egkrisi apasxolisis mi pistopoiimenon ekp enilikon

Έγκριση Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για Απασχόληση Μη Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Βάσει του Άρθρου 54 του ν. 4763/2020, όπως Συμπληρώθηκε με το Άρθρο 158 του ν. 5094/2024

Διαδικασία και Προϋποθέσεις:

  1. Αίτηση Χορήγησης Έγκρισης:
    • Υποβάλλεται από τα Κ.Δ.Β.Μ. μέσω e-protocol του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
    • Περιλαμβάνει αίτημα έγκρισης και υπεύθυνη δήλωση μη εξεύρεσης πιστοποιημένων εκπαιδευτών.
  2. Έλεγχος και Απόφαση:
    • Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αξιολογεί τις αιτήσεις και αποφασίζει τη χορήγηση ή μη της έγκρισης.
    • Η έγκριση ισχύει έως την πραγματοποίηση εξετάσεων πιστοποίησης.
  3. Προσωρινός Χαρακτήρας Έγκρισης:
    • Αν εκπαιδευτής δεν συμμετάσχει ή αποτύχει στις εξετάσεις, η έγκριση παύει να ισχύει.
  4. Προτεινόμενη Προετοιμασία:
    • Συνιστάται η αίτηση πιστοποίησης να έχει εγκριθεί πριν την υποβολή αιτήματος έγκρισης.

ΕΓΚΡΙΣΗ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 54 ΤΟΥ Ν. 4763/2020 (ΦΕΚ Α’ 254), ΟΠΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 158 ΤΟΥ Ν. 5094/2024 (ΦΕΚ Α’ 39)”

Στο πλαίσιο της διάταξης του άρθρου 54 του ν. 4763/2020 (ΦΕΚ Α’ 254), ως ισχύει, στα προγράμματα των Κ.Δ.Β.Μ. που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους και παρέχονται στα Κ.Δ.Β.Μ., απασχολούνται αποκλειστικά εκπαιδευτές ενηλίκων εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (της περ. β` της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4115/2013), με πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας σε θεματικό αντικείμενο συναφές με αυτό που καλούνται να διδάξουν.

Επιτρέπεται η απασχόληση σε ανωτέρω προγράμματα που παρέχονται από Κ.Δ.Β.Μ. και σε εκπαιδευτές ενηλίκων που δεν έχουν πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια, ύστερα από έγκριση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η εξεύρεση πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων. Οι σχετικές προϋποθέσεις και η διαδικασία έγκρισης καθορίζονται στις παραγράφους 3-5 του άρθρου 54 του ν. 4763/2020, οι οποίες προστέθηκαν με το άρθρο 158 του ν. 5094/2024 (ΦΕΚ Α’ 39) και οι οποίες ορίζουν τα εξής:

«Στο άρθρο 54 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), περί εκπαιδευτών των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, προστίθενται παρ. 3, 4 και 5, ως εξής:

«3. Η χορήγηση της έγκρισης του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) για την απασχόληση μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους και παρέχονται στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), σύμφωνα με την παρ. 2, δίνεται, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, οι οποίοι:

α) είτε έχουν ήδη ελεγχθεί/αξιολογηθεί οι αιτήσεις αυτών ως προς το ότι πληρούν τα κριτήρια των παρ. 4 έως 20 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία ΓΠ/20082/23.10.2012 απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Β’ 2844) και έχουν ενταχθεί από τους αξιολογητές στην κατηγορία «απευθείας συμμετοχής σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας», της περ. β) της παρ. 17 του άρθρου 3 της ανωτέρω απόφασης, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αλλά δεν έχουν λάβει μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης,

β) είτε υποβάλλουν στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., για πρώτη φορά, αίτηση για πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας, με τα δικαιολογητικά των παρ. 7 έως 9 του άρθρου 3 της ως άνω υπουργικής απόφασης, προκειμένου να τύχουν αξιολόγησης και να κριθεί ότι η αίτησή τους εντάσσεται στην κατηγορία «απευθείας συμμετοχής σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας» με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

4. Η χορήγηση της έγκρισης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ισχύει έως το χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιηθούν, για πρώτη φορά, εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, υπό την προϋπόθεση συμμετοχής και επιτυχούς αποτελέσματος.

5. Αν εκπαιδευτής ενηλίκων, εγκεκριμένος με τις ως άνω προϋποθέσεις και τη διαδικασία της παρ. 3, δεν συμμετάσχει στη διαδικασία εξετάσεων πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή το αποτέλεσμα αξιολόγησης είναι «μη πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας», όπως αυτό αποτυπώνεται με την έκδοση των αποτελεσμάτων πιστοποίησης, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., παύει η ισχύς της έγκρισης που του είχε χορηγηθεί από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., για την απασχόλησή του στο πρόγραμμα. Η λήξη ισχύος της δοθείσας έγκρισης της παρ. 3 συμπίπτει με την ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος απασχόλησης.»

Ήτοι: σύμφωνα με τα ανωτέρω, ως αναφέρθησαν, στο άρθρο 158 του ν. 5094/2024 (Α’ 39), προβλέπεται η χορήγηση της «έγκρισης» του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) για την απασχόληση µη πιστοποιηµένων εκπαιδευτών ενηλίκων στα προγράμματα που χρηµατοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους και παρέχονται στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.). Με την παρούσα διευκρινίζονται τα εξής ως προς την ακολουθούμενη διαδικασία, για την χορήγηση έγκρισης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.:

Δημοφιλή!!  ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΔΕ

1. Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), υποβάλουν δια του νομίμου εκπροσώπου τους, αίτηση, ανά εκπαιδευτή ενηλίκων, στο e-protocol του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (https://protocol.eoppep.gr/#login), επιλέγοντας την κατηγορία «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ», επισυνάπτοντας τα εξής έγγραφα:

I. «Αίτημα Έγκρισης απασχόλησης μη πιστοποιημένου εκπαιδευτή ενηλίκων», συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα. Στο αίτημα θα δηλώνονται, στοιχεία του φορέα Κ.Δ.Β.Μ., του/των προγράμματος/των και του εκπαιδευτή ενηλίκων, για τον οποίο αιτείται τη χορήγηση έγκρισης. (Το αίτημα υποβάλλεται α) σε αρχείο word και β) είτε ψηφιακά υπογεγραμμένο είτε σκαναρισμένο ώστε να εμφαίνεται η υπογραφή).

II. Υπεύθυνη Δήλωση από την πλατφόρμα του gov.gr, με συγκεκριμένο περιεχόμενο ως αναφέρεται εδώ που θα δηλώνεται η μη εξεύρεση πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων. Η εν λόγω Υ.Δ. θα συνοδεύει έκαστο «Αίτημα Έγκρισης απασχόλησης μη πιστοποιημένου εκπαιδευτή ενηλίκων» (υπό Ι) και αίτηση στο e-protocol του ΕΟΠΠΕΠ.
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το Κ.Δ.Β.Μ. επιθυμεί χορήγηση έγκρισης για περισσότερους εκπαιδευτές ενηλίκων, απαιτείται να υποβληθούν ισάριθμες διακριτές αιτήσεις στο e-protocol του ΕΟΠΠΕΠ.

Δημοφιλή!!  Ολοκληρώθηκε ο 2ος κύκλος εξετάσεων πιστοποίησης ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α. από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

2. Μετά από έλεγχο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., διαπιστώνεται αν οι υπό έγκριση απασχόλησης μη πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων πληρούν τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 158 του ν. 5094/2024 και το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αποφασίζει για τη χορήγηση ή μη της έγκρισης απασχόλησης των μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών. Στην απόφαση θα ορίζεται ως λήξη ισχύος (της δοθείσας έγκρισης) η ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος απασχόλησης. Το αποτέλεσμα κοινοποιείται στο ενδιαφερόμενο Κ.Δ.Β.Μ. και στους υποψήφιους εκπαιδευτές ενηλίκων που αφορά.

3. Η διαδικασία χορήγησης έγκρισης απασχόλησης μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων έχει προσωρινό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η χορήγηση της ανωτέρω «έγκρισης» από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ισχύει έως το χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιηθούν, για πρώτη φορά, μετά την χορήγηση της έγκρισης, εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας (στις οποίες δικαιούται συμμετοχής ο εγκεκριμένος εκπαιδευτής), υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ενδιαφερομένου στις εξετάσεις, καθώς και επιτυχούς αποτελέσματος, με συνέπεια την πιστοποίησή του και την ένταξή του στο Μητρώο (Πιστοποιημένων) Εκπαιδευτών Ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Σε αυτή την περίπτωση, οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. https://www.eoppep.gr/index.php/el/adult-educators.
Για όσους από τους εκπαιδευτές ενηλίκων εγκριθεί η απασχόληση (χωρίς να είναι πιστοποιημένοι), και δεν συμμετάσχουν σε εξετάσεις ή συμμετάσχoυν και το αποτέλεσμα είναι «μη πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας», η έγκριση θα παύει ως προς την ισχύ της, με τη λήξη του προγράμματος απασχόλησης.

4. Προς επίσπευση της διαδικασίας και για την έγκαιρη διεκπεραίωση αυτής, συστήνεται η αίτηση πιστοποίησης του υποψηφίου προς απασχόληση εκπαιδευτή ενηλίκων να έχει ήδη εγκριθεί από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (με αποτέλεσμα «απευθείας συμμετοχή σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας»), προ της υποβολής του αιτήματος για χορήγηση έγκρισης των Κ.Δ.Β.Μ..

5. Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση χορηγείται εφόσον η αίτηση του υποψηφίου εκπαιδευτή ενηλίκων εγκριθεί από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., με αποτέλεσμα «απευθείας συμμετοχή σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας». Αφορά δε, σε θεματικά αντικείμενα διδασκαλίας συναφή με τους εγκεκριμένους από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. κωδικούς κατά ΣΤΕΠ-92. Οι ενδιαφερόμενοι προς τούτο εκπαιδευτές μπορούν να γνωρίζουν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των αιτήσεών τους και τους εγκεκριμένους κωδικούς κατά ΣΤΕΠ-92, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας «trainers.eoppep.gr», στην οποία υποβάλουν αυτές τις αιτήσεις.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΑΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ

Οδηγίες για τους υποψήφιους στις Εξετάσεις Πιστοποίησης αποφοίτων ΙΕΚ!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω