ΒΟΥΛΗ 1 E-WALL

Διακοπή δρομολογίων μεταφοράς μαθητών στην Εύβοια: Τι απαντά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Διακοπή δρομολογίων μεταφοράς μαθητών στην Εύβοια: Τι απαντά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η διακοπή των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών εκτός χωροταξικής κατανομής στην Εύβοια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, ζητώντας διευκρινίσεις και λύσεις.

Τι ισχυρίζεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

Η Περιφέρεια επικαλείται τροποποίηση στην ΚΥΑ 50025/19-09-2018, βάσει της οποίας μαθητές/τριες που εγγράφονται σε πολυθέσια σχολεία, ενώ χωροταξικά ανήκουν σε ολιγοθέσια, εξαιρούνται από τη δωρεάν μεταφορά.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Διακοπή δρομολογίων μεταφοράς μαθητών εκτός χωροταξικής κατανομής στην ΠΕ Εύβοιας

Θέμα: «Διακοπή δρομολογίων μεταφοράς μαθητών εκτός χωροταξικής κατανομής στην ΠΕ Εύβοιας»

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της Εύβοιας, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής Απόφασης (Α.Π. οικ. 78851, 10/04/2024) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για διακοπή από την 11η Απριλίου 2024 των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών εκτός χωροταξικής κατανομής. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια προχώρησε στην παύση δεκαεννέα (19) δρομολογίων από διάφορους οικισμούς προς τα Δημοτικά Σχολεία Διρφύων, Πευκίου, Αυλωναρίου, Κριεζών, Δύστου, Κονιστρών, Προκοπίου, 1ο και 2ο Ερέτριας, 1ο και 2ο Αλιβερίου, 2ο Κύμης, καθώς και προς τα Νηπιαγωγεία Αυλωναρίου και 1ο Ερέτριας.

H συγκεκριμένη Απόφαση αιτιολογήθηκε από την Περιφέρεια ως βασιζόμενη στην τροποποίηση από την κυβέρνηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 50025/19-09-2018 (ΦΕΚ 4217/Β/26-09-2018) για τη «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες», βάσει της πρόσφατης ΚΥΑ 32239/2024 (ΦΕΚ 2051/Β/05-04-2024). Συγκεκριμένα, στην τροποποιημένη ΚΥΑ αναφέρεται (άρθ. 1, παρ. 9) ότι «Μαθητές/τριες οι οποίοι/ες εγγράφονται σε πολυθέσια σχολεία, ενώ χωροταξικά ανήκουν σε ολιγοθέσια σχολεία, εξαιρούνται της δωρεάν μεταφοράς».
Ωστόσο, η απόφαση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις Συλλόγων και Κηδεμόνων σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, καθώς οι γονείς θεωρούν ότι υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση τις ζωές των παιδιών τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Διρφύων» που πραγματοποίησε στις 14 Απριλίου Γενική Συνέλευση για το συγκεκριμένο ζήτημα, απέστειλε σχετικό έγγραφο διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, ενώ πραγματοποίησε και συνάντηση με την Διευθύντρια του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Περιφέρειας.
Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η διακοπή των δρομολογίων είναι απαράδεκτη, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθ. 1 της ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία «Αποκλειστικά σε περιπτώσεις που για εκπαιδευτικούς λόγους κρίνεται αναγκαία η μεταφορά μαθητή/τριας σε σχολείο εκτός της προβλεπόμενης χωροταξικής κατανομής, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 95030/ΓΔ4/15.06.2017 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η μεταφορά καθορίζεται με απόφαση: α) Του/της οικείου/ας Περιφερειακού/ης Διευθυντή/ντριας Εκπαίδευσης όταν πρόκειται για μεταφορά μαθητή/τριας από διαφορετικές όμορες Περιφερειακές και Δημοτικές ενότητες, εντός της Περιφέρειας», καθώς και στην παρ. 5, όπου προβλέπεται ότι «Για τη μεταφορά μαθητή/τριας εκτός χωροταξικής κατανομής εντός της ίδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για εξαιρετικά σοβαρούς εκπαιδευτικούς λόγους, η μεταφορά καθορίζεται με απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας Εκπαίδευσης».
Επειδή η Απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αφορά σε περισσότερα από 180 παιδιά σε ολόκληρη την Εύβοια, τα οποία ουσιαστικά εξαναγκάζονται λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς να αλλάξουν το σχολείο φοίτησής τους.
Επειδή όλοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα να φοιτούν σε σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν τις κατάλληλες εκπαιδευτικές προδιαγραφές.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Ποια μέτρα θα λάβουν ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών εκτός χωροταξικής κατανομής στην Π.Ε. Εύβοιας, αφού αυτό κατά κανόνα πραγματοποιείται για σοβαρούς εκπαιδευτικούς λόγους, όπως προβλέπει και η σχετική ΚΥΑ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω