Φτάνει πια με τη γραφειοκρατία στα σχολεία!
Φτάνει πια με τη γραφειοκρατία στα σχολεία!
Η αυξανόμενη γραφειοκρατία όχι μόνο αποσπά τους εκπαιδευτικούς από το παιδαγωγικό τους έργο αλλά και περιορίζει τις δημιουργικές τους δυνατότητες. Η εκπαιδευτική κοινότητα, έχοντας καταθέσει τις προτάσεις της, επισημαίνει την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την παιδαγωγική ελευθερία και θα επιτρέψουν στους εκπαιδευτικούς να επικεντρωθούν στην ουσιαστική τους αποστολή.
Η κατάσταση της γραφειοκρατίας στα σχολεία αποτελεί ένα ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τους εκπαιδευτικούς και τη διοικητική οργάνωση της σχολικής κοινότητας. Παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες για ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, η πραγματικότητα δείχνει ότι η γραφειοκρατία ενισχύεται και δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών.
Ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μιλάει για ψηφιακό μετασχηματισμό και ψηφιακό σχολείο, στην πραγματικότητα, η σχολική καθημερινότητα πνίγεται από ένα βουνό εντύπων, πινάκων και ατέρμονων διαδικασιών.
Η τρέχουσα διαδικασία υποβολής εντύπων και συμπλήρωσης πινάκων για την παράλληλη στήριξη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το βάρος πέφτει στις διευθύντριες/ες, προϊστάμενες/ους και εκπαιδευτικούς, αποσπώντας τους από τον παιδαγωγικό τους ρόλο και διογκώνοντας το άγχος και την πίεση.
Η γραφειοκρατία δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ο συγκεντρωτισμός και η άκαμπτη οργάνωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με τους διαρκείς μηχανισμούς ελέγχου, λειτουργούν ως φραγμός στην παιδαγωγική ελευθερία και δράση.
Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως:
- Τοποθέτηση γραμματειακής υποστήριξης στις σχολικές μονάδες.
- Περαιτέρω μείωση του διδακτικού ωραρίου των υποδιευθυντών.
- Μείωση του διδακτικού ωραρίου στα ολιγοθέσια σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία).
- Τοποθέτηση δεύτερου υποδιευθυντή με μικρότερο απαιτούμενο αριθμό μαθητών.
Είναι επιτακτική η ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τους εκπαιδευτικούς από τα γραφειοκρατικά δεσμά και θα τους επιτρέψουν να εστιάσουν στο έργο τους: την ποιοτική εκπαίδευση των μαθητών.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΚΡΑΚΗ ΠΡ. ΣΥΛ. ΘΕΟΤΟΚΌΠΟΥΛΟΣ