ΑΛΗΕΘΕΙΑ Η ΨΕΜΑΤΑ E-WALL

Αποκαλυπτικές οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά – Ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας ενημερώνει για τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αποκάλυψη Προθέσεων του Υπουργείου Παιδείας: Το Νέο ΔΣ του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Ενημερώνει για τα Κρίσιμα Ζητήματα

Στις 20 Ιουνίου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Κέρκυρας πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, κ. Σαββίδου Δέσποινα, παρουσία της Προϊσταμένης Εκπαιδευτικών Θεμάτων, κ. Ψιλού Ελένης. Η συνάντηση ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων του Υπουργείου Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά και συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο της εκπαίδευσης.

Συνάντηση του ΔΣ του ΣΕΠΕ Κέρκυρας με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης

Το νέο ΔΣ του ΣΕΠΕ Κέρκυρας επισκέφτηκε την Πέμπτη 20 Ιουνίου τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Σαββίδου Δέσποινα. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ήταν αποκαλυπτική για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει δώσει ήδη οδηγίες για μια ακόμα πιο δύσκολη επόμενη σχολική χρονιά στο πλαίσιο της απορρύθμισης, της κατηγοριοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κα Ψιλού Ελένη.
Μέσα στο πλαίσιο της ουσιαστικής ενημερωτικής αυτής συνάντησης συζητήθηκαν θέματα σημαντικά που ταλανίζουν τον κλάδο μας, όπως η λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, οι σχολικές μεταφορές, οι σχολικές επιτροπές, οι αποσπάσεις, οι μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων, η αξιολόγηση, τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων του νησιού, οι συμβασιούχοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, το ωράριο των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών ολιγοθέσιων σχολείων.

• Λειτουργία Νηπιαγωγείων

Στο μαθητικό δυναμικό των νηπιαγωγείων παρατηρείται σημαντική μείωση (200 παιδιά λιγότερα) τη νέα σχολική χρονιά, μείωση που θα επηρεάσει και τη λειτουργικότητα των δημοτικών σχολείων τα επόμενα χρόνια. Στα νηπιαγωγεία θα τηρηθεί απαρέγκλιτα ο νόμος της ΝΔ που αύξησε τα παιδιά σε 25 ανά νηπιαγωγό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στους μικρούς μας μαθητές. Νόμος εκτός από αντιπαιδαγωγικός, αλλά και επικίνδυνος που θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς. Στα αγγλικά του νηπιαγωγείου θα χρησιμοποιηθεί πρόγραμμα ΕΣΠΑ από το οποίο θα προσληφθούν ωρομίσθιοι καθηγητές αγγλικών μειωμένου ωραρίου με άμεσο κίνδυνο να μείνουν αστελέχωτα τα νηπιαγωγεία, όπως και πρόπερσι, καθώς ο μισθός των 500€ στην καλύτερη περίπτωση, δεν αρκεί για τη στοιχειώδη επιβίωση, ιδιαίτερα σε ένα τουριστικό νησί με αυξημένο κόστος διαβίωσης.

• Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων

Αναμένεται η λειτουργία του 3ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο δήμο Νότιας Κέρκυρας, εφόσον πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε η δημοτική αρχή ότι θα πραγματοποιηθούν άμεσα, το οποίο θα αποφορτίσει σημαντικά το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και οι μαθητές δεν θα ταλαιπωρούνται πλέον κάνοντας καθημερινά σημαντική απόσταση (100 χιλιόμετρα) για να μετακινηθούν.
Το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει προσωρινά στους Βελονάδες, είναι σε εξέλιξη οι κτιριακές παρεμβάσεις ώστε τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει. Ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας εξέφρασε για άλλη μια φορά την πάγια θέση του για τη συνύπαρξη των δομών ειδικής αγωγής με τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης. Έχει γίνει προγραμματισμός για κάλυψη των κενών του ειδικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τα συγκεκριμένα σχολεία.
Όσον αφορά τα τμήματα ένταξης των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, δεν έχει σταλεί καμία πρόσκληση για ίδρυση νέων τμημάτων, ωστόσο η ανάγκη της ίδρυσης νέων είναι επιτακτική, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην πόλη λειτουργεί μόνο ένα τμήμα ένταξης νηπιαγωγείου, ενώ το δεύτερο τμήμα ένταξης στην ουσία χάθηκε με τον χαρακτηρισμό του 14ου Νηπιαγωγείου ως “Πειραματικό”.
Τα ολοήμερα προγράμματα θα στελεχωθούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες κάθε σχολείου.

• Σχολικές Μεταφορές

Στο θέμα των σχολικών μεταφορών η υπηρεσία κατέγραψε για ακόμα μία χρονιά έγκαιρα (ήδη από τον Μάρτιο) στην πλατφόρμα της ΠΙΝ τον αριθμό των μαθητών και των δρομολογίων που θα χρειαστούν.

• Σχολικές Επιτροπές

Εδώ τονίστηκε ότι η κατάργηση των σχολικών επιτροπών στους δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων των δήμων αυτών.

• Αποσπάσεις

Οι αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ θα πραγματοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (έως αρχές Ιουλίου) με βάση τη δήλωση προτιμήσεων των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε η υπηρεσία να προγραμματίσει την κάλυψη των εναπομεινάντων κενών από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

• Μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων

Η χορήγηση της διαπιστωτικής πράξης μονιμοποίησης που θα λάβουν οι νεοδιόριστοι θα έχει αναδρομική ημερομηνία, ακόμα κι αν αξιολογηθεί κανείς ένα χρόνο πριν την συνταξιοδότησή του!

• Κτιριακά Προβλήματα των σχολείων

Τα κτιριακά προβλήματα συνεχίζουν να είναι έντονα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πεπαλαιωμένα προκάτ στεγάζουν νηπιαγωγεία και αίθουσες δημοτικών σχολείων που η διάρκεια ζωής είτε έχει λήξει είτε λήγει σε βάθος διετίας. Εδώ τονίστηκε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με τη νέα δημοτική αρχή για τα εκπαιδευτικά θέματα που απαιτούν συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων. Σημαντικό θέμα, επίσης, το οποίο συζητήθηκε, είναι ότι η υπηρεσία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον Γενάρη του 2023 είναι χωρίς καθαρίστρια και χωρίς γραφική ύλη με αποκλειστική ευθύνη της ΠΙΝ.

• Αξιολόγηση

Επαναλάβαμε την αντίθεση μας τόσο στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας όσο και στην ατομική αξιολόγηση που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Τονίσαμε πως όσες φορές και να μας στείλει στα δικαστήρια το Υπουργείο και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα και τη διαβεβαιώσαμε πως θα βάλουμε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια από την επόμενη σχολική χρονιά σε αυτή την πολιτική.
Της ζητήσαμε να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τόσο την αταλάντευτη βούλησή μας να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει ο επιθεωρητισμός όσο και το αίτημά μας να πάρει τώρα το Υπουργείο πίσω την αξιολόγηση.
Καταγγείλαμε και στην κα Σαββίδου τις άμεσες και έμμεσες απειλές εκ μέρους Σχολικών Συμβούλων-Αξιολογητών δια των Διευθυντών σε συνάδελφους που υλοποιούν την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας καταθέτοντας τα Ενιαία Κείμενα της ΔΟΕ, πως δε θα αξιολογηθούν ως εξαιρετικοί στο Β2 στάδιο της Ατομικής Αξιολόγησης. Τονίσαμε πως οι απειλές αυτές στερούνται νομιμότητας, καθώς οι συνάδελφοι δεν απέχουν από τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας αλλά την υλοποιούν μέσω των Ενιαίων Κειμένων.
Τέλος, δηλώσαμε πως τυχόν επιβολή ποινών ή καθαιρέσεων σε συναδέλφους απεργούς θα αποτελέσουν κόκκινο πανί τόσο για το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Κέρκυρας όσο και για τους συναδέλφους μας.

• Συμβασιούχοι αναπληρωτές

Ζητήσαμε από την κ. Σαββίδου να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τα αιτήματά μας:
1. Για μαζικούς μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αναπληρωτών συναδέλφων.
2. Για εξίσωση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μονίμων συναδέλφων μας.

• Το ωράριο των νηπιαγωγών και των συναδέλφων των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Κέρκυρας τονίζει πως η ρύθμιση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Νηπιαγωγεία έγινε κατ’ ανάλογο τρόπο με αυτόν των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μειώνοντας το ωράριο μόνο στα 4/θέσια και άνω Νηπιαγωγεία. Όμως τα ολιγοθέσια Νηπιαγωγεία, 1/θέσια και 2/θέσια αποτελούν το 96% των νηπιαγωγείων όλης της χώρας, με αποτέλεσμα η μείωση του ωραρίου να αφορά ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών! Επισημάναμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγών που κατέχουν θέση προϊσταμένης/ου αναγκάζονται να μεταφέρουν όλο το διοικητικό έργο στο σπίτι.

Τέλος, ζητήσαμε να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τα αιτήματά μας:

1. Για εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των συναδέλφων των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων με το ωράριο των υπόλοιπων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας τους.
2. Για τα νηπιαγωγεία να υπολογίζεται στον διδακτικό χρόνο η υποδοχή, αποχώρηση και το διάλειμμα, καθώς οι νηπιαγωγοί δεν επιτηρούν απλά τους μαθητές αλλά διδάσκουν συγκεκριμένες δεξιότητες και απαιτείται επαυξημένη προσοχή.
3. Το διδακτικό ωράριο των Προϊσταμένων στα ολιγοθέσια Δημοτικά και Νηπιαγωγεία να διαμορφωθεί στις 20 ώρες.
4. Ίδρυση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων στα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία.
5. Ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Πέρα από τις όποιες διαβεβαιώσεις, δε χωρά κανένας εφησυχασμός. Την επόμενη σχολική χρονιά με τον αγώνα μας πρέπει να βαλτώσουμε την αντιδραστική και αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση! Θα νικήσουμε!
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω