άρθρο 115 Μεταβατική διάταξη- Συμμετοχή αποφοίτων ειδικοτήτων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης – Αντικατάσταση παρ.15Α άρθρου 169 ν.4763/2020.

Με το συγκεκριμένο άρθρο δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΠΕΠ να διοργανώσει εξετάσεις πιστοποίησης για αποφοίτους ΣΑΕΚ που ολοκλήρωσαν επαγγελματική κατάρτιση του ν.2009/1992 και του ν.4186/2013. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να πιστοποιηθούν έως την 31.12.2025 με τους καταλόγους ερωτήσεων που ισχύουν.

Δημοφιλή!!  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ – ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ. ΤΗΣ 1ΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024

Ο ΕΟΠΠΕΠ θα ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου την ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερομένους μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναρτηθεί στο www.eoppep.gr.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το ΦΕΚ.

Οδηγίες για τους υποψήφιους στις Εξετάσεις Πιστοποίησης αποφοίτων ΙΕΚ!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω